Malá plastová klasika bez síťového vypínače (ten má málokteré MMC) nabízí jinak kompletní výbavu plus konektor typu USB-C určený i pro napájení mobilu. Přidává i kompatibilitu s aplikací Stalker a dvojici ovladačů. Ten větší je navíc vysoce nadstandardní.

V prodeji jsou (budou) dvě verze – VU+ Yay GO Pro (3.290 Kč) a VU+ Yay Pro (3.790 Kč) s totožným hardwarem a lišící se pouze v tom, že v druhé o něco dražší najdete i USB člen (tzv. controler) s přístupem na aplikaci Smart IPTV (Stalker). Ta je funkční pouze s ním a zajistí příjem internetových televizí ve velmi slušné kvalitě. USB člen pracuje rovněž jako ochrana aplikace před zneužitím, přičemž ovládat se dá pouze „velkým“ dálkovým ovladačem. V balení multimediálního centra (MMC) totiž ještě najdete malý zjednodušený ovladač.

Box se hlásí jako ATV-101, má tradiční pasivní chlazení (výtečné), zcela plastové provedení s otvory pouze na spodní části s poměrně výraznými gumami. Krabička je jako obvykle velmi lehká, takže díky kabeláži může samovolně měnit pozici, což nemusí být příjemné. Výbava je ovšem vysoko nad průměrem.

Klasické zprovoznění

Instalace je stejná, jako u jiných přístrojů s Android TV a částečně kopíruje i televizory s tímto operačním systémem. Je to tak na dlouho i když naštěstí některé části můžete stále přeskočit a vrátit se k nim později. Operační systém je tu ve verzi deset, která je už slušně dotažená, menu nastavení je takové, jako je (nesmyslně vystavěné) a nemá cenu se jím zabývat.

Párování dálkového ovladače musíte provést manuálně a vyšlo to na první pokus. Softwarová klávesnice na obrazovce byla výborná, v ovládání jsme si někdy vypomohli i bezdrátovou mini klávesnicí s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini.

Zejména v okamžiku, kdy byla zapotřebí barevná tlačítka u nichž jsme nepřišli na to, jak je přepnout z funkčních kláves (pokud to tedy vůbec jde). Klávesnice byla tentokráte připojena přes Bluetooth a vše proběhlo prakticky okamžitě.

K dispozici je HDMI (CEC) ve třech funkcích a všechny byly spuštěny hned po instalaci. Vedle zapnutí samotného společného ovládání CEC bylo povoleno zapnutí televizoru a také jeho vypnutí. Část doby byl Android box zkoušen s Full HD plazmou Panasonic VT20 (CEC bylo funkční pro vypnutí), část s nejnovějším Samsung QE65QN800 (8K) a tady – většinou – pracovaly obě funkce. Televizor ostatně měl CEC na HDMI povoleno hned po instalaci, což není ideální, protože to často obsluhu spíše překvapí. Navíc, jak bylo řečeno, ani zde nebylo CEC stoprocentní i pro to málo funkcí, které nabídlo. To je mu ovšem vlastní už od doby jeho vzniku.

V ceně dostanete dva dálkové ovladače, tady vidíte detail toho většího (druhý vidíte v úvodní fotogalerii). Foto: autor

Největší devizou je dálkový ovladač

Jak bylo řečeno, k dispozici jsou dva. Soustředíme se na ten větší, ostatně jako obvykle některé operace na kompaktní verzi chybí. Dlužno říci, že ani jeden není pohybový, nicméně oproti jiným boxům s Androidem (drtivé většině) je ten větší vysoce nadstandardní a výrobce šel dokonce tak daleko, že sem umístil i barevná tlačítka, byť v kombinaci s Play, Paus, atd. Je tak podobnější ovladači u televizorů s Android TV, a to je značná výhoda. V podstatě tak není nutné žádné polohovací zařízení s „myšovým“ kurzorem, ale pokud chcete smysluplněji ovládat třeba Lepší.TV, je například bezdrátová mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini dobrým doplňujícím řešením. Problém s velkým ovladačem u Yay Pro je v tom, že se nepodařilo přijít na to, jak kombinaci barevných a funkčních tlačítek přepnout na ta barevná. Pokud by to šlo, bylo by zřejmě všechno ve větší pohodě. Nicméně v podstatě si vystačíte i tak.

Velký ovladač má dvě tlačítka pro vyvolání menu, nicméně ani jedno nepracovalo s menu nastavení operačního systému. Vyvolávala se tak, třeba v aplikaci HBO Max, časová lišta nebo úprava audia a titulků. V Lepší.TV pak barevná tlačítka fungovala jen částečně a nahrávání například někdy vyvolalo i zelené tlačítko, přičemž správně má být tato funkce na červeném. Bylo to ale nejspíše tím, že barevná tlačítka jsou sdružena s Play, Pause a přetáčením a primárně – většinou – pracovala právě takto. Například v Disney+ či Filmbox+ to bylo daleko pohodlnější než obsluha přes tlačítka na obrazovce.

Škoda, že Google už v základu u MMC nenavrhl nějaký takovýto ovladač. Pak by problémů ubylo a zákazníci by zařízení s jeho o. s. ovládali podstatně pohodlněji.

Domovská nabídka po instalaci. Jak vidíte, není zde žádná lokální aplikace a nebyla ani v seznamu dostupných. Foto: autor

Vynikající aplikační kompatibilita i dobíjení mobilu

Zkoušena byla celá řada aplikací IPTV/VoD, ať už placených nebo volných. Nové ČT iVysílání jelo tak, jak jsme ho popsali v samostatném článku, funkční, ale na zprovoznění hodně náročné bylo Disney+, což ovšem platí i u jiných platforem. Bezproblémový byl FilmBox+, který ho má uděláno jednodušeji, jen při ovládání tlačítky na DO bylo zapotřebí Play mačkat dvakrát a někdy i Pause.

HBO s verzí Max bohužel nejenže poničilo dříve výbornou českou lokalizaci, ale zcela zlikvidovalo inteligentní párování s televizorem, takže je třeba se primitivně přihlašovat e-mailem a heslem. Po výběru profilu pro sledování navíc aplikace z neznámého důvodu skočila na nově zavedený seriál Riviéra a začala sama od sebe přehrávat první díl. To jsou věci…

Lepší.TV bylo bezproblémové, barevná tlačítka na ovladači, ale ne vždy pracovala jak měla o čemž už byla řeč. Jedno z tlačítek menu na DO vyvolávalo odchod do hlavní nabídky bez jakéhokoli upozornění. Aplikace, ale – celkově vzato – byla funkční a použitelná.

Skylink Live TV – opět excelentní párování televizoru s aplikací v mobilu přes kód QR (Disney+ a spol. by se tu mohli přiučit), fungování taktéž v pohodě, takže tady žádný problém, včetně přetáčení. Operační standard je stále na výši, což je Skylinku vlastní i na dalších platformách.

Bezproblémově jely například MX Player (s médiem na USB), Pohádky, SledovaniTV (opět solidní párování s televizorem), Youtube a Youtube Music. Pracoval i VLC Player (obvyklá omezení plus mizerné titulky z LAN).

Nabíjení mobilu Samsung S20 FE přes rozhraní USB-C u VU+ Yay Pro. Foto: autor

Zrcadlení obrazovky z mobilu nepatří k právě silným stránkám multimediálních přehrávačů ať už s mobilovým Androidem nebo s Android TV. Pokud vůbec pracuje, jde pouze o omezené zrcadlení přes Google Chromecast, takže vždy vyžaduje kompatibilní aplikaci. Tady, při zkoušení s mobilem TCL Plex a VLC Player, klaplo na první dobrou, což opravdu není zvykem. Ale jak jsme už několikrát uvedli, tuhle funkci bychom očekávali spíše u televizorů, než u MMC.

Naopak neúspěšně bylo vyzkoušeno rozhraní USB-C pro běžné paměťové médium. Po připojení adaptéru a zasunutí do USB 3.0 se výborná flash paměti Kingston DataTraveler 80 (exFAT, USB-C – viz test) bez potíží chytla, takže byla využita i pro test přehrávání například videí v Ultra HD (MX Player, VLC Player).

Byl rovněž učiněn pokus o dobíjení mobilu, což přes běžné USB (A) fungovalo (to není nic nového) a pracovalo i přes USB-C; kabel pochopitelně musí být typu USB-C/USB-C, microUSB nezkoušeno. Pro někoho může být zajímavé ještě to, že rozhraní bylo napájeno i po vypnutí, resp. uvedení přehrávače VU+ do pohotovostního režimu. Mobil tak byl stále nabíjen.

Objevila se rovněž informace o možnosti box tímto způsobem napájet, ale nepodařilo se ji potvrdit. Zkoušeno to raději nebylo.

Aplikace, které máte k dispozici po instalaci boxu (až na VLC Player). Foto: autor

Jaký je? Výborný a vysoce kompatibilní

VU+ Yay Pro se ani po mnoha hodinách provozu (deset i více) nijak nehřál, pasivní chlazení pracovalo parádně a zařízení bylo pomalu na pokojové teplotě. Vylepšené je jednoznačně ovládání a rozdíl oproti běžným boxům s Androidem a Android TV (rozumějte drtivé většině z nich) je prakticky na úrovni třídy. I když barevná tlačítka dálkového ovladače nepracovala zcela přesně, resp. byl problém s jejich přepínáním z funkčních kláves (Pause, Play), tlačítka menu byla rozhodně šikovná a pohodová; funkce záleží na konkrétní aplikaci. Menu nastavení boxu je ovšem klasická hrůza a doufat, že Google po mnoha letech něco vylepší, je naprosto iluzorní. Jak u nejnovější 8K TV, tak u skoro patnáct let staré plazmy bylo například – tu a tam – zapotřebí sladit výstupní obrazovou plochu VU+ s aktivní částí obrazovky TV. I tahle funkce se ale v menu nachází zbytečně hluboko. Ostatně sama idea Googlu, že každou chvíli budete něco dělat s připojením k internetu a proto je nutné mít položku na první místě, je scestná.

A podle toho také menu nastavení vypadá.

I přes to všechno, však patří VU+ Yay Pro k tomu nejlepšímu, co můžete na trhu s multimediálními přehrávači s Android TV najít.

Foto v úvodu: VU+

Hodnocení

  • PRO: vyladěný Android TV 10, spolehlivý a stabilní běh, prakticky se nehřeje (vhodný i pro hodně dlouhý a souvislý provoz), výtečná kompatibilita s aplikacemi IPTV/VoD, oproti jiným boxům s Androidem (drtivé většině) nesrovnatelně lepší dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …možné potíže s funkcí barevných (teletextových) tlačítek