To, čeho se hodně zákazníků u takovéhoto televizoru s rozlišením Ultra HD (8K) obává nejvíce, totiž kvality obrazu z běžného televizního vysílání, tady vůbec nemusí řešit. Jednička na trhu to totiž skvěle pořešila za ně.

Recenzi tentokráte vezmeme jinak (klasickou recenzi najdete na digirevue.cz), což si můžeme dovolit vzhledem k tomu, že jde o čtvrtý testovaný televizor značky z kolekce 2022/23. Níže najdete odkazy na ty předchozí, abyste si udělali celkový obrázek, včetně třeba chování EPG, multimédií a aplikací. U nich je to trochu složitější, protože se právě finalizují na novou verzi o. s. Tizen, navíc se letos za pochodu dodělává „inovovaná“ domovská obrazovka a přepracované ovládání. Původní návrh nebyl žádná sláva, teď je to o něco lepší i když je otázkou, zda někdy vůbec bude dosahovat kvalit roku 2021 (podle autora nebude).

Nové uživatelské rozhraní u Samsung TV Výrobce sáhl po výrazné změně

Letos to nemá dlouholetá jednička na trhu s televizory právě jednoduché, ale nelitujme ji. Přepracovaným uživatelským rozhraním si totiž zavařila sama!

Z pohledu televizorů – a teď je nutno mluvit obecně o celém segmentu – každý výrobce využívá několika hardwarových platforem na kterých je staví (někteří jich mají několik i co do softwaru). To pochopitelně sebou následně nese několik různých verzí firmwaru, tedy „zadrátovaného softwaru“, takže si sice můžete říkat „co to ten autor píše, když o týden dříve psal…“ Ale taková je současná realita trhu.

Do toho nám ještě vstupují aktualizace, které se instalují postupně, třeba i v řádu měsíců a někdy tak trvá hodně dlouho než je pro konkrétní přijímač ke stažení nějaké vylepšení i když pro vedlejší model…

Všechno zmiňované dokáže s vlastnostmi výrobku udělat vysloveně psí kusy! A proč o tom mluvíme právě teď? U Samsung QE65QN800 jsme totiž byli svědky nulových firmwarových problémů na které jsme naposledy upozorňovali u nedávno zkoušeného Samsung QE55QN85B.

V průběhu testu navíc přišla jediná aktualizace, a to se nám u letošní kolekce ještě nestalo.

Samsung QE65QN800 (89.990 Kč) je na faktickém vrcholu a výrobce si na něm pochopitelně dává záležet. Využité technologie jsou tak špičkové stejně, jako rozlišení a podsvícení obrazovky LCD typu QLED, tedy Mini LED (co je to).

Rámeček obrazovky je pouze z boku a aktivní část displeje je jen obroubena neaktivní černou plochou v šířce asi 7 mm. Pohledově vzato autor obrubu vnímal, někdy ji „až neviděl“, ale vždy to bylo lepší než kdyby tu byl klasický vystupující rámeček. Černá obruba působila o dost nenápadněji a více splývala, antireflexní povrch, nebo spíše pokus o něj, naopak klasicky příliš nefungoval, takže pokud jste na tom podobně jako autor, uvidíte zhola vše, a to někdy i v tmavších scénách pořadu.

Zmínit je třeba ještě audio systém typu 4.2.2 s celkovým výkonem 70 wattů RMS. Posazení reproduktorů vidíte ve fotogalerii, pro Dolby Atmos tu mají být další dva vyzařující vzhůru a jediné místo kde mohou být, je pod obrubou na horní straně, což se nepovedlo potvrdit. Vidět nebyly i když slyšet ano.

Na kvalitě zvuku byl vyspělý audio systém někdy hodně znát i když v běžném televizním vysílání to asi příliš nepostřehnete. Audio sice bylo mírně nadstandardní, ale moc si od něj neslibujete. Nejvíce záleží na tom, co do něj pustíte. V případě spičkových testovacích ukázek s Dolby Atmos to rozhodně slyšet bylo, jinak ale příliš ne. Ostatně výrobce doporučuje dokoupit zvukovou lištu kompatibilní s firemním systém Q-Symphony.

K TÉMATU:

Podsvícení Mini LED má lokální zhášení v rámci 16.384 zón a představuje současný vrchol. Foto: Samsung

Koncepce s externím One Connect Box se docela hřeje

Samozřejmostí je zdvojená tunerová sada televizoru s opět vynikajícím skutečným obrazem v obraze (PiP) a nejvyšší standard (pokud nepočítáme varianty) bezdrátového připojení, tedy Wi-Fi 6. Vše je umístěno, spolu s dalšími rozhraními a většinou elektroniky, v plochém externím boxu zvaném One Connect Box, který se dá buď položit nebo připevnit zezadu na podstavec a s televizorem se propojí kabelem, tlustším než v minulých letech. Nicméně stále se s ním vede i napájení (oba jeho konektory jsou speciální), takže k obrazovce pořád jde jediný kabel. Obecně vzato byla předchozí verze One Connect Box šikovnější i když i u ní chyběla možnost ho jednoduše postavit na výšku, což by někdo určitě chtěl. Také se méně hřála, zde je to znát už po pár hodinách provozu. Box je ale rozměrný a ani deset, dvanáct hodin provozu v kuse nevedlo k problémům.

Přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR je zde bohatě zastoupeno a v podstatě jediné co tu nenajdete, je Dolby Vision. Tohle k Samsungu patří stejně, jako absence přehrávání zvuku v DTS či přehrávání videí v DivX a XviD. Ostatně výrobce kontejner AVI právě nemiluje…

K Samsungu patří i unikátní režim Multi View dovolující současně na obrazovce sledovat až čtyři videa, zmiňovaný PiP pak umí dva náhledy z tunerů a nepleťte si si to s obrazem v grafice (PgP). Tady jsme, jako ostatně všude jinde u Samsungu, kde to má smysl, u skutečně PiP!

Ovládání nového domovského menu je zatím horší než pamatujeme, ale musíme vydržet. Samsung to vždy nějak dotáhl a letos jede se zcela jinou domovskou obrazovkou a systémem kolem ní, což značně ovlivnilo (k horšímu) i ovládání přijímače. To je názor autora ke kterému dospěl po čtyřech zápůjčkách a něco podobného slýchá i od „náhodných kolemjdoucích“. Inovace zkrátka nevedla příliš šťastným směrem!

Chování za provozu, některé vlastnosti

O řadě věcí jsme vás podrobně informovali u jiných recenzí letošních modelů Samsungu (odkazy výše). Tady se podívejme – ve stylu Pall Mall – na pár postřehů z testování tohoto nepochybně špičkového přijímače.

  • Stabilita a vyladěnost operačního systému Tizen a dané platformy, byla vynikající, pozorovány nebyly žádné potíže s firmwarem, ani ty už dříve identifikované. Chování za provozu bylo bezproblémové, pochopitelně pokud nepočítáme už známé potíže s ovládáním, resp. jeho novým stylem.
  • Domovská obrazovka 2022 opět ukázala co v ní je a zmiňovali jsme se o tom několikrát, včetně toho, že do sekce Média, zjevně nepatří… multimédia. Teď jsme si všimli dalšího zbytečného problému, který by se dal snadno odstranit. Na hlavní stránce (zmiňovaná sekce Média) se v jedné části zobrazuje pouze poslední využitá aplikace, nebo třeba obraz z rozhraní, tedy nějakého napojeného zařízení. Pokud něco sledujete z externího přehrávače, objevuje se tu ten, jestliže přepnete na živé TV vysílání, přehrávač zmizí a máte tu pouze ikonu živého vysílání. Proč tu nejsou tři, čtyři poslední akce? Navíc přepínání na externí zařízení není na novém uživatelském rozhraní 2022 (UR/UI) právě svižné!

Detail trochu upraveného dálkového ovladače (opět bez baterií, solární a s USB-C) – jde o tlačítko vlevo od „mikrofonku a je tu mj. navíc i vstup do nastavení. Foto: Samsung

  • Televizor výborný multimediální přehrávač Strong SRT 202 Ematic (Android TV – test) napojený přes HDMI „úspěšně“ identifikoval. Vyšla mu… Apple TV…
  • Televizor byl pomalejší než loňský model, v EPG ale nebyl žádný zvukový výpadek, multimédia nabíhala poměrně svižně a svižná byla i práce s aplikacemi. Ti, kdo neznají loňské modely si tedy jistého zpomalení běhu nejspíše ani nevšimnou.
  • Reproduktory jsou na zadní straně ve spodu, nahoře mají být další, ale zřejmě jsou někde pod bočním rámečkem (nepodařilo se to potvrdit).
  • Uzounký panel LCD (hloubka bez podstavce oficiálně pouze 17 mm, v praxi spíše 18… není tak odolný na zkrut, jak by mohl být. Je však znát, že je to lepší než u nižších řad. Zpracování bylo výtečné, panel ale na podstavci lehce rozkývete (záleží na podkladu) a stačí o něj jen zavadit…
  • Pokud často používáte HbbTV, zkuste si sehnat klasický ovladač, protože ten letošní má práci s barevnými tlačítky ještě horší a časově náročnější než loňský (nejen s nimi). Majoritní trhy HbbTV asi moc nefandí.
  • Na poslední verzi firmwaru se rozpoznané externí zařízení automaticky umístilo na základní pruh v části Média. Nemusíte tedy na něj komplikovaně vstupovat přes menu nastavení.

Režim zvaný Ambient dává na výběr z řady snímků, zavést si můžete i vlastní. Jak vidíte, lokalizace zatím chybí. Foto: autor

Jaký je? Skvělý (až na nové UR)

I z mizerně šířených stanic, tedy od majitelů, kteří škudlí a škudlí, je obraz daleko lepší, než byste čekali. Kvalita kanálů České televize, která vysílá ve Full HD, ovšem s nijak vysokým datovým tokem, je výborná a je znát, že se obrazový procesor činí. Například rozdíl mezi stanicemi ČT a FTV Prima, která nevysílá dokonce ani v HD Ready (ta škudlí nejvíc!), byl sice evidentní, ale i takovéto kanály dokázal televizor vylepšit do překvapivě koukatelné podoby. To ale často dokázal udělat i s tzv. teleshopingovými stanicemi s rozlišením a datovým tokem nula, nula, nic!

Tohle všechno je pochopitelně někdy znát a televizor občas ujede, což platí i u Full HD České televize. I tak je skvělé obrazové chování značným překvapením. Škoda, že stát na výzvy některých z nás o stanovení minimální vysílací kvality před prvním digitálním přechodem nereagoval. Dnes jsme mohli být někde jinde, což ostatně platí i u DAB.

Kvalita zpracování obrazu je u nejen u tohoto Samsungu jednoduše skvělá a i to dokazuje, proč firma patří už více než patnáct let na čelo světové špičky. Nové domovské rozhraní a vůbec ovládání celé kolekce 2022 se sice nepovedlo (autor si je tím jist čím dál více), ale to nic nemění na faktu, že kvality tohoto televizoru s rozlišením 8K a obrazovkou LCD jsou nesporné!

Firemní operační systém Tizen je – opět jednoznačně – stále vynikající, nové prostředí ho ale zjevně dost zatěžuje, takže běh televizoru je pomalejší, než loni a předloni, což nejspíše bude platit o celé kolekci (u čtyřech testovaných přijímačů to bylo znát). Škoda, že výrobce nedal svým uživatelům vybrat, zda chtějí předchozí rozhraní nebo to nové a pak si vše nevyhodnotil.

Foto v úvodu: Samsung

TIP: Uvažujete o koupi tohoto televizoru? Nejvýhodněji ho získáte na Alza.cz

Hodnocení

  • PRO: výtečný obraz i resamplování z nízkých rozlišení a nízkého datového toku, včetně DVB-T2, možnost ovlivnit co se vám má po spuštění televizoru objeví na obrazovce, výtečné režimy PiP a Multi View, obousměrné Bluetooth Audio, koncepce s odděleným boxem s tunery a většinou elektronky, DO bez baterek jen se solárním článkem a dobíjením přes USB-C
  • PROTI: zhoršené ovládání a práce s domovskou nabídkou (oproti 2021), zhoršený dálkový ovladač, pro někoho i lesklá obrazovka, slíbeno nám bylo eko balení…