Přijímač za 4.490 Kč je ke koupi pouze v černé barvě. Má docela slušný výkon zesilovače, velmi dobrou výbavu, ale stále zůstává při zemi díky absenci připojení domovní antény a nemožnosti přehrávat z média na domácí síti (LAN).

Stolní stereo rádio bez mechaniky CD (existuje i verze s ní) má barevný LCD displej s úhlopříčkou 6,1 cm, zesilovač s 10watty RMS a dvojici širokopásmových reproduktorů doplněných o bassreflex na zadní straně. K dispozici je jak české, tak slovenské menu, opět pouze německá papírová příručka v balení a také zmiňovaná teleskopická a pevně přidělaná anténa, což přijímač rovněž jasně vymezuje.

Zbylá výbava je většinou výborná a vedle kompletní tunerové sady s 20paměťovými pozicemi pro uložení stanic, je tu i Bluetooth, aplikace Spotify a jak vidíte z fotografie zadní strany i výstup na stereo sluchátka a analogový audio vstup třeba pro napojení mobilu, který se nepodaří připojit bezdrátově a má klasický konektor typu jack.

Milujete digitální rádia TechniSat? Tady si můžete vybrat váš nový DAB přijímač.

Technisat DigitRadio 570 CD IR Dražší, dobré, s pár mínusy, ale ne u DAB

Z rozhraní USB můžete přehrávat MP3 (popsáno například zde), ale také můžete dobíjet napojené zařízení, a to i v okamžiku, kdy je přijímač v pohotovostním režimu. To jde i bezdrátově (jedno v jakém režimu rádio je) a využito je nejobvyklejšího standardu Qi (co je to), se kterým si rozumějí například i zařízení Samsungu. Napojení na internet obstará Wi-Fi 4, postaru Wi-Fi n, pracující i na 5 Hz, a dnes už nízký standard v tomto okamžiku dostačuje. Hlavně, že je schopen komunikace přes méně zarušenou frekvenci 5 GHz a že pro připojení s výhodou můžete využít i tlačítko WPS a nemusíte na jednoduché softwarové klávesnici cvakat heslo znak za znakem. Bohužel Technisat zabudovanou Wi-Fi stále neupravil tak, aby byla kompatibilní s meshovými systémy, což je to nejlepší, co si do domu či většího bytu můžete pořídit. Namísto jedné sítě Wi-Fi u které neřešíte přepínání mezi frekvencemi se u autora nabídlo šest sítí, protože u výborného Wi-Fi směrovače (routeru), Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde), používá tři meshové jednotky. Snad se opravy dočkáme s nějakou příští aktualizací, protože tohle poněkud mate i WPS.

Skoro všechny funkce, většinou výborné ovládání

Rádio po zapnutí překvapilo výběrem jazyka (naši východní sousedi budou zase překvapeni lokalizací označenou jako „Slovák“) a v duchu energetické krize i dotazem na zachování připojení k internetu přes Wi-Fi. To je pochopitelně správně, protože přijímač si v tomto okamžiku bere násobně více než v běžném pohotovostním režimu. À propos tyto spotřeby chybí i na současném štítku EU (ten nový je ještě horší než ten starý), tady ale nebyl k dispozici, na oficiální webové stránce výrobku, ani jeden. Jen na zadní straně rádia bylo uvedeno „36 W max.“

Po zprovoznění přijímač naběhl do domovského menu v němž je na prvním místě nabídka internetového rádia a na dalších místech pokračuje obvyklé FM (VKV), DAB, USB, audio vstup či menu nastavení a budík.

Na rozdíl od většiny přijímačů se u 370 IR zdá, že tu je domovské menu jen jedno, ale není tomu tak. Přepínání mezi funkcemi tlačítkem Mode, které tento dojem navozuje, totiž pracuje pouze se základním funkčním menu a oproti druhé nabídce, neobsahuje typicky budík a automatické vypnutí. Ty jsou dostupné až v druhém, tzv. Hlavní menu, které je vyvolatelné přes tlačítko Menu (nastavení) a už jde o textový výpis položek nad sebou. V podstatě v něm vidíte souhrn funkcí a možností i když tady ještě nabídku doplňuje nijak výrazně se projevující ekvalizér bez uživatelské úpravy.

Přepínání mezi režimy rádia přes Mode má bohužel zásadní chybu, která moc nesvědčí o ergonomickém vzdělání tvůrců a ovládání hodně komplikuje! Prostým zmáčknutím tlačítka Mode, ať už na přístroji nebo na „dálce“, totiž režim přepínáte okamžitě. Tato vysloveně školácká chyba se snad ani udělat nedá. Leda že by to byl záměr, což je ovšem naprosto nepochopitelné!

Jinak je ovládání příjemné a pohodové, včetně ukládání (a vyvolávání) stanic do paměti k čemuž se ještě dostaneme. Kolem OK je soustředěno skoro vše důležité, je však škoda, že Back (Zpět), které potřebujete pro pohyb v nabídkách, není lépe umístěno. V tomto případě obvykle použitelná šipka vlevo nepracovala, protože u tohoto přijímače reguluje hlasitost.

Slabé VKV/FM, úplné DAB

U digitálního DAB jste při prvním přepnutí na tuner automaticky přesměrováni na ladění, tj. na vytvoření seznamu stanic, které máte v dané lokalitě k dispozici. Seznam pak vyvoláte pravým multifunkčním voličem nebo šipkou dolů/nahoru na dálkovém ovladači. Následné uložení stanice je velmi snadné (alespoň do čísla 9), protože stačí jen podržet příslušné číslo na numerické části dálkového ovladače. Stanice nad 10, včetně, uložíte podobně lehce přes podržení Preset, krátké stlačení stanici naopak vyvolá a vždy máte funkci naznačenu na displeji.

Jakmile zmáčknete a podržíte Preset, zobrazí se seznam v němž si zvolíte číslo pozice na kterou hodláte stanici uložit a zmáčknete OK/Enter. Stejně, jako v předchozím případě jde s výhodou ukládat kanály na přeskáčku a tohle je vynikající stejně, jako to, že ukládání do paměti je u všech tunerů stejné.

U DAB máte v menu nastavení kompletní možnosti, tedy včetně vymazaní neplatných stanic ze seznamu naladěných (Prune) a hlavně jeho automatické setřídění ze dvou hledisek: abecedního a podle multiplexu.

U VKV/FM nepotěší absence funkce „AMS“, která by proladila pásmo a automaticky uložila stanice do paměti. Tohle u Technisatu umí i kapesní přijímač, mimochodem výtečný, Techniradio RDR (test) a tady jsme u násobně dražšího přijímače.

V menu u VKV pak narazíte na nastavení pro ladění (silné nebo všechny stanice) a režim „vynucené mono“ nebo stereo.

Základní nabídka internetového tuneru. Foto: autor

Internetové stanice opět s Českem

Jak vidíte ze snímku výše, je hned v úvodu obvyklé nabídky a i zde vidíte, že lokalizace do češtiny je dělána výborně, a to nejen v menu. Stanice na internetovém příjmu můžete jako obvykle filtrovat, vyhledávat běžným způsobem přes softwarovou klávesnici nebo můžete jít cestou „kontinent, země…“. Sáhnout lze i po výběru přes žánry, ale u domácích stanic je nejlepší jít rovnou přes Česko a ve volbě vidíte i položku přímo s kanály Českého rozhlasu v níž je jejich jmenný seznam, takže výběr je snadný i když někdy čekáte na rotaci jména (zkrátí tu někdo konečně nápis „Český rozhlas“ u každé stanice na „ČRo“?).

Z dalších voleb u internetových rádií najdete výběr podle popularity, který je ovšem třeba brát s rezervou (zejména řazení), co tu naopak nenajdete, bohužel to nemá žádné internetové rádio, je výběr/filtr podle vysílací kvality.

Internetové stanice pracují přes server frontiersmart.com, takže volby jsou k dispozici s mírnou prodlevou, protože se jede přes síť. Tu a tam se to nepatrně zadrhne, ale to patří k věci.

Datum a rozměrný čas zobrazený v pohotovostním režimu. Výtečná je jeho automatická aktualizace, protože se nezapomnělo na volbu „všechny zdroje“. Foto: autor

Hraje výborně, něco ale chybí

Technisat DigitRadio 370 IR hraje dobře a čistě a teprve u vyšší hlasitosti slyšíte poměrně jasně se projevující zkreslení a jistou (nepatrnou) zašumělost. Pro běžný, nebo spíše o „něco lepší“ poslech, rádio plně dostačuje a dostatečný je také výkon zesilovače i když na nějakou „velkou diskotéku“ to není.

Ukládání stanic do paměti je příjemně jednoduché a operativní, ovládání solidní, ale kazí ho naprosto školácká chyba, která zřejmě bude štvát hodně lidí. Zmáčknete Mode a hned jste na další položce v pořadí a nikoli jen na zobrazení aktuálně používaného režimu, jak je obvyklé a také správné! Občas se chce až zakřičet, který…

Potěší dálkový ovladač, resp. rozsah jeho infrapaprsku a na rádio nebylo třeba nijak mířit. Vynikající a také bezproblémové bylo napojení přes Bluetooth popsané u jiných přijímačů Technisat, vynikající je bezdrátové dobíjení zkoušené s mobilem Samsung S20 FE, a to včetně originálního obalu (knížečka). Snímat ho nebylo zapotřebí, což také není vždy zvykem. Mobil byl schopen dobíjet a zároveň přehrávat přes napojené Bluetooth.

Technisat DigitRadio 370 IR představuje slušně odvedenou práci s funkčním doplňkovým bezdrátovým dobíjením a výbornou prací se stanicemi a laděním; samozřejmě až na absenci AMS u VKV. Tohle už ale asi aktualizací firmwaru nenapravíte. Napravit by ovšem šlo chybně dělané přepínání mezi režimy rádia, a to by také mělo být to první po čem by měl výrobce sáhnout. A hodila by se i spolupráce s Wi-Fi mesh!

Foto v úvodu: Technisat

Hodnocení

  • PRO: slušná výbava, naprosto bezproblémové bezdrátové dobíjení, výborná instalace s nabídkou jazyka, česká i slovenská lokalizace, dobíjení (bezdrátové i drátové) pracuje i v pohotovostním režimu (!), včetně informací jdoucích s vysíláním, výborné ovládání (včetně ukládání stanic) až na to, že…
  • PROTI: …zmáčknutím tlačítka Mode okamžitě přepínáte režim rádia, bez AMS u VKV, nerozumí si s Wi-Fi typu mesh, chybí přehrávání z média na LAN