AKTUALIZOVÁNO: Set-top box s Android TV 10 a DVB-T2, které tu je jako další aplikace, přichází s výtečnou výbavou dovolující okamžitou spolupráci s prakticky jakýmkoli dnes používaným televizorem. Tohle, a povětšinou výborné ovládání DVB-T2, je u tohoto přijímače tím nejdůležitějším.

 

AKTUALIZOVÁNO, 19. 9. 2022: set-top box se prodává za 2.290 Kč.

 

Pokud jsme u předchozího modelu Telesystem TSUP 4K napsali, že „toho umí dost, ale pro běžného zákazníka není“, tady je to už jiná liga.

V ceně navíc dostanete kompletní kabeláž, tj. nejen HDMI, ale také cinchový audio – video kabel a dokonce i přechodku na konektor SCART pro staré televizory, včetně těch plochých. Není tak problém box přes týden využít doma a o víkendu či o prázdninách na chatě nebo chalupě s internetem nebo i bez něj, tedy jen jako prostý set-top box.

Uvažujete o koupi nového set-top boxu? Tady si vyberete ze všech cenových kategorií.

Jde opět o malou a lehkou plastovou krabičku i když tentokráte zcela bez větracích otvorů. Napájecí zdroj je tradičně externí a ohlášena byla kompatibilita s DRM Microsoft Playready 3 a Google Widevine L1. Počítejte ale také s tím, že nemá klasický výstup digitálního audia, vše jde tedy po HDMI nebo A/V.

Telesystem TSUP 4K je kombinací set-top boxu pro DVB-T2 a zařízení s operačním systémem Android. Má ale také přístup na tržiště aplikací Google Store. Foto: Telesystem 

Tradičně dlouhá instalace, jen základní třídění kanálů

Instalaci Android TV nemá smysl popisovat, byla zmiňována mnohokrát. DVB-T2 se instaluje zvlášť, pokud chcete následně stanice setřídit, je třeba jít, v živém vysílání, do menu na Správu kanálu. Stanice můžete zařadit mezi oblíbené a také automaticky třídit například podle abecedy. Pokud chcete kanál fyzicky přesunout na jinou pozici je třeba to udělat po jednom a zadáním jeho nového čísla. Vybrat kanál a přesunout ho názorněji, tedy přímo přes šipková tlačítka a jeho ikonu, nelze a tohle je tak trochu primitivní.

Naladěné stanice, jak rozhlasové, tak televizní, se ukládají do jednoho seznamu, tlačítkem dálkového ovladače TV/Radio pouze seznam kanálů omezíte „jen na rozhlasové“ nebo „jen televizní“.

Dálkový ovladač je plnoformátový, na živé vysílání se dostanete velmi snadno zmáčknutím DTV, a to i z aplikace nebo z přehrávání multimédií. Foto: autor

Kvalitní dálkový ovladač, výrazně lepší prostředí DVB-T2

Dalším velkým plusem set-top boxu je plnohodnotný dálkový ovladač, nesrovnatelně lepší než u předchozího modelu a snad u všech konkurenčních přístrojů. Je natolik plnohodnotný, že je vysloveně à la televizor s Android TV a má i barevná teletextová tlačítka, i když HbbTV tu samozřejmě nehledejte (to nemá žádný box s Androidem). Nicméně i tak se mohou hodit u aplikací nehledě na to, že na nich jsou umístěny některé funkce, jako třeba teletext. À propos ten je nelokalizovaný do češtiny, což v současné době nejspíše nikomu (skoro) vadit nebude.

Dálkový ovladač má kolem OK, kterým se vyvolává seznam naladěných stanic soustředěno skoro vše důležité, počítejte jen s tím, že vyvolání EPG je zcela stranou, což je vidět na snímku výše.

Prostředí DVB-T2 je pak ve srovnání s Telesystem TSUP 4K (test) zcela odlišné a o třídu lepší, což platí třeba i o kvalitě EPG.

Menu nastavení živého TV vysílání.

Velkou výhodou, vedle barevných kláves, je také kdykoli dostupné tlačítko DTV přepínající operativně do živého vysílání. Vyvolání hlasového asistenta si asi moc neužijete, v češtině či slovenštině nejde použít k ovládání přijímače i když o tom všichni výrobci neustále mluví. Výhodou je podle nás i tlačítko APPS, kterým, taktéž snad kdykoli, vyvoláte seznam instalovaných aplikací. Ty si rovněž s výhodou můžete naskládat na hlavní lištu domovské obrazovky odkud jdou podle potřeby i mazat a přesouvat. Naštěstí tu stále máme Android TV a nikoli Google TV, protože tam si nic neužijete!

Menu nastavení je, jak je u těchto strojů zvykem, dvojí. Jednak pro samotný operační systém (klasicky špatně ovladatelné s podivně umístěnými nejdůležitějšími položkami) a pro DVB-T2. To se vyvolává přímo z živého televizního vysílání jako lišta ve spodní části obrazovky a vidíte ho na snímku výše. A protože je zjevně většina rodičů (a lidí vůbec) v podstatě nesvéprávná, zařídila nám EU nesmyslnou rodičovskou kontrolu už při instalaci, takže je v menu jako samostatná položka. Pro jistotu je tu i Seznam kanálů a EPG i když obě funkce můžete vyvolat přímo tlačítky.

Celkově vzato je Telesystem Up T2 4K jedním z nejlépe ovladatelných set-top boxů s Androidem (mluvíme obecně), jaký jsme kdy viděli.

Programová nabídka se vyvolává (a ukončuje) bez přerušení zvuku, což je výborné a vídané jen u málokterých přijímačů, včetně televizorů! Foto: autor

Výborné EPG a (samozřejmě) bez „červeného tlačítka“

HbbTV tu, jak bylo řečeno, není (u ČT ho nahradíte novou aplikací iVysílání – více o ní v samostatném článku), takže pojďme rovnou k EPG.

Programová nabídka sice nenabíhá okamžitě, ale zvuk se nepřeruší, takže skoro za jedna. Není tu také obrazový náhled, nicméně můžete se po ní volně pohybovat a je dobře ovladatelná pokud vám nevadí, že OK na budoucím pořadu nevyvolá doplňující informace (nutno použít Info) a že posun na další den zajišťují multimediální tlačítka. To druhé je sice nezvyklé, ale operativní. Ovládání je zde sice trochu své, ale není to nic zásadního a rychle jsme si zvykli.

Možnosti HDMI (CEC), včetně „Jedné klíčové hry“. : ) I zde vidíte, že s nějakou vysokou úrovní lokalizace počítat nemůžete. Je to vidět třeba i v menu živého TV vysílání, ale občas je to dokonce i vtipné. Foto: autor

Aplikace vcelku bez problémů, vysoká kompatibilita

Přehrávání multimédií se věnovat nebudeme. Jsme u Android TV a skoro vždy nějakou aplikaci „na něco“ najdete. A například VLC Player dostanete už nainstalovaný.

Pojďme tedy k tomu, co můžete do set-top boxu nahrát a využít, konkrétně k aplikacím IPTV/VoD. V základu žádnou českou aplikaci nenajdete. Je tu sice Disney+, ale ten byl „jen“ zahraniční a nešlo se na něj napojit. Neustále totiž hlásil chyby a působilo to jako problém s připojením k českému účtu. Naštěstí šel odinstalovat a po opětném vyhledání na Google Store a instalaci asi jiné aplikace se vše rozeběhlo.


Disney+ zprovoznilo skvělou věc! Jakmile se na stejné domácí síti přihlásíte k aplikaci v mobilu a následně ji spustíte na televizoru, připojení odhalí a vypíše vám takovéto upozornění. Vynikající!!! Foto: autor

Namátkou jsme vyzkoušeli několik dalších aplikací, jako o ČT iVysílání, HBO Max, Lepší.TV, Skylink Live TV, Voyo, Youtube Kids a Youtube. Vše pracovalo více méně bez problémů až na Youtube Kids, které vyžadovalo přihlášení a nedalo se přes něj přejít, což dříve bez potíží fungovalo. Aplikace se navíc nedala standardně ukončit a nejspíše jde o další tah Googlu. Na to si ale u téhle firmy zvykáme stále a hranice se posouvají a posouvají.

V případě Lepší.TV pak byla ověřena funkce barevných tlačítek, což zde hodně ulehčuje život, protože její tzv. zjednodušené ovládání je (většinou) na dvě věci.

Telesystem Up T2 4K s Android TV opět potvrdil vysokou kompatibilitu směrem k aplikacím internetových televizí a on-line videoték. IPTV/VoD tak zde můžete využívat, jak se zdá, zcela bez problémů a díky barevným tlačítkům to půjde i u těch, které mají, na konkurenčních boxech, problémy.

Domovská obrazovka po instalaci set-top boxu. Foto: autor

Jaký je? Celkově vzato výborný!

Počítejte s tím, že pomalu všude budete narážet na anglické výrazy, včetně lokalizace Android TV, kterou Google vlastně nikdy nedotáhl do konce. Set-top boxu, resp. jeho výrobci, italskému Telesystemu, to ale nevytýkáme. Prodeje v tak malé zemi, jakou jsme nebudou enormní, takže se nevyplatí se tím nějak více zabývat a nyní hovoříme o menu v živém TV vysílání.

Box byl napojen na dva televizory. Jeden z rozlišením Full HD (skvělý plazmový Panasonic VT20), druhým byl OLED Samsung QE55S95B s rozlišením Ultra HD (4K). Vždy prokázal výbornou obrazovou kvalitu. V obou případech bylo ale zapotřebí (občas) doladit výstupní obrazovou plochu vůči aktivní ploše televizoru. To je bohužel letitý problém snad všech boxů s Androidem a někdy to prostě jede, jindy se to pro změnu rozjíždí. Vždy je to také závislé na televizoru, jako takovém.

Proti zbytku, včetně stability a sladěnosti hardwaru/firmwaru se softwarem nemáme námitky a v tomto ohledu tu nebyl jediný problém. Hodně příjemné také bylo, že se set-top box spolehlivě vracel do režimu ve kterém jsme ho opustili, resp. uvedli do pohotovostního režimu. Skončíte na živém vysílání, po vypnutí a zapnutí boxu jste v něm. Skončíte na domovském Home, nebo třeba v části aplikace a následně se sem zase vrátíte. Tohle je jednak vynikající, jednak za provozu hodně příjemné třeba i pro ty, kteří nebudou využívat živé TV vysílání, ale nějakou aplikaci.

Foto v úvodu: Telesystem 

Hodnocení

  • PRO: jeden z nejlépe ovladatelných boxů s Androidem na českém trhu, výborná obrazová kvalita (na Full HD i 4K TV), stabilní a bezproblémový chod, včetně aplikace pro DVB-T2, živé TV vysílání je kdykoli dostupné, box automaticky nabíhal do režimu ve kterém jsme ho opustili, plnohodnotný dálkový ovladač à la TV, ale..
  • PROTI: …hodilo by se lépe umístěné EPG, klasicky slabé a špatně navržené menu nastavení Google Android TV