Dva nové vysílače celoplošného televizního multiplexu 24 v Praze na Pankráci a Zličíně zprovozní již tento čtvrtek 1. září společnost Digital Broadcasting.

Celkem pak operátor plánuje během září zprovoznit v metropoli tři nové vysílače, které doplní stávající lokality v Ládví, na Novodvorské a Olšanské. Od prvního zářijového dne půjde o lokalitu City Tower na Pankráci a na Zličíně, v druhé polovině září se přidá dokrývač v Malešické ulici. Naopak o jeden vysílač multiplex 24 přijde: brzy totiž dojde k plánované demolici někdejší telekomunikační budovy O2 v Olšanské ulici na Žižkově, který nahradí City Tower (oba budou vysílat ve vertikální polarizaci) a částečně též dokrývač Malešická z blízkého bytového domu. Krátce tak bude mít multiplex 24 v Praze šest vysílačů, od ledna pak půjde o pětici lokalit.

Seznam všech vysílačů multiplexu 24 pro Prahu

Nové vysílače na Pankráci a Zličíně (v areálu Depa Zličín pražského dopravního podniku) budou vysílat výkonem 10 kW, dokrývač Malešická bude mít výkon 0,49 kW. Zličínský a malešický vysílač mají plánovanou horizontální polarizaci, pankrácký City Tower bude vysílat s vertikální polarizací. Všechny nové vysílače využijí kanál 42, na kterém již multiplex 24 vysílá. Vznikne tak jednofrekvenční síť se šesti vysílači. „Multiplex 24 jako jediná celoplošná síť v České republice umožňuje zároveň regionální vysílání v hlavním městě i v každém jednotlivém kraji,“ upozornil operátor v oficiální tiskové zprávě.

Pokrytí multiplexu 24 a vysílací lokality této sítě v Praze od září 2022 (Zdroj: Digital Broadcasting)

Nejde o poslední nové vysílače multiplexu 24

„Zahájením vysílání tří nových lokalit chceme pro diváky v Praze vytvořit příjmově ještě příznivější podmínky naší vysílací sítě Multiplex 24. Konkrétně z naší nové pražské dominanty City Tower mimo jiné pro území Nuslí a jihovýchodního okolí Prahy a lokalit Zličín a Malešická. Zároveň však i nadále pokračujeme v naší strategii neustálého zlepšování celkového pokrytí celoplošné Vysílací sítě 24 hledáním nových zajímavých lokalit v rámci celé České republiky,“ uvedl Jakub Juhas, výkonný ředitel Digital Broadcasting.

Multiplex 24 v Praze šíří celoplošné televizní programy Nova, Nova Action, Nova Fun, Nova Gold, Nova Lady, JOJ family, Paramount Network, RELAX, REBEL, CS Mystery, ABC TV, SPORT 5, ŠLÁGER MUZIKA, Televize přes anténu, Nickelodeon Ukraine Pluto TV a místní TV Praha. Dále také Radio Čas, Radio Čas Rock a Radio Dálnice. Mimo Prahu jde o regionální televizní stanice JTV, ZAK TV, rtm plus Liberecko, V1, Info TV Brno a Jižní Morava, TV MORAVA, POLAR HD, LTV PLUS, TVS, TV BRNO 1, i-Vysočina.cz a Ústecká TV.