Ohlášené škrty v rozpočtu vysílání České televize nabírají první konkrétní obrysy. Fanoušci fotbalu budou muset v listopadu a prosinci svou pozornost muset rozprostřít mezi dvě televizní stanice. Exkluzivita České televize v rámci vrcholných mezinárodních fotbalových akcí končí a do hry se dostává televize Nova.

Čeští diváci byli léta zvyklí, že největší světové sportovní akce přenášela automaticky veřejnoprávní televize. Tento servis, který je v rámci světové scény poměrně unikátní, ale pomalu končí. Ceny vysílacích práv totiž stále rostou na rozdíl od rozpočtu veřejnoprávní televize jejímž hlavním zdrojem financí jsou koncesionářské poplatky.

ČT zásadně přiškrtí program Vypnutí kanálu ČT 3 bude jen začátek

ČT odvysílá 46 zápasů, Nova jich bude mít 32

Vedení České televize oznámilo, že část vysílacích práv přeprodává konkurenční TV Nova. Exkluzivně tak odvysílá 32 zápasů a dalších 14 bude vysílat spolu s televizí Nova. Ta v rámci smlouvy získala exkluzivní práva na dalších 18 zápasů. Celkově tak český divák uvidí 64 zápasů, což je drtivá většina programu MS v Kataru.

„Pokračujeme v nezbytných úsporách, které jsou navázány na pokles reálné hodnoty TV poplatku,“ uvedla ČT k prodeji části práv na mistrovství světa. Nova ve svém vyjádření uvedla, že zápasy Mistrovství světa připojí vedle Ligy mistrů UEFA do portfolia prémiových produktů. Na rozdíl od Ligy mistrů ale budou všechny přenosy z MS ve fotbale dostupné na volně šířených kanálech Novy, tedy kromě hlavního programu i na některé z free-to-air tematické stanice, jako je Nova Action nebo Nova Fun.