Letošní rok je událostmi na poli streamovacích služeb doslova nabitý novými událostmi. Na přelomu zimy a jara přišlo do České republiky HBO Max a během několika měsíců potom i Disney +. Očekávalo se, že vše během podzimu završí SkyShowtime.

Ten skutečně do Evropy dorazil, avšak pouze do několika států (v září do Skandinávie, v říjnu plánuje expanzi do Nizozemska a Portugalska). V Česku si na další streamovací platformu musíme počkat do jara. Máme tak alespoň čas si novinku pořádně představit a ujistit se v tom, co vlastně přinese.

Odkud se vzala značka SkyShowtime?

Historie této značky je poměrně krátká. Jejím prvním významný milníkem je leden roku 2019, kdy společnost NBC Universal založila svoji dceřinou firmu, která měla zajistit provozování nového streamovacího kanálu, fungujícího v rámci USA. Ten byl spuštěn v dubnu roku 2020 pod značkou Peacock.

Tato služba byla pojmenovaná podle loga televize NBC, která jej provozuje. Jedná se o jednu z nejslavnějších značek v televizním a rozhlasovém světě, jejíž počátky bychom našli ve 20. letech minulého století.

Peacock je dostupný (a velmi úspěšný) především v USA, ve většině Evropských zemí nabídka dostupná nebyla. To by ale měl změnit právě příchod nové služby SkyShowtime vytvořené speciálně pro Evropu, která v sobě bude vedle nabídky služby Peacock kombinovat i prémiový a originální obsah značek Sky, NBC Universal, Universal Pictures,, Paramount+, SHOWTIME®, Paramount Pictures a Nickelodeon.

Na SkyShowtime si ještě počkáme Vstup na náš trh se posouvá o půl roku

Barvitý obsah

Obsah bude pro evropské (ani české) diváky nový jen částečně. S některými seriály a značkami se již setkali na jiných platformách, především tedy na některé z forem HBO. Ve zkratce můžeme říci, že SkyShowtime vznikl jako projekt, který umožňuje výrazným filmovým a televizním značkám distribuovat svůj obsah přímo divákům a nemuset se spoléhat na služby třetích stran. Stejně jako u Disney+ bude příchod nové platformy znamenat stahování části obsahu z jiných platforem, především výše zmiňovaného HBO.

A co velké otvíráky? Když přicházelo HBO Max, nabízelo tuzemským divákům Dunu a nového Batmana. Disney+ potom nové seriály StarWars a Marvelu. SkyShowtime přinese velké filmy z dílny Paramount Pictures a Universal Picture. Nejočekávanější televizní premiéru bude nepochybně Top Gun: Maverick, Jurský svět: Nadvláda nebo Panství Downton: Nová éra. Dětské diváky potěší nejnovější spin-off série Já padouch nazvaný Mimoni 2: Padouch přichází a také druhý díl série s Ježkem Sonicem. Bez zajímavosti není ani produkce konsorcia Sky. Pod její hlavičkou na podzim vyjde nejnovější řada oceňovaného historického seriálu Babylon Berlin. Velmi očekávaný je i herní seriál Halo.

Vedle toho je zde obrovské portfolio zavedených značek jako je Shrek (a celé jeho universum), Transformes, Yellowstone, Dexter, SpongeBob, Kmotr, Rychle a zběsile, Mission Impossible a další, které nepochybně stáhne SkyShowtime do své nabídky a jejich potencionální nová pokračování, remaky, spinoffy atd. budu mít v rámci televizní distribuce jasné umístění.

Pro a proti

Otázkou je, co příchod nové televizní služby znamená pro běžného evropského diváka. Jedná se o šestou velkou mezinárodní streamovací platformu, a i při dostupných cenách předplatného lze předpokládat, že nový velký hráč ještě více zvýší fluktuaci diváků. To by patrně v současné situaci nejvýznamněji pocítil Netflix. Naopak odliv obsahu čeká pravděpodobně HBO Max.

Výhodou naopak bude širší spektrum obsahu a další impulz v rámci probíhajících streamovacích válek. Dostupné budou značky a filmy, které doposud v rámci České republiky i většiny evropských trhů oficiálně dostupné nebyly.

Úvodní foto: SkyShowtime