Set-top box pro příjem zmiňované internetové televize představuje zařízení minimálně typu 2v1, spíše 3v1. Vedle hlavní funkce je tu i práce s dalšími dostupnými aplikacemi z tržiště Google Store a také využití jako klasické multimediální centrum (MMC). I to v praxi ověříme.

Od počátku srpna 2022 je zákazníkům O2 TV k dispozici nový set-top box, který má přinést operační systém Android TV 10, vylepšené funkce, včetně přehrávání obsahu s HDR a také podsvícený dálkový ovladač plné velikosti. Ten je podle výrobce zásadní změnou a pracuje přes Bluetooth i přes infra. Navíc dokáže rozpoznat, že je tma a jakmile ho vezmete do ruky, automaticky se rozsvítí; tohle fungovalo výborně, při mírném setmění se nic nedělo.

Novinka pracuje s rozlišením Ultra HD (4K), zvládá obsah v HDR10 a přijde na 4.140 Kč nebo 69 Kč měsíčně v případě splátek bez navýšení. Jak vidíte, není to žádná láce, nicméně záruka je 5 let a jak uvidíte dále, je kompatibilní s řadou dalších aplikací nejen z oblasti IPTV/VoD, které jsou ke stažení.

Ještě než se pustíme do recenze, je třeba zdůraznit jedno – toto není test video služby O2 TV. Toto je test nového set-top boxu na kterém je tato služba provozována.

To pro pořádek.

Výborné provedení, obtížné přihlášení k O2 TV

Plastová krabička bez větracích otvorů s výraznou gumou na spodku a výborným zpracováním pochází od společnosti ZTE a vidíte tu označení YXV10. Napájení je tradičně externí s kulatým konektorem (kdy už někdo půjde přes USB-C?), překvapením je naopak připojení k televizoru i přes prosté A/V (jack, 3,5 mm). K čemu je to dobré, se lze jen dohadovat. Asi při odvezení na chatu…

V balení najdete kompletní kabeláž, včetně asi třímetrového ethernetového napojení na domácí LAN. Mimochodem následně antivirus Eset zařízení rozpoznal jako mobil a zjevně nerozlišuje Android a Android TV.

Box můžete k domácí síti, potažmo k internetu, připojit i přes Wi-Fi. Je to výborně dělané i když je bez tlačítka WPS. Heslo je totiž při zápisu rovnou viditelné (tak by to mělo vypadat) a vynikající je hlavně softwarová klávesnice na obrazovce nabízející i speciální znaky, takže po nich nemusíte pátrat, což je obvykle náročné. Tedy pokud takové znaky potřebujete, resp. je ve vašem hesle máte.

Zprovoznění boxu a připojení k video službě bylo děláno výborně až na jednu věc – zadat účet a heslo k O2 TV bylo poněkud zmatené a problém tkvěl v přechodu mezi políčkem s uživatelským jménem a heslem. Nejprve to neklapalo, následně bylo ze zoufalství využito tlačítko Zpět a ejhle! Proč O2 nepoužilo k přechodu na další pole obvyklé OK (nebo Enter, Hotovo, atd., atd.), netušíme, ale tohle může někomu způsobit komplikace.

O2 TV jde do sebe Je tu další verze „apky“ pro Samsung

A jak se zkoušelo?

O2 TV Box byl připojen ke špičkovému televizoru Samsung QE65QN800 (recenze v přípravě) s rozlišením Ultra HD (8K) a zajímavé bylo, že se obrazová plocha obou zařízení občas rozjížděla, box ji ovšem nezvládl vystihnout ani v okamžiku instalace! Obrazovou kvalitu to pochopitelně neovlivnilo.

Společné ovládání přes HDMI (CEC) bylo zapnuto hned po instalaci boxu a jednou fungovalo, po druhé ne. Na tohle myslete, většinou je to funkce k ničemu a je lepší ji vypnout, což jsme také udělali.

Vybavení nového O2 boxu je kompletní, včetně připojení přes jednoduchý obrazový výstup typu analog/jack. V balení najdete i dlouhý ethernetový kabel (3 m). Foto: O2

„Dálka“ s parádním podsvícením

O2 sice, stejně jako další firmy, mlží s prohlášením o možném hlasovém ovládání a pravdou je, že tu něco málo v češtině funguje. Slova z webové stránky O2 „Hlasové pokyny skrze Google asistenta nabízejí celou řadu dalších využití“ tak sice trochu sedí, ale je třeba vést v patrnosti, že oficiálně to v češtině, ani ve slovenštině nefunguje. Společnost O2 ostatně sama v otázkách a odpovědích říká, že pro složitější dotazy je lépe použít angličtinu. Nicméně jednoduché věci „recept na guláš“ pracovaly, slova jako „další kanál“ už ale ne.

Problémem hlasového ovládání Googlu v češtině je to, že se stále, na místo příkazu pro set-top box (aplikaci), vyvolává hledání na Youtube. À propos správně česky vyslovené „HBO“, tedy „hábéó“ dávalo ve výsledku buď Habo nebo Habro a vyhledávalo se vždy na Youtube, což je typické, pokud si hlasový asistent Googlu neví rady. Zmiňovaná video služba se samozřejmě nespustila.

Hlasové ovládání je tak v současnosti jen doplněk, nebo si sami musíte najít nějakou kombinaci fungování s dálkovým ovladačem, který je ale dobrý a do ruky příjemně těžký, byť bez barevných, původem teletextových tlačítek. Za jejich absenci ale O2 TV peskovat skutečně nemůžeme. Jde o box pro jeho službu a ta je nepoužívá. Vedle toho pamatujte, že ovladač není pohybový. Někdy tak máte smůlu i když nikoli v aplikaci O2 TV.

Celkově vzato bylo ovládání dobré, škoda ale, že bylo také nedotažené. Tlačítko pro vyhledávání (viz také záložka na domovské obrazovce O2 TV) pracuje jen v některých situacích, EPG z DO nemá odpovídající název (jde o ikonu „TV program“) a podobně jsme na i jinde.

Pro tlačítko vstupů a výstupů jsme funkci nenalezli, co na ovladači zcela chybí a hodilo by se, je přímý vstup do kompilovaného a špatně vystavěného menu nastavení Google Android TV (ozubené kolečko). Tady nezbývá než jít přes domovskou obrazovku a šipková tlačítka.

Aplikace, které byly k dispozici po instalaci boxu. Foto: O2

Použití jako multimediálního boxu s Android TV

Teď se věnujme novince z pohledu uživatele, který sice používá službu O2 TV, ale zároveň chce přístroj využít i jako nezávislé multimediální centrum (MMC), včetně přístupu na diskové médium na domácí síti nebo na USB, či nezávislé provozování nějaké další video služby.

Co je nainstalováno v základu, vidíte na snímku výše. HBO Max v tomto případě zajišťuje běžný přístup k aplikaci a nemá tedy s O2 TV nic společného, což pro řadu lidí může být výhodnější (začíná se nám to potvrzovat). HBO Max, i obě Youtube, jelo bez potíží a proto jsme se vrhli na instalování dalších video služeb z našeho standardního seznamu.

  • ČT iVysílání – nová verze pro Android TV pracovala bez potíží, ovládání a provedení typicky „Programu vysílání“ ovšem příliš inteligentní není, takže se tu hodně nacvakáte. Jelo například i navazování na pozici po změně kvality, fungoval i režim Auto, který se má přizpůsobit provozu při spolupráci se serverem na kterém je umístěn pořad.
  • Disney+ – video služba (alespoň na této aplikaci) zprovoznila skvělé párování aplikace v zařízení s aplikací v mobilu, takže propojení bylo otázkou chvíle (obě zařízení pochopitelně musí být na stejném směrovači, tedy na stejné domácí síti). Provoz Disney+ byl bezproblémový, dodaný dálkový ovladač opět potvrdil své kvality.
  • Lepší.TV – opět funkční, protože ale používá barevná tlačítka, bylo ovládání s daným DO omezené a něco neuděláte (např. nahrání pořadu). Při jedné operaci byla pozorována drobná samovolná změna v hlasitosti, která se stále (při provedení téhož) opakovala. Je ovšem otázkou, čí je to problém.
  • Pohádky – aplikace se nainstalovala, ale nepracovala.
  • Skylink Live TV – tradičně rychlé párování aplikace přes kód QR, takže zprovoznění doslova během okamžiku. Za provozu video služba plně funkční, a to včetně přetáčení, které poslední dobou na jiných platformách, resp. v jiných verzích APP, někdy zlobí. Od Skylinku stále výtečná práce!
  • SledovaniTV – zprovoznění bylo tentokráte přes volbu párování přes kód QR o něco složitější, protože takto vlastně nefunguje (à la Skylink). Vše navíc kořenil naplněný maximální počet zařízení přes které se dá služba sledovat, takže jsme si se zprovozněním museli chvíli vyhrát. Provoz byl už skoro bez problémů, ale z neznámých důvodů se po spárování s účtem neobjevila lišta s pokračováním v přehrávání. Začínalo se doslova od znova, ale to nutně nemusí být aplikací.
  • VLC Player pracoval i s médiem na LAN, problémy byly obvyklé, tj. neschopnost přehrát videa s externími titulky i přesto, že mají stejný název souboru (z USB to už bylo funkční). Přehrávání, včetně 4K a obsahu s HDR, jelo také, proti obrazové kvalitě námitek mít nelze. VLC Player je bohužel čím dál horší, alternativa pro přehrávání z LAN (externí titulky) ale bohužel není, nebo se nám ji nedaří najít (pokud máte tip…).
  • Voyo rovněž zavedlo snadné párování s televizorem nebo zařízením, jako je box s Android TV, přes aplikaci v mobilu a nyní jste připojeni v cuku letu, třeba i přechodně někde na návštěvě. Aplikace při zkoušení v řádu desítek hodin fungovala výtečně, ovládání bylo bezproblémové, byť by se hodilo trochu změnit (sjednotit) horní menu. To je ale věc formální.
  • Youtube Kids – v základu aplikace nebyla, takže jsme ji instalovali z Google Store. Krátké zkoušení neodhalilo problémy, a to včetně ovládání.

Zrcadlení omezené jen na kompatibilní aplikace

To není nic nového. Jsme u krabičky s Androidem a Google nemá rád obecný systém zrcadlení obrazovky Wi-Fi Miracast. Vyzkoušeli jsme tedy – na několika telefonech – proklamovaný Google Chromecast.

Jednak jsme použili Samsung Galaxy S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10), takže postihujeme hned několik o. s. A protože měl autor na test i nejnovější Samsung Galaxy A53 5G (Android 12), byl využit i ten.

Samsung u všech svých mobilů, včetně S20, používá k zrcadlení obrazovky systém Smart View. Ten pracuje jak s Chromecastem tak s Miracastem a také má jednu zvláštnost pramenící zřejmě z hlubokého nutkání Googlu mít vše pod kontrolou (zřejmě inspirace u Applu).

V seznamu nalezených zařízení totiž O2 TV Box chyběl. Zrcadlení bylo tedy možné pouze přímo z kompatibilní aplikace, což třeba u České televize nejsou všechny. Vyzkoušeli jsme tedy to, co bylo uzpůsobeno (například HBO Max) a u obou mobilů Samsungu vše jelo; odchycené obrazovky z Galaxy A53 vidíte výše. Kvalita obrazu byla vždy výborná, u TCL Plex trochu nižší, u Sony zase možná o něco vyšší.

Systém Chromecast má právě tu nevýhodu, že vyžaduje kompatibilní aplikaci, a to i na prosté promítání fotek. Naštěstí Samsung (televizory i mobily) mají tu výhodu, že zvládají i obecný Miracast kterému je to jedno. Ten prostě odzrcadlí displej a nic speciálního k tomu nepotřebuje.

O2 TV u nového set-top boxu ohlašovala i možnost připojení sluchátek přes Bluetooth, což by byla nepochybná výhoda a pro někoho možná i důvod ke koupi, protože řada televizorů na který běží aplikace O2 TV je takto připojit neumí. K dispozici jsme měli špičková sluchátka Philips Fidelio T1 (test), připojit se je však nepodařilo i když se box tvářil, že se o párování snaží a sluchátka byla v patřičném režimu. Možná půjde typické problémy Bluetooth, tedy pokud ohlášení O2 TV skutečně sedí.

Pro účely testování jsme obdrželi i kupón na pořad ze zvlášť placené videotéky. Film, který vidíte na snímku se zde sice ocitl, ale přístupové údaje nikdy nedorazily. Kupodivu i když film přehrát nešel, před koncem výpůjční doby najednou z ničeho nic… Foto: autor

Jaký je? Levný není, ale funguje výborně

O2 TV Box jsme provozovali jak přes kabel, tak přes Wi-Fi a protože se službou této videotéky nemá autor velké zkušenosti, věnoval se jí „trochu více“. V průběhu testu tak bylo natočeno hodně přes 80 provozních hodin (krásně to zjistíte v menu nastavení v části O zařízení) během nichž nový set-top box prokázal svou stabilitu a sladěnost hardwaru se softwarem.

Zvyknout si musíte na jisté zpoždění u některých funkcí, například při vypnutí/zapnutí zvuku nebo při posunu po časové ose v přehledu stanic a pořadů (obdoba EPG). Tady to platilo, i na svižné a jinak nezatížené internetové lince (okolo 20 Mb/s) dokonce i v době klidu (kolem druhé, třetí hodiny ranní). Prodleva při natahování pořadů pro předchozí dny svědčila o nízké kapacitě vyrovnávací paměti, bufferu.

S boxem byly problémy několikrát: v průběhu instalování dodatečných aplikací z oficiální knihovny Google Store se při snaze vrátit se do domovské nabídky zařízení objevil jakýsi měkký restart a přístroj vypsal něco jako „O2 TV se načítá“. Podobné hlášení bylo vidět při snaze spustit předinstalovanou aplikaci Home Media, kterou se zprovoznit nepodařilo (hlášení bylo stále stejné). Problém představovalo – kupodivu, ale autor tyto věci přitahuje – rovněž prosté objednání filmu z videotéky. E-mail potvrzující objednávku sice dorazil, ale kód pro zprovoznění už nikoli. Nicméně před koncem výpůjční doby (tady se nebavíme o prostém VoD, ale o SVoD fungujícím jako klasická videotéka) se najednou objevila možnost snímek přehrát. To sice znamená, že systém výpůjček je pomalý, ale hlavně je zbytečně složitý. Video službu tady ale nehodnotíme…

Nový O2 TV Box s Android TV 10 je sice drahý, je ale také výborný. Zařízení na které můžete službu instalovat lze sice pořídit za polovinu ceny, ale tady máte jednak zaručenou funkci aplikace a hlavně pět let záruky!

Podle nás se to, zejména v dnešní době, vyplatí.

Foto v úvodu: O2

Hodnocení

  • PRO: podsvícený dálkový ovladač, výborná aplikační kompatibilita pro další IPTV/VoD, pět let záruky, výborně dělané připojení k internetu přes Wi-Fi (byť bez WPS), výborný obraz i na televizoru s rozlišením 8K, stabilní chod a výborná sladěnost hw/sw, příliš se nehřeje ani po mnoha hodinách provozu
  • PROTI: nepříliš dobře provedené přihlašování ke službě O2 TV, chybný kód QR u přihlašování k HBO Max (v rámci nejvyššího tarifu O2 TV)