Čtvrtina amerických domácností považuje za přijatelné pirátské stahování a přehrávání video obsahu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Parks Associates.

Podíl domácností, pro které je pirátství přijatelné, za poslední tři roky stoupl o více než deset procentních bodů, z 14 procent v roce 2019 na letošních více než 24 procent. „Téměř polovina pirátů se domnívá, že krádež obsahu je přijatelná, protože toto chování pro ně nemá žádné důsledky,“ říká Jennifer Kent, viceprezidentka pro výzkum ve společnosti Parks Associates. „Zjistili jsme, že se spotřebitelé neuchylují k pirátství proto, že by chtěli, ale protože jsou k němu často přinuceni stále složitějším a fragmentovanějším prostředím streamovacích služeb, které odráží potřeby jejich provozovatelů a nikoli uživatelů,“ míní Tim Gutting ze společnosti Reelgood.

„Někteří uživatelé si ani neuvědomují, že si prohlíží pirátský obsah,“ doplňuje technický ředitel společnosti Adeia Serhad Doken. „Celý obor má obrovský prostor pro zlepšení v několika směrech: vzdělávání, zabezpečení obsahu a produktový design.“ Podle Matthewa Fiteho, technického ředitele společnosti Verimatrix, se největší streameři a studia na světě hodují v tom, že pirátství je problém, který je třeba co nejdříve vyřešit: „Myslím, že jako průmysl máme právě teď jedinečnou příležitost a odpovědnost při spolupráci na hledání kreativních řešení, jak zastavit pirátství.“ Sebastian Kramer ze společnosti NAGRA dodává, že za vzestupem pirátství vidí stále větší fragmentaci obsahu.

Czechflix je u ledu Televize sází na vlastní videotéky

Čím víc videoték, tím více pirátů

„Vlastníci obsahu nabízejí služby přímo spotřebitelům, takže počty případů pirátství prudce stoupají. Uživatelé zkrátka hledají svůj oblíbený obsah, proto se všichni musíme zaměřit na vývoj agregátorů obsahu, který by jim to umožnil,“ míní Kramer. Služby, které se zaměřují na agregování obsahu z několika streamovacích platforem, které si jinak konkurují, na zahraničních trzích již existují. V Česku měla o něco podobného usilovat Česká televize, jejíž generální ředitel Petr Dvořák usiloval o vznik služby s pracovním názvem Czechflix, jež by zahrnovala archivy pořadů ČT a komerčních televizních skupin Nova a Prima. Ačkoli se zpočátku zdálo, že všechny tři televizní skupiny mají zájem vytvořit společnou platformu, nakonec se nedohodly a projekt ani neodstartoval.

Fragmentace obsahu ale činí českým divákům stále větší problémy. Před příchodem služby Disney+ na český trh zmizely z konkurenčních služeb Netflix a HBO GO (nyní HBO Max) animované tituly z dílny The Walt Disney Company, aby je mohl exkluzivně nabízet pouze Disney+. Nyní se na český trh chystá vstoupit streamovací služba SkyShowtime, která zahrne produkci filmových a televizních studií NBC Universal či Paramount. Má nabídnout kromě jiného další řadu oblíbeného německého seriálu Babylon Berlín, který dosud na českém trhu zprostředkovával Netflix. Řada domácností si ale nebude moci předplácet tři a více streamovacích služeb najednou, což může i u nás vést k rozmachu internetového pirátství.

USA: Stream poprvé porazil kabelovky Netflix a spol. vedou i nad satelitem a terestrikou

Úvodní foto: Samsung