Přes pozvolna klesající teploty je přelom léta a podzimu je v oblasti VOD pořádně žhavý. Na začátku školního roku jsme svědky jednoho z vrcholů sezóny, který je navíc podkreslen nejistotu ze současné finanční situace a razantními výkyvy na trhu. Co je v současnosti na vrcholu diváckých žebříčků? Na co se můžeme v nejbližších týdnech těšit?

Srpnová sklizeň

Pokud existuje něco jako letní okurková sezóna, kdy se nic neděje, tak v letošním roce obešla streamovací platformy obloukem. Vlnu očekávaných seriálových a filmových událostí spustil na začátku srpna Netflix. Ten uvedl adaptaci kultovního komiksu Sandman, na nějž se fanoušci těšili a obávali se jej zároveň. Výsledkem je podle názoru většiny fanouškovské komunity asi nejpodařenější adaptace komiksového díla Neila Gaimana.

V polovině srpna se na Disney+ objevila ambiciózní She Hulk, která doplňuje další střípek do rozsáhlého vesmíru komiksové značky Marvel a oslovuje především mladší publikum. Naopak na dospělejší publikum (alespoň formálně) cílí Rod draka na HBO Max, který zavádí diváky do Západozemí, místa, kde se odehrával děj populárního seriálu Hra o trůny. Tento seriál vydává HBO epizodicky, jeden díl za týden a mnoho fanoušků čeká se zhlédnutím na to, až bude seriál kompletně k dispozici. Dosavadní ohlasy ale říkají, že HBO Max dodává fanouškům přesně to, co měli původním seriálu rádi, tedy intriky, násilí, draky, fantasy kulisy a také poměrně otevřené erotické scény.

Nabité září

Na velké události na VOD scéně není (a nebude) chudé ani září. Minulý pátek odstartoval dlouho očekávaný seriál Pán prstenů: Prsteny moci. Amazon si příchod nejdražšího seriálu ve své historii velmi dobře načasoval – mnoho fanoušků opouští v poslední době Netflix a Amazon Prime Video by pro ně mohla být velmi zajímavá (a cenově dostupná) změna. Po prvních dílech se navíc zdá, že novinka ze Středozemě bude mít u fanoušků úspěch.

To však není jediná velká zářijová novinka. 21. bude mít na Disney+ premiéru nenápadná, ale atmosféricky výrazná novinka Star Wars: Andor. Svým dějem předchází filmu StarWars: Rogue One, kde se také objevila postava Cassiana Andora a slibuje civilnější a „špinavější“ pohled do reality vesmírných válek a nastupující totality. Podle mnohých by právě jednoduchost a civilnost mohla být zajímavou změnou.

Pozadu nezůstane ani HBO, které v zářijovém termínu sází na zavedenou značku a tou je Příběh služebnice. V půlce září odstartuje již pátá série dystopického opusu a i když nemáme příliš konkrétních informací, jistě nás čeká napínavý příběh a nemůžeme si být jistí kdo se dožije konce desátého dílu.

Čekání na halloween s mistry napětí

Milovníky hororů, napětí a temnějších příběhů tradičně potěší říjnový program napříč VOD platformami. Zatím nejsilnější line up v tomto ohledu přináší Netflix, který představí dva výrazné projekty – Wensday a Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities.

První jmenovaný sází na oblibu značky Adamsovi rodiny. Seriál by v sobě měl kombinovat prvky hororu a komedie a spíše než bát se u něj divák bude bavit. Sázka na netradiční optiku kdy vše divné je naprosto normální a normalita naopak děsivá osloví především teenagery, známé téma potom jejich rodiče. Třešinkou na temném dortu je, že se produkce a především režie ujal Tim Burton.

Jméno druhého velikána žánru je obsaženo přímo v názvu – držitel Oscara a vizuálně svébytný režisér Guillermo del Toro se s diváky podělí o svůj pohled na strašidelné vyprávění. Do projektu není zapojen jako režisér, ale jako kurátor a autor předlohy. Kromě něj mezi autory předlohy nechybí ani Howard Phillips Lovecraft.

Úvodní foto: Wikimedia Commons / koláž Petr Bílek, Televizníweb.cz