Naposledy jsme se na tuto část trhu pro digitální rozhlasový příjem podívali před necelým rokem. Situace se sice příliš nezměnila, nicméně i tento segment zasáhlo všeobecné zdražení, resp. výkyv cen, přičemž zlevnilo jen pár modelů zejména před ukončením prodeje. Pár extra nabídek tu ale stále je!

Střední třída, stejně jako ostatní části tohoto trhu, má pochopitelně zcela jiný životní cyklus než typicky televizory, které jsou nejdůležitější a také nejprodávanější částí klasické spotřební elektroniky. Ke koupi jsou tak i modely dva a více let staré, ale je to hodně o stávajících zásobách a nových objednávkách, protože velmi výrazně podražila i doprava.

Hledáte vyspělé rádio DAB+? Přehled modelů mezi 5000 a 10 000 Kč

DAB/DAB+ v této cenové relaci nabízí propracovanější funkce, lepší použité materiály a komponenty a také zpravidla bohatší výbavu. Mezi obvyklé funkce tu naleznete, patří rozměrné barevné displeje a příjem internetových rádií, a jsou třeba i v těch kuchyňských, tedy určených pod linku, resp. horní skříňky.

Poslední přehled tohoto druhu byl zveřejněn v říjnu 2021 a k dispozici bylo přes šedesát rádií, všech možných značek a kategorií. Něco sice za skoro rok skončilo, ale novinek je tu skoro 20, takže jich tu nyní máme asi 65.

Mezi třemi a pěti tisíci tak vedle běžných přijímačů dostanete i rádio na kolo, vyspělý odolný přijímač na stavbu či zahradu (jako Lenco ODR-150, které vidíte v úvodu) nebo DAB v set-top boxu, který je ovšem primárně určen pro příjem DVB-T2. A užije si i ten, kdo má rád vyspělejší přijímače v retro stylu nebo komponenty do věže.

Soundmaster ICD2200 – vyspělé rádio do kuchyně. Foto: Soundmaster

Situace na domácím trhu

Většina přijímačů zdražila (či zlevnila) jen mírně o nějakých sto, dvě stě korun, ale tady je to hodně o starých zásobách a nových objednávkách. Celkově vzato se ceny hýbou poměrně výrazněji než dříve, což platí nejen o tomto segmentu.

Zřejmě před koncem prodeje zlevnila Auna Melodia CD (4.199 Kč, nyní 3.600 Kč), dále Sony ZS-RS70BTB (dříve 4.530 Kč, nyní 3.699 Kč) a také Auna Silver Star CD-DAB (z 3.599 Kč dokonce na 2.700 Kč), která se tím pádem dostala pod minimum stanovené ceny stejně, jako Hama DR36SBT, JBL Horizon 2 či Sangean DPR-25+.

O dost zlevnilo u nás testované stolní internetové rádio Nedis RDIN5005BK, které šlo hluboko pod tři tisíce korun a tím pádem také z přehledu vypadává. Pod tři tisíce sešel i Roadstar HRA-9D+BT.

Výrazné snížení ceny potkalo stolní internetové rádio Sharp DR-I470, které se z původních 3.999 Kč ocitlo na asi 3.100 Kč, ještě lépe je na tom nejen tvarově zajímavý model Soundmaster EliteLine IR3200, který můžete, namísto 4.990 Kč, pořídit i o plnou tisícovku levněji.

Naopak o asi 500 Kč podražil Albrecht DR 690 CD, který se z nějakých 3.500 Kč dostal na cenu kolem 4.000 Kč, podobně je na tom i Panasonic RX-D70BT. O něco vyšší zdražení tu máme u Pure Siesta S6 (4.100 Kč, nyní 4.790 Kč) a Roadstar HRA-1782D+BT (3.500 Kč/4.150 Kč).

Výrazněji zdražila Auna Columbia DAB (4.600 Kč, nyní 5.099 Kč) a komponentová Auna iTuner 320, také zvaná Auna iTuner 320 BT (4.500 Kč, nyní 5.099 Kč), takže se oba přijímače dostaly mimo stanovený rozsah. Podobný osud potkal i Soundmaster IR4400SW.

Zdražení rovněž očekávejte u kuchyňského přijímače TechniSat DigitRadio 20 (3.400 Kč, nyní přes 4.000 Kč).

Prodej skončil například u Imperial Dabman i250, Pure Move R3, Pure Move T4, Roadstar HRA-1786D+BT, Sangean DDR-31, Sangean DPR-45, Soundmaster EliteLine UR411SI, Technaxx Retro TX-102, TechniSat DigitRadio 80 a TechniSat DigitRadio 700.

Jak číst tabulku

Údaje v níže připojených tabulkách ke stažení (je stále stejná) pocházejí z webu výrobce, případně prodejce. V případě rozporů jsme dali přednost výrobci, nebo staženému produktovému letáku či manuálu. Pokud tedy bylo něco z toho k dispozici.

Při výběru mějte na paměti, že se stále ještě prodávají přijímače bez DAB (například Reflexion CDR900BT) a u prodejců jsme na ně někdy narazili i v kategorii, kde DAB být mělo. Bohužel také stále ještě někteří prodejci nedávají DAB k dispozici jako volbu, takže z rádií máte vypsáno všechno.

  • „Tunery a předvolby“, tedy paměťové pozice pro uložení naladěných stanic se stále poměrně často neudávají, ani u velkých výrobců. Někdy na ně navíc narazíte jen v podobě celkového čísla. Systém RDS, pokud byl udán, zmiňujeme z prostorových důvodů v poznámce.
  • „Displej“ je v této kategorii často už barevný, ne vždy jsou ale zveřejněny nějaké jeho specifikace, a to dokonce i k jeho typu. Proto v tabulce někdy také vidíte prosté „ano“, nebo „LCD“ nebo „barevný, LCD“. Navíc někdy nemusí jít dokonce ani o LCD i když na vyspělejší OLED narazíte málokdy.
  • „Zesilovač“ – ne vždy byl k dispozici ten nejlepší výkon pro srovnávání přístrojů, tedy RMS. Pokud byl znám, je udán s patřičnou poznámkou. U drtivé většiny výrobků pak nenajdete další důležité parametry, jako frekvenční rozsah či zkreslení.
  • „Napájení“ – přijímače mají z valné většiny externí zdroj. Pokud mají i napájení z baterií či akumulátoru, najdete ho právě zde. Jestliže vám na tomto parametru záleží, raději si to ale při nákupu ověřte.

Technisat DigitRadio 370 IR je verze modelu 370 bez přehrávání CD, ale za to s bezdrátovým dobíjením standardu Qi. Foto: Technisat

  • „Vstupy/výstupy“ – zabudované (běžné) USB někdy zvládá přehrávání muziky, jindy je určeno jen k dobíjení (více většinou v poznámce) a občas k obému. V případě Wi-Fi se držíme nového značení, pokud není uvedena verze či frekvence, zpravidla jde jen o 2,4 GHz. U Bluetooth je opět uvedena verze, pokud byla k dispozici, a navíc zejména veledůležité profily. Tu a tam i kodek (typicky SBC).
  • „Poznámka“ – zde najdete především charakteristiku přijímače a také údaj o RDS. Jestliže vůbec není zmiňován, neznamená to ještě jeho nepřítomnost (nepodařilo se to ověřit, nebo ho výrobce neuvádí – typicky Pure). Nicméně berte v potaz, že některá rádia RDS stále ještě nemají i když jich je málo. Z prostorových důvodů bylo vypuštěno „ovládání přes mobilní aplikaci“. To dnes nabízejí skoro všechny přijímače s Wi-Fi.

JBL Tuner XL je primáně koncipován zřejmě jako Bluetooth reproduktor a rozhlasovým přijímačem. Foto: JBL

Přehled přijímačů pro DAB/DAB+, 3000 až 5000 Kč (k 18. 8. 2022)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 18. srpna. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku digitálních rozhlasových přijímačů na našem trhu v daném segmentu, některé modely (varianty) tak byly záměrně vypuštěny. Nicméně pokud víte o nějakém zajímavém přijímači vyhovujícím stanoveným parametrům, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX.

Foto v úvodu: Lenco

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB přehled 3000-5000 Kč, 8-2022

Ke stažení (XLSX): tabulka – DAB přehled 3000-5000 Kč, 8-2022

Štítky