Kompatibilita s aplikacemi internetových televizí (IPTV) a zejména on-line videoték (VoD) začíná s léty mizet a u některých (HBO) stačí jen přechod na nový systém a je vymalováno. Můžete tak mít i novější televizor a přesto se vám vaše zaplacená služba odebere na věčnost. Externí „krabička“ sice není poslední záchranou, ale je rozhodně záchranou nejlevnější.

Před koncem roku jsme se opět podívali na multimediální centra (MMC) a set-top boxy vybavené operačním systémem Android TV nebo „nadstavbou“ Google TV. Pracujeme opět s cenou do pěti tisíc korun a pouze s Android TV (plus případně Google TV), který byl zvolen proto, že je pro sledování IPTV/VoD podstatně lepší (kompatibilnější), než prostý mobilový Android.

Uvažujete o koupi multimediální „flešky“? Tady si můžete vybrat z více druhů.

Nejlepší přehrávače 2022 Android TV pro multimédia, IPTV i on-line videotéky

Na trhu je s naposledy jmenovaným operačním systémem stále spousta multimediálních přehrávačů. Jestliže ale chcete vysloveně něco pro sledování IPTV/VoD, raději nic s tímto o. s. nekupujte. Navíc si při výběru dejte pozor na to, že řada obchodů naprosto nerozlišuje mezi mobilovým Androidem (Android) a Android TV, primárně určeným pro televizory, a jednoduše napíší třeba „Android“. Například populární Alza má tyto přístroje naházeny na jednu hromadu a když si z části „Multimediální centra“ přejdete na „Android TV boxy“ opět narazíte na spoustu mobilového Androidu! A platí to například i o CZC, což vidíte na připojené odchycené obrazovce.

Řada velkých obchodů stále nedělá rozdíl mezi Androidem (mobily) a Android TV (televizory). Rozlišení tak většinou najdete až u konkrétních modelů, moc ale na něj nespoléhejte.

Boxy s Android TV a Google TV jsou také kompatibilní (nebo by být měly – ne vždy to v praxi dokonale funguje) se systémem Chromecast. Propojení se dnes snad vždy odehrává tak, že nemůžete vysílat to, co byste chtěli, ale vždy musí jít o výstup (jeho přebírání) z kompatibilní aplikace, což ani zdaleka nejsou všechny. Pokud je aplikace kompatibilní s Google Chromecast, po spuštění pořadu dovolí obrazovku vyslat typicky na televizor. A někdy dovolí obrazovku mobilu i vypnout, takže šetříte energii.

A ještě důležitá poznámka: U některých modelů MMC byl operační systém sporný a například u OmkoTech X96 Max+ (1.700 Kč) se nepodařilo jasně potvrdit, zda je použit Android TV nebo Android AOSP (spíše to druhé). Takovéto přijímače v přehledu tedy nenajdete.

Situace na trhu

Zatímco u multimediálních center (MMC) s mobilovým Androidem cena klesla i na zhruba tisíc korun, u Android TV, resp. Google TV, je o výrazně vyšší. V tabulce se základními parametry, kterou najdete na konci článku je nějakých 25 přístrojů z nichž nejdražší přijde na asi 4.800 Kč (specialitka jménem Vbox) a nejlevnější na 1.390 Kč. Je jím Homatics Dongle Q ke kterému navíc můžete dokoupit i externí tuner pro příjem DVB-T2.

Jak také vidíte z připojené tabulky, oproti situaci před zhruba dvěma roky je na trhu už dostatečné množství přístrojů s Android TV, a to ve skoro všech kategorií, takže si už opravdu můžete vybírat.

V tabulce rovněž vidíme výrazně vyšší počet přehrávačů Mecool, které jsme ještě nezkoušeli, jako KD2 a KD3 a zejména první z nich je parametrově hodně zajímavý už jen díky 4 GB paměti RAM a 32 GB na interním flash disku. A přitom jde o „prostou tyčinku“ do HDMI s vysloveně externím napájením, takže nemáte problém s hledáním rozhraní USB, které ji v televizoru zvládne napájet. Právě tohle je trend poslední doby a podívejte se třeba na recenzi v pondělí zveřejněného Strong SRT 41.

Na současném českém trhu je také hodně zajímavé, a vlastně velmi nezvyklé, to, že řada boxů zůstala v podstatě na svých cenách (nejspíše vyšší skladové zásoby). Například Mascom MC A101T tak zdražil o pouhou stokorunu na 2.459 Kč, Tesla MediaBox XA400 Android TV naopak o stovku zlevnila. Poměrně dost pak klesl v ceně Strong Leap-S1 (SRT 401), a to z nějakých 2.600 Kč na 2.290 Kč

Zatímco v úvodu u Mecool KD2 vidíte záběr na kompletní dodávku, tady nabízíme lepší pohled zejména na dálkový ovladač.

Jak číst tabulku

„Verze operačního systému“ – jde vždy o Android TV, u Google TV verzi neuvádíme. Zde počítejte s tím, že volba o. s. může ovlivnit aplikace, protože pro tu nejnovější verzi nemusí být ještě odladěny a sám systém bude nejspíše náročnější na hardware. Pokud zvolíte moc starou verzi, už nejspíše nepůjde aktualizovat a potíže mohou být postupně i s aplikacemi. Dnes zlatou střední cestu představuje Android TV 10, možná ještě devět.

Další položkou jsou „tunery; příjem TV (max. rozlišení)“ a aktivní je pouze u pár modelů. Nicméně k boxům Homatics je s výhodou můžete dokoupit. Uváděné maximální rozlišení televizního příjmu je bez záruky, nedá se řádně dohledat a proto může platit jen pro některou signálovou cestu.

Sloupce „procesor; grafika“ a „paměť RAM; vnitřní disk“ jsou u boxů s Android TV klíčové a tady jde zejména o verzi operačního systému, kterou na něm budete provozovat a také o to, jak moc jste nároční na využívané aplikace, jak moc jste pečliví při správě zařízení, atd.

Nedávno uvedená Nokia Streaming Box 8000 za 2.599 Kč už nabídne Android TV 10.0.

V položce „vstupy/výstupy (výběr)“ jde třeba o připojení na zesilovač nebo o absenci klasické krabičky a připojení celého zařízení rovnou do rozhraní HDMI (tzv. tyčinka). Tady se pak připojujete k internetu jen přes Wi-Fi, takže dbejte na to, aby „tyčinka“ zvládala i výrazně méně zarušené pásmo 5 GHz ideálně v podobě Wi-Fi 5.

V bodu „poznámka“ pak najdete doplňkové údaje, včetně například HDR a rozlišení, které box zvládá, resp. má zvládat (opět upozorňujeme, že nemusí jít o všechny signálové cesty). Veďte také v patrnosti, že u „tyčinek“ do HDMI nemusí být napájení externí (u těch nových zpravidla je), ale může jít přes rozhraní USB přímo v televizoru. V tom vašem s ním tak můžete mít problémy a před nákupem je třeba konfrontovat požadavky vybraného zařízení s parametry přímo na konkrétním rozhraní USB vašeho televizoru. Zpravidla to stačí.

Přehled boxů s Android TV a Google TV, do 5.000 Kč (k 22. 9. 2022)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 22. září. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, některá zařízení byla z nejrůznějších důvodů záměrně opomenuta.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled Android TV, Google TV, do 5000 Kč, září 2022

Tabulka ke stažení (XLSX, aktivní odkazy na recenze): tabulka – přehled Android TV, Google TV, do 5000 Kč, září 2022

Foto + úvodní foto: archiv autora