Po špičkových a vrcholových modelech Samsungu s obrazovkami LCD (QLED) a zbrusu nové řadě OLED se nám podařilo na vyzkoušení získat přijímač ze základní řady, nicméně papírově taktéž dobře vybavené.

Mezi televizory s klasickými obrazovkami LCD, tedy cenově těmi nejnižšími, najdete tři modelové řady z nichž dvě vyšší pracují s desetibitovými barvami a jsou kompatibilní s firemním audio systémem Q-Symphony (zvukové lišty). A i když jsme u základních, startovních řad. Zkoušený televizor i tak podporuje audio kalibraci místnosti a i když tu nenajdete basový kanál, výkon zesilovače je papírově stále slušný a udáváno je 2x 10 wattů (RMS). Nechybí obousměrné Bluetooth Audio, Wi-Fi 5 a také české a slovenské HbbTV 2.0.3. A samozřejmě systémy HDR, což konkrétně zde znamená HLG, HDR10 a HDR10+ (bez nejnovějších variant).

Podsvícení obrazovky je vždy v rámu, rozlišení Ultra HD (4K) a je tu i obvyklé kompletní osazení tunery. Překvapením je však dálkový ovladač se solárním článkem, tedy ten samý, který se dodává k ostatním televizorům značky a pracuje stejně, tj. zapnutí a vypnutí přes infra, zbytek přes Bluetooth. Zatímco se ale u všech televizorů poslední doby pároval automaticky a po dobu testu jsme si ho nemuseli ani všimnout, tady tomu tak nebylo. Vezměme to ale se Samsung UE43BU8572 za 14.990 Kč (109 cm) postupně.

Líbí se vám televizor Samsung UE43BU8572? Objednejte si ho ještě dnes.

Prekérní instalace

Smontování televizoru je dílem okamžiku, dvě nohy se pouze zasunou do úchytů (nic se nešroubuje) a následně, pokud chcete, přes ně nastrčíte plastový díl. Televizor tak vypadá jako na snímku ve fotogalerii, kde navozuje dojem jednoho dílu podstavce do tvaru „U“.

Tohle je ale ta lehká část!

Zprovoznění už je podstatně horší a instalace byla trochu jiná než u vyšších modelů značky (to je vlastně nějakých 90 % produkce). Dálkový ovladač navíc neustále zlobil stejně, jako náběh softwarové klávesnice. Například požadovaný PIN se tak někdy nedal vůbec zadat, jindy nešlo zadat heslo na Wi-Fi. Televizor se navíc odmítal připojit přes kabel a tlačítko WPS i když směrovač byl hned vedle. Jakž takž se podařilo odsouhlasit provozní podmínky, na tržiště aplikací se ani přes několik pokusů připojit nepodařilo, a to dokonce ani po měkkém resetu přes tlačítko DO (z menu nešel zadat PIN nutný pro obnovu TV). Aby toho bylo málo, pro změnu nešel ani odeslat PIN nutný pro dvoustupňové ověření, které Samsung při přihlašování ke svému účtu požaduje. Má to nyní děláno à la národní banka…

Aplikace tedy nešly instalovat, takže se zkoušelo s těmi předinstalovanými, což v našem případě znamenalo pouze Youtube a Disney+. A samozřejmě jsme vyzkoušeli i „červené tlačítko“ HbbTV…

Test probíhal na poslední verzi firmwaru a když se konečně podařilo rozchodit síťové připojení televizor ohlásil, že žádná aktualizace není k dispozici.

Dodaný dálkový ovladač je opět jiný než ten, který najdete na webové stránce výrobku, což letos platí u skoro každého televizoru! Na snímku vidíte aktuálně dodanou verzi.

Proměnlivé a pomalé ovládání

Menu nastavení se na novějších verzích Tizenu u vyšších řad televizorů vyvolává trochu jinak než zde, resp. se chová jinak, a je vidět, že Samsungu nové uživatelské rozhraní nadělalo značné problémy nehledě na to, že neustále se něco mění a aktualizací je doslova tuna! Dražší modely mají samozřejmě v aktualizacích přednost (tam už je ovládání o něco lepší), ale uvědomme si, že stále ještě jsme u televizoru za patnáct tisíc korun při pouhých 109 cm, a to není málo! Ceny v této kategorii začínají na nějakých sedmi tisících a modely s plošným podsvícením Direct LED se dají pořídit už kolem deseti tisíc.

To jsme ale trochu odbočili. To, co chtěl autor říci je to, že pomalý chod (pochopitelně pomalejší než u vyšších modelů), vyvolání menu, které často nedoprovází obraz z aktuálního zdroje, nebo dokonce samovolný a náhlý odchod z přehrávání není to, co by majitel přijímače v cenové relaci kolem 15.000 Kč očekával.

To opravdu ne!

Ovládání je horší než u vyšších modelů a je také nedotažené, což sice platí i o nich, ale tam se alespoň něco upravuje a tváří, že je na „lepší“ cestě. Horší však byla neschopnost televizoru vyvolat softwarovou klávesnici v okamžiku resetu do továrního nastavení, a to jasně naznačuje, že firmware není dotažený ani ve stávající podobě, resp. na stávající ovládací úrovni. To je totiž to, Samsung letos mění nejčastěji a jeho okouzlení nabídkou u VoD podle které vytvořil domovskou stránku je tak nějak nepochopitelné.

Jinak i u tohoto modelu narazíte na zase „trochu jiný“ dálkový ovladač (jak oproti tomu uvedenému na webové stránce, tak oproti dalším u TV 2022) a výrobce by si konečně měl udělat jasno, protože variant je letos nějak moc! Tlačítko Multiview tu není (chybí i sama funkce) a opět se ukazuje, že Samsung letošní změny nedomyslel a vše si zbytečně zkomplikoval. Jinak má „dálka“ obvyklá multifunkční tlačítka pro vyvolání seznamu naladěných kanálů, EPG a také „ještě sdruženější tlačítko“ kombinující numerickou klávesnici, a například vyvolání menu nastavení. Barevná tlačítka si ale – kupodivu – zasloužila vlastní klávesu a tady se jednoznačně motáme v kruhu a opět se ukazuje to, co bylo vidět hned při uvedení tohoto (těchto) typu dálkového ovladače – výrobce ho nedokázat dotáhnou.

Programová nabídka je standardní, přechod na další den není sice z nejrychlejších, ale funguje uspokojivě. Zvuk se nepřerušuje, takže neztrácíte kontakt.

Potíže s přihlášením, pomalejší EPG

Programová nabídka je standardní, jen její náběh se zdál být ještě pomalejší než u vyšších modelů 2022. Zvuk se však nikdy nepřerušil a stále pracoval i když náhledové obrazové okénko zůstávalo černé déle, než je letos zvykem. Jinak je tu vše při starém, včetně u posunu na další den, který je ovšem taktéž pomalejší.

Aplikace nechme nyní stranou, vyzkoušeli jsme jen ty standardně zavedené (Disney+ a Youtube), kterým stačil souhlas s provozními podmínkami, ale nepotřebovaly, aby byl televizor přihlášen k tržišti Samsungu. Oficiální seznam dostupných aplikací pro kolekci TV 2022 za všechny masové producenty najdete v samostatném článku.

U obou výše zmiňovaných aplikací byla vidět poměrně značná pomalost (spouštění i start vybraného videa) a platilo to zejména u placeného VoD. Televizor s touto úhlopříčkou a v dané ceně by tohle rozhodně postihnout nemělo!

HbbTV bylo zkoušeno na České televizi a na Nově, potíže nebyly, ovladatelnost, resp. dostupnost červeného tlačítka je u této TV výrazně lepší než u jiných televizorů Samsungu. U ČT pak pořad navazoval i po změně kvality, u Novy i po vnitřní reklamě.

Opět horší zrcadlení než loni, stále výtečné Bluetooth

Zrcadlení obrazovky z mobilu se autor snažil rozjet jednak na Samsung S20 FE (Android 12), jednak na TCL Plex (Android 10) a aktuálně zapůjčeném TCL 30+. Uspěl pouze v prvním případě, ale výsledná obrazová plocha byla snad o třetinu menší než obrazovka televizoru. Po zatržení volby na mobilu u aplikace Smart View (maximální zvětšení obrazovky na připojeném zařízení) se dlouho nic nedělo a poté se – v některých aplikacích obraz na televizoru konečně zvětšil a zabral skoro celou plochu. V aplikacích HBO a Disney se však k takovémuto výsledku autor nepropracoval a odpovídá to zkušenostem z jiných TV 2022 (aplikace to zvládla málokdy).

Propojení přes Bluetooth směrem do televizoru bylo tentokrát zkoušeno s mobilem TCL 30+ a párování dopadlo asi na třetí pokus. Hlasitost se následně řídila na obou zařízeních současně, ale televizor ji ze začátku vůbec neukazoval, nedokázal reagovat na pokyn přes Bluetooth mobilu.

Opačný směr byl prověřen s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a jak je zvykem pracoval buď audio systém TV nebo externí repro. I tady se televizor choval nestandardně a například krátce po spárování přes menu nastavení televizoru a posunu hlasitosti vydával zvuky, jakoby se snažil skákat po položkách v nabídce.

Klasické tlačítko „Info“, „i“, apod. tu není, nicméně v této verzi firmwaru se funkce ocitla na OK. Šipky pak vyvolají další pořad, stanici, delší podržení OK zobrazí podrobnější popisek. Moc se netěšte, u jiných Samsung TV 2022 tato funkce vůbec nyní není.

Jaký je? Inu, porod proběhl zjevně předčasně

Za původní cenu nějakých 19.000 Kč by to bylo zcela mimo realitu, problém ale máme i se stávající cenou. Televizor byl pomalý, což bylo znát třeba i při prostém spuštění už předinstalované aplikace, dálkový ovladač pracoval nespolehlivě a v průběhu testu náhodně vypadával. Ale protože s ním na jiných modelech problémy nebyly, včetně toho, že se nemusel snad ani jednou párovat manuálně, nepůjde zjevně o něj. Potíže vykazoval i o. s. Tizen a obsluha některých operací, typicky se to týkalo softwarové klávesnice, která při pohybu tu přeskočila o dvě písmena, tu o tři a místy se kurzor neposouval vůbec nikam.

Jednou, při pokusu v průběhu přehrávání videa v aplikaci změnit přednastavený obrazový režim, televizor samovolně vypadl do domovské obrazovky. Jindy snaha o nalezení případné aktualizace firmwaru v menu nastavení zase způsobila samovolné restartování televizoru.

Jak vidíte, potíží bylo více než dost, ale i pokud by nebyly, cena jednoduše výkonu ani zdaleka neodpovídá. Ostatně neodpovídal ani obraz, který byl dosti jednoduchý a často jakoby za závojem.

Hodnocení

  • PRO: snadná montáž podstavce a chytře nasaditelné nožičky
  • PROTI: nízký poměr cena/výkon, zhoršené ovládání, skoro neustálé drobné problémy s firmwarem, u zapůjčeného kusu problematické zprovoznění, potíže s LAN a dálkovým ovladačem, který navíc nesedí s tím, co je na stránce produktu