Nadějná jednání o vzniku jakéhosi agregátoru archivních pořadů tří hlavních českých televizních skupin ustrnula na mrtvém bodu. Jak zjistil Televizníweb.cz, projekt se už delší dobu nijak neposunul.

Czechflix, jak případnou společnou streamovací službu České televize, Novy a Primy pracovně pojmenoval generální ředitel ČT Petr Dvořák, měl čelit konkurenci globálních služeb typu Netflix. Ve spojení hlavních televizních hráčů viděl Dvořák unikátní šanci, jak původním obsahem udržet pozornost diváků, aby neutíkali k nadnárodním službám. Pokud by vznikl společný projekt, měl by podle ředitele ČT větší šanci v konkurenci stále většího počtu globálních videoték. Vedle vedoucího Netflixu jde o Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video a blíží se SkyShowtime. České televize sice mají vlastní videotéky jako je Voyo, iVysílání nebo iPrima, zájem uživatelů se ale kvůli rozdělení do tří služeb tříští.

Obě velké komerční televizní skupiny nápad Petra Dvořáka přímo nezavrhly, Nova s Primou se ale nechaly slyšet, že bude hodně záležet na tom, jaké budou mít jednotliví provozovatelé ve společném projektu podmínky. A i když určitá jednání na téma Czechflix mezi televizemi probíhala, nakonec se všechny tři skupiny soustředily na rozvoj vlastních streamovacích služeb. ČT přišla s novou podobou iVysílání, Nova začala masivně investovat do původního obsahu na Voyo a Prima připravuje je startu vlastní placenou streamovací službu, která by měla vstoupit na trh letos v listopadu. Myšlenku Czechflixu letos v létě oživily České Radiokomunikace (CRA), jejichž nový generální ředitel Miloš Mastník v rozhovoru pro Televizníweb.cz uvedl, že by se CRA chtěly stát provozovatelem takové platformy:

Chceme pro televize provozovat Czechflix, říká nový šéf CRA Miloš Mastník

Myšlenka, která předběhla svoji dobu?

Jenže zhruba ve stejnou dobu generální ředitel skupiny CME (majitele TV Nova) Didier Stoessel řekl deníku E15, že projekt Czechflix nikdy nepovažoval za realistický návrh. „I v Evropě se jasně ukazuje, že to nefunguje, pokud se podíváte například na výsledky Britboxu nebo dalších podobných služeb ve Francii a Německu. Myslím, že ta idea Czechflixu vznikla z toho, že se v Česku nikomu nechtělo do vlastní SVOD služby pořádně investovat – a všichni čekali tak dlouho, až jsme na Nově tu rukavici zvedli. A jsme si nyní extrémně jisti, že naše strategie pro distribuci obsahu je správná. Aktuálně máme na Voyo v České republice a na Slovensku téměř 400 tisíc předplatitelů, Netflix jich má v České republice okolo 600-700 tisíc,“ vysvětlil Stoessel.

Sám Petr Dvořák připouští, že možná přišel s myšlenkou Czechflixu příliš brzy. „Ale stále jsem přesvědčen o tom, že je to jedna z možných reakcí na riziko marginalizace původní české tvorby v důsledku kulturní globalizace. Některé evropské státy k tomuto řešení již přistoupily a ukazuje se, že je to cesta funkční,“ uvedl šéf ČT v nedávném rozhovoru pro web Respektu. Dvořák vnímá myšlenku Czechflixu jako dostatečně silnou základnu tuzemské audiovizuální tvorby, jež bude protipólem nadnárodním streamingovým hráčům. Potom se ale nabízí otázka, proč by ji měly tvořit jenom tři nejsilnější české televize, a ne třeba i služby typu Dramox nebo Aerofilms a další. Z komerčních televizí se k myšlence společné videotéky hlásí spíše Prima než Nova a už se objevily i spekulace, že chystaná streamovací služba Primy bude s ČT obsahově spolupracovat.

Voyo chce být součástí velké trojky Už teď jsme dvojka trhu, říká Daniel Grunt

Už spolu nejednáme, přiznávají televize

To však nebude Czechflix, jak jej původně Petr Dvořák definoval. Jednání o velké národní platformě ustrnula, což na dotaz serveru Televizníweb.cz potvrdily všechny tři největší televizní skupiny v Česku. „V tuto chvíli nemá myšlenka Czechflixu tak konkrétní tvar, aby bylo možné na vaše otázky odpovědět. Pokud dojde k nějakým posunům, dáme vědět,“ říká mluvčí ČT Karolina Blinková. „Momentálně jednání o společném projektu Czechflix neprobíhají. Každá stanice v tuto dobu rozvíjí vlastní VOD řešení a realizace Czechflix tak není prioritou,“ doplňuje Tereza Žižková z tiskového oddělení TV Nova. „Tento projekt se dál nevyvíjí,“ dodává za FTV Primu její mluvčí Gabriela Semová.

Mezitím se velcí nadnárodní hráči snaží posílit lokální tvorbu tak, aby si udrželi pozornost českých diváků. Netflix zřídil novou kancelář pro střední a východní Evropu ve Varšavě a jeho manažeři obcházejí český trh a hledají producenty původního obsahu. Totéž činí i Disney+, který rovněž zřídil kancelář pro region CEE ve Varšavě a oba hráči si na českém trhu najali PR agentury. V defenzivě je tradičně silný hráč z hlediska lokální tvorby HBO. Provozovatel služby HBO Max totiž oznámil, že ukončí výrobu lokální tvorby v řadě zemí včetně České republiky. Je to škoda, protože středoevropská produkce HBO byla mimořádně kvalitní a žádaná. Kromě toho šlo často o koprodukce s Českou televizí nebo TV Nova, takže na rozhodnutí HBO budou tratit i další hráči.

Jaké je nové iVysílání ČT? Krok správným směrem, a to i u obsahu

Úvodní foto: AČRA-MK