Původní představy o tom, že Netflix bude do pěti let poražen v počtu předplatitelů konkurenční službou Disney+, vzaly za své. Analytická společnost Digital TV Research upravila svoji prognózu.

Ačkoli Disney+ již během letošního léta v součtu s dalšími streamovacími službami patřícími do stejného mediálního domu dosáhl celosvětově vyššího počtu předplatitelů než Netflix, jako samostatné službě se to patrně nepodaří ani po následujících pět let. Vyplývá to z analýzy SVOD Forecasts Update od společnosti Digital TV Research. Ta ještě letos v červnu předpokládala, že Netflix bude do roku 2027 poražen, když Disney+ dosáhne celosvětově 274 milionů předplatitelů, zatímco Netflix „pouze“ 253 milionů. Nyní společnost svoji prognózu upravila, protože se provozovateli Disney+ nepodařilo získat atraktivní sportovní práva.

Disney+ bude mít v roce 2027 více předplatitelů než Netflix, předpovídá analýza

„Naše původní prognóza předpokládala, že si Disney+ Hotstar podrží vysílací práva na kriketovou ligu India Premier League. Nestalo se tak, a proto snižujeme odhad počtu předplatitelů Disney+ v roce 2027 o 67 milionů nižší,“ uvedl Simon Murray, hlavní analytik společnosti Digital TV Research. Celkový počet předplatitelů streamovacích služeb na světě se má do roku 2027 podle agentury zvýšit o 475 milionů na 1,68 miliardy, přičemž šest platforem se sídlem v USA (Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, SkyShowtime) bude mít v roce 2027 podíl 47 procent na celkovém počtu předplatitelů na světě.

„Příjmy Disney+ do roku 2017 dosáhnou 15 miliard dolarů,“ věří Simon Murray. „I přes naši upravenou předpověď, podle níž bude mít tato služba za pět let o 67 milionů předplatitelů méně, než jsme předpokládali, si zachová stejné příjmy, které jsme předvídali. Svoje výnosy totiž zvýší poté, co zavede hybridní předplatné na úrovni AVOD a SVOD, přičemž dražší zůstane pouze u SVOD,“ dodává. Nejvyšší tržby si má ponechat Netflix, do roku 2027 má dosáhnout 30 miliard dolarů ročně. To je částka, která bude odpovídat příjmům Disney+, HBO Max a Paramount+ dohromady. Celkové globální příjmy streamovacích služeb mají v roce 2027 dosáhnout 132 miliard dolarů ročně.

Úvodní foto: Netflix