Vynikající, už z principu tuhý (i na zkrut) televizor je podle nás perlou českého trhu a neměl by uniknout vaší pozornosti. I přes podivné právníky Samsungu, kteří vás možná z počátku nadzvednou a omezí stejně, jako nás. Ať žije „zákon a pořádek“ a „sušení kočky v mikrovlnce“!

Televizor určený do prostoru se dodává v bílé a modré rovnou s podlahovým stojanem. Díky dnes už proslulému profilu písmena „I“ ho ale můžete rovnou vyndat z krabice a postavit někam na skříňku. V prostoru si ale skutečně stát zasluhuje, protože rozhraní na zadní straně kryje rozměrná hladká deska a k jedné z noh si přicvaknete plastovou věcičku, kterou můžete vést kabeláž. Pohledové jsou tak obě hlavní části a ani z boku vám ostudu neudělá.

Nicméně to, co jsme „šerifovi“ vytýkali v roce 2020, vytýkáme i nyní. Z nepochopitelných důvodů stále chybí konektor RJ-45, takže jste u připojení k internetu, resp. domácí síti, odkázáni na Wi-Fi. Ta ovšem, na rozdíl od některých jiných modelů letošní kolekce, nezazlobila ani jednou!

Líbí se vám designový televizor Samsung The Serif? Můžete ho mít hned teď.

Druhou věcí je to, že „telka“ je na podlahovém stojanu ve správné pohledové výšce! S dodanými nožičkami vše sedí tak, jak má. Tedy jestliže vy sedíte v křesle, má váš pohled směřovat – v porovnání se středem obrazovky, mírně dolů asi pod úhlem 10stupňů (tu a tam se udává i trochu jiný), což nezatěžuje krk.

Tady je ergonomie naprosto dokonalá i když o šroubování diskrétních nožiček (viz foto) do televizoru, se ještě návrháři Samsungu musí něco naučit. Problém je zejména v typu závitu a třeba bajonet by byl daleko vhodnější. Tady se asi vyřádíte a kamarád, který si s tím chvíli hrál prohlásil něco ve smyslu, že by „tu televizi raději vyhodil“.

Parametry vidíte v tabulce na konci článku, velký pokrok oproti roku 2020 (výjimkou je zejména HbbTV) ale nehledejte. Pokrokem v podstatě jediným i když přímo obřím, je použití matné obrazovky, kterou najdete jen u dvou televizorů na světě. Oba pocházejí z dílny Samsungu a výsledek je u Framu a Serifu impozantní!

Jak ho umístíte?

Sestavování televizoru tu vlastně žádné není, podstavec je součástí obrazovky, takže ho jen vyndáte a položíte na místo. Pokud chcete umístit televizor na podlahu, z balení vytáhnete čtyři ocelové tyčky a našroubujete je (po chvíli snažení) do rohů obrazovky.

Samotné zprovoznění televizoru je pak stejné, jako u jiných modelů 2022, totiž poměrně dlouhé i když naštěstí ladění kanálů na vybraných tunerech stále jede na pozadí. Tentokráte jsme se více chtěli zaměřit na aplikace, takže bylo nutné se přihlásit k účtu u Samsungu, což se ukázalo jako hodně náročné a ještě o tom bude řeč.

Klasická programová nabídka bez přerušení zvuku. Obrazový náhled se sice někdy ztratí, ale zvuk fungoval vždy. Foto: autor

Kvalitní EPG, problémy „se serverem Samsungu“

O ovládání na letos opět trochu upraveném dálkovém ovladači už byla řeč několikrát, takže pojďme k programové nabídce EPG/Guide, která je ovšem taktéž stejná, jako u jiných letošních modelů, byť k tomu dospěla až v průběhu několika aktualizací. Je tedy sice pomalejší než loni, ale stále bez zvukové prodlevy, i když včetně poměrně rychlého přechodu na další den přidržením šipky vpravo nebo vlevo.

Nejinak na tom budete i u HbbTV, které bylo namátkou zkoušeno u České televize. Ovládání je ovšem problematičtější než loni, ale i zde se zdá, že se s novým firmwarem (novým a novým) trochu vylepšuje. S výrazně horší dosažitelností barevných tlačítek, ale počítejte dopředu a třeba oproti předchozímu designu uživatelského rozhraní byl rozdíl hodně znát.

Samsung The Frame QE55LS03B Skvělá matná obrazovka, výtečný obraz, zhoršené ovládání

Trochu jsme, poprvé u modelů 2022, více šťouchli do aplikací a ejhle! Přihlášení k účtu u Samsungu (jinak vás televizor nepustí do tržiště aplikací) je stále dvoustupňové (heslo plus PIN), první dny však vůbec nepracovalo (kód buď nepřišel, nebo přišel pozdě). Pak se jednou konečně chytnul, ale přihlašovací rutina pro změnu vyžadovala obnovu hesla, což se také protáhlo. Když jsme se konečně propracovali k možnosti aplikace vybrat a nainstalovat ukázalo se, že se automaticky neumisťují na lištu domovské obrazovky a dokonce ani do zvláštního seznamu. Prostě zůstávají na svém původním místě a mají jen přidáno slovo „Instalováno“. Proto je musíte ještě jednou vyhledat a klepnout na volbu přidat na domovskou obrazovku. Je to dosti otravné a dosti zdlouhavé!

U tohoto modelu jsme důkladněji vyzkoušeli HBO Max, Disney+, Skylink Live TV a Lepší.TV, vše pohodlně funkční i když v prvních dvou případech s problémy při zprovoznění, které bylo zdlouhavé, protože chybí volba přímého párování s televizorem visícím na stejné domácí síti. Skylink to má ovšem uděláno ukázkově, Disney+ už někde také, ale v aplikaci pro Samsung ještě ne. V případě Lepší.TV je třeba, jak bylo řečeno, počítat s horší ovladatelností přes barevná tlačítka. Na dané verzi firmwaru to nakonec nebyla žádná sláva a kdo ví, už čeho vlastně skončíme. Ideálně u starého uživatelského rozhraní, ale to nehrozí…

Oficiální seznam dostupných aplikací pro modely TV 2022, najdete v samostatném článku na Televizním webu.

Zrcadlení horší než loni

O multimédiích jsme se více zmiňovali u testu Samsung QE55QN85B, takže pojďme k zrcadlení obrazovky z mobilu, které je, u letošních modelů Samsungu, tak trochu zvláštní. Při prvním připojení bylo nutné zadat PIN. Při druhém, i když ze zcela jiného telefonu, už to zapotřebí nebylo.

Stejně jako u jiných letošních televizorů Samsungu „zrcadlo“ displeje mobilu nezabírá na TV celou obrazovku, a to dokonce ani na výšku. Po testu Serifu se tak už kloníme k názoru, že je letos skutečně znatelně horší než loni a nejde jen o problém, nebo přístup, daného kusu. Neroztažení vstupní plochy zjevně nemělo nic společného ani s telefonem, ani s verzí Androidu, resp. zavedeného firmwaru.

Bluetooth je tu opět obousměrné, párování bylo lehce proveditelné a rychlé a tady se naštěstí nic neměnilo. Přepojení na výtečný Bluetooth reproduktor Sencor Sirius SSS 6400N (test) bylo za provozu okamžité, a to i při napojování z aplikace VoD.

Tlačítko Info na kompaktním dálkovém ovladači Samsungu chybí, firma ale nyní přidala (s další aktualizací firmwaru) tuto funkci na tlačítko OK a jde o krátké a dlouhé stlačení. To druhé ukáže i podrobnější informace k pořadu. Foto: autor

The Serif je skvělý, ale…

Abyste rozuměli – problém není (v drtivé většině případů) v televizoru, i když plošné podsvícení by se hodilo, a tu a tam je to vidět. Problémem začíná být sám výrobce. Jeho regulace, nařízení a nesmyslné předpisy. U tohoto televizoru se to – shodou okolností – ukázalo jasněji než kdy dříve a je to opravdu škoda.

Druhou věcí je to, že Samsung letos přišel se zcela novým uživatelským rozhraním a moc se nepovedlo. A teď už autor nehovoří subjektivně. Ať už totiž na něj máte jakýkoli názor, počet aktualizací a úprav jasně hovoří za vše! Novinka se upravuje doslova za pochodu a bylo to vidět i u tohoto Serifu, kde se nově objevila funkce „i“, nebo také „Info“, na tlačítku OK (foto výše). Nicméně to je vcelku nepodstatné! Matná obrazovka bez odlesků (nevidíte se v ní) je impozantní stejně, jako skvělý obraz a resamplování i z podivně šířených stanic a mizerných videí na YouTube. Kvality obrazu si u tohoto televizoru nelze nevšimnout stejně, jako originálního provedení.

A proč si vzít raději Serif než Frame, který má letos taktéž matnou obrazovku? Pokud nechcete televizor dávat na stěnu (pak má Frame smysl), možná oceníte originalitu provedení a tuhost konstrukce Serifu nemluvě o podlahovém podstavci rovnou šroubovaném do panelu. Jako solitérní řešení je podle nás „patkový šerif“ nedostižný a bezkonkurenční!

Úvodní foto: Samsung

Hodnocení

  • PRO: vynikající matná obrazovka (!), skvělý obraz ze všech možných zdrojů, řada aplikací IPTV/VoD, výborné obousměrné Bluetooth Audio, stabilní, kvalitní a stále svižný operační systém Tizen i když…
  • PROTI: …díky novému uživatelskému rozhraní s horší ovladatelností, komplikovanější práce s HbbTV a barevnými tlačítky, chybí konektor RJ-45, zhoršené zrcadlení obrazovky z mobilu, obvyklá absence slíbovaného eko balení.