Odbornou konferenci Innovation Day 2022 o tematice pozemního digitálního vysílání připravují České Radiokomunikace.

Akce se uskuteční již příští čtvrtek 22. září prostorách Clarion Congress Hotel Prague v Praze – Vysočanech a zaměří se na výhody a inovaci terestrického televizního i rozhlasového vysílání, včetně nového standardu 5G Broadcast. „Novinky k tématu se dozvíte od zástupců operátorů pozemního TV vysílání ale i televizních stanic, rozhlasu a vysílacích společností, a v neposlední řadě také agentura Nilesen Admosphere představí průzkum o vývoji chování diváků různých platforem,“ sdělila za organizátory Petra Miterová z agentury Neopublic PR. S vlastními prezentacemi vystoupí čelní představitelé CRA, České televize i Českého rozhlasu.

„Již před několika lety se začaly ozývat hlasy, že pozemní televizní vysílání není moderní, že se od něj postupně odvrátí mladá generace a že se veškerý atraktivní obsah přesune na internet. Tato teze se nepotvrdila,“ konstatují CRA. „Obliba pozemního televizního vysílání je velmi stabilní, je dostupné většině obyvatel, přináší jim zdarma více než 30 televizních kanálů, některé v HD rozlišení. Je to velmi spolehlivá služba, prakticky bez výpadků, osvědčuje se i krizových situacích. Jeho obliba je vysoká nejen v Česku, ale i ve Velké Británii, Itálii a dalších zemí. Čas strávený u televizních obrazovek také neklesá.“

Innovation Day 2019: Jak jsme připraveni na DVB-T2 a co přijde po něm?

Nejen o televizi, ale také o DAB+ a OTT

Vrásky na čele operátorů terestrických televizních sítí ale způsobuje snaha mobilních operátorů o uvolnění pásem 500 a 600 MHz pro potřeby mobilních sítí nových generací. O tomto riziku na konferenci promluví generální ředitel CRA Miloš Mastník a ředitel regulatorního a právního úseku CRA Marcel Procházka. Tématu se bude věnovat i technický ředitel České televize Michal Kratochvíl. Prezentaci na téma „DTT – moderní platforma pro každý věk“ si připraví Lukáš Kubát, Business Development Director FTV Prima, o mladých divácích a digitální terestrické televizi promluví generální ředitel skupiny Óčko Štěpán Wolde.

Hana Friedlaenderová z agentury Nielsen Admosphere vystoupí s prezentací Televizní sledovanost a způsoby příjmu v aktuálních číslech a technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka pohovoří o digitalizaci terestrického vysílání veřejnoprávního rozhlasu. Na závěr konference je naplánovaná panelová diskuse o hybridních modelech vysílání a „českém Netflixu“, v níž vystoupí zástupci společností CRA, České televize, TV Nova, FTV Prima, skupiny Óčko a další. Podrobnosti o programu jsou dostupné na webu www.i-day.cz.

DVB-T2 již nelze zastavit, shodli se experti na Innovation Day. Přechod jde jen vylepšit

Úvodní foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz