AKTUALIZOVÁNO, UVNITŘ TABULKY: Evropská unie nám to s novým energetickým štítkem u televizorů pěkně zavařila. Údajů je na něm méně než na tom starém a řada věcí chybí. Kde je síťový vypínač, kde je spotřeba v pohotovostním režimu? Kde jsou věci, které řeší řada běžných domácností?

 

AKTUALIZOVÁNO,11:50 hod.: doplněna tabulka v PDF, na závěr doplněna kapitola „Chystají se změny na úrovni EU“ a také ukázka „zvláštních“ štítků se spotřebou při obsahu v HDR.

A protože to za nás zjevně nikdo neudělá, podívejme se, jak to vypadá se spotřebou u té nejpoužívanější elektroniky v domácnosti, totiž u televizoru. K němu pak v řadě případů přistupuje i set-top box nebo nějaký multimediální přehrávače (MMC), resp. dnes už spíše box s Androidem a někdy i rozhlasový přijímač s DAB. „Vrchnost“ toho v tomto ohledu moc neřeší stejně, jako neřeší už zmiňované síťové vypínače pro kompletní oddělení od 230 V, které se měly nařídit už dávno! Bohužel ještě horší je, že EU neřeší tzv. pohotovostní režimy (nejde pouze o jeden…) a neudává je ani na energetických štítcích (ani na starém, ani na novém).

Situaci si postupně rozebereme, upozorníme na to, kde ušetřit a hlavně na co si dát pozor, včetně zákeřných aplikací typu Youtube. V tabulce ke stažení v závěru článku najdete ukázkové spotřeby televizorů s obrazovkami LCD i OLED, set-top boxů pro příjem pozemního televizního vysílání, MMC a také rozhlasových přijímačů. Drtivá většina je vybrána z našich testů a v jedné z tabulek najdete i příslušné odkazy. Testů, resp. recenzí nejrůznějších přijímačů děláme spoustu, takže máme z čeho vycházet.

CES 2021: Trendy a vývoj v technologiích displejů televizorů

Co najdete v tabulce

Ta je, jak už bylo řečeno, ke stažení v závěru článku a zaměřuje se na čtyři výrobkové skupiny nejčastěji recenzované na Televizním webu. Jde o…

  • televizory,
  • set-top boxy (STB, DVB-T2),
  • rozhlasové přijímače s DAB,
  • multimediální přehrávače (Android TV).

Z každé skupiny jsme pro představu do tabulky vybrali 10 výrobků, přičemž jsme volili tak, aby byla zajištěna rozmanitost úhlopříček (TV), výbavy (DAB a STB) a v případě multimediálních center, multimediálních přehrávačů (MMC), jsme se orientovali pouze na Android TV, který nám dává pro potřeby sledování IPTV/VoD výrazně vyšší smysl než mobilový Android. Vše také bylo poměřeno cenou tak, aby ve výběru byly pokud možno zastoupeny všechny relace.

Sencor SMP ATV2 představuje typický multimediální přehrávač dneška. Je bez síťového vypínače, s pasivním chlazením a externím zdrojem. Pokud jste akurátní na spotřebu, buď se mu vyhnout, nebo ho umístit za fyzicky vypínatelnou zásuvku s 230 V. Foto: Sencor

Co byste vždy měli kontrolovat po instalaci (nejen) televizoru

Jakmile přijímač zprovozníte, je dobré udělat pár věcí a pořádná kontrola menu nastavení se vyplatí i u set-top boxů, MMC, či rádií s DAB. Nejmarkantnější je to ovšem právě u televizorů…

  • Pamatujte, že často vám výrobce zařízení vůbec neoznámí, že máte spuštěny funkce zvyšující spotřebu, ale také snižující komfort (televizor se může klidně zapnout i ve tři ráno). Ještě nižší je počet případů, kdy vám televizor, ale třeba i DAB rádio dá vybrat.
  • Je povoleno tzv. rychlé zapnutí TV? To sice zajistí to, co říká, ale za cenu často jednou tak vysoké spotřeby a bavíme se klidně i o více než wattu. Původních nejčastěji méně než 0,5 W (někdy i 0,3 W) se tak poněkud vyhoupne…
  • Zapnutí přijímače prostřednictvím domácí počítačové sítě. Jde o funkce typu WoL (Wake on LAN), a to jak přes ethernetový kabel, tak přes Wi-Fi někdy v položkách menu nazývanou WLAN. Tyto funkce dokáží zvednout spotřebu v pohotovostním režimu i čtyřikrát a případy kdy se najednou ocitnete na 2 W jsou zcela běžné. EU ani tohle nezajímá, resp. je to asi pod její rozlišovací schopnost.

Klasické Youtube, ale naštěstí solidní televizor Telesystem TS50 4K WEBS, resp. WebOS od LG. Foto: autor

  • Využíváte rádio s DAB, které má i internetový příjem, které nepotřebujete? Pak si vypněte Wi-Fi. Totéž platí i o streamování přes Bluetooth, které jde ale zakázat zřídka; tohle naštěstí snad vždy pracuje jen po spuštění dotyčné volby.
  • Dejte si pozor na Youtube! Tohle je asi nejzákeřnější aplikace jakou v MMC s Androidem nebo v televizoru najdete! Někdy (často) si totiž samovolně a bez oznámení zapne výše uvedené funkce WoL a jen málokterý výrobci zařízení vám dá vědět. Youtube je výlupek všech ctností, takže nezapomeňte aplikaci z času na čas kontrolovat, resp. projet nastavené parametry televizoru a dalších zařízení. Zkuste to naučit i vaše děti a pokud aplikaci Youtube (aplikace – je jich už více) nevyužíváte, zkuste ji odinstalovat.

ODJINUD ALE K TÉMATU:

Starý a nový energetický štítek EU u televizorů

Tady je to opravdu katastrofa a EU lidově řečeno zvorala co mohla. Nový štítek je u televizorů horší než starý a pokud jste tu dříve narazili i na oznámení o síťovém vypínači, nyní zcela chybí. Ten by přitom měl být, společně se spotřebou v pohotovostním režimu, jeho základem!

Jediné věci, které se tak z nového štítku dozvíte, je energetická třída výrobku a spotřeba na 1.000 hodin provozu. Pokud je televizor kompatibilní s obsahem v HDR (co to je), dozvíte se i spotřebu a třídu v tomto režimu. Někdy je ovšem trochu zvláštní a najdete to v tabulce.

Jak vidíte, EU se nyní naprosto nezabývá pohotovostním režimem, síťovým vypínačem a režimy, které zvyšují spotřebu v pohotovostním režimu. Stranou je také síťový vypínač jednoznačně zařízení oddělující od 230 V a „zapomnělo“ se rovněž na nařízení, že jakékoli automatické „probouzecí“ režimy musí – minimálně – majiteli oznámit svůj stav. A měla by tu být i možnost zakázat je napříč funkcemi výrobku!

A čeho jsme se v poslední době dočkali?

Nutného zadání rodičovského PIN hned při instalaci televizoru, což potřebuje nejspíše méně než deset procent uživatelů, a také oznámení, že „0000“ není platný PIN. Ovšem „1234“ funguje…

Tohle je bohužel typická nekonzistentní EU, která v této oblasti udělala jedinou věc dobře – sjednotila dobíječky u mobilů a zavedla symetrický konektor USB-C. Na druhou stranu je ale také třeba říci, že nové energetické štítky například u pračky, jsou zvládnuty mnohem lépe. Pračka ovšem v typické domácnosti nejede tak často, jako televizor…

Pokud se vám přístup nelíbí, máte u klasické spotřební elektroniky jedinou možnost: umístit zařízení za prodlužovací nástavec, například „pětipsa“, vybavený mechanickým vypínačem oddělujícím ho od 230 V.

Informace o dalších energetických štítcích typicky u domácích spotřebičů, najdete v samostatném článku na digirevue.cz.

Jednička na trhu s televizory má na svých stránkách „průvodce nákupem TV“. Spotřeba se tu však neřeší…

Na co se dívat při nákupu nového spotřebiče

Pokud se opět z hlediska energetické úspornosti zaměříme na ty výše uvedené, je dobré si zkontrolovat následující věci:

  • Základem je ověření zda má či nemá síťový vypínač, dále je třeba se podívat na typickou plus maximální spotřebu, a také na spotřebu v pohotovostním režimu, resp. v okamžiku zapnutí Wi-Fi. I tady je lepší připojit zařízení ethernetovým kabelem (konektor RJ-45).
  • Připravte se také na to, že pokud budete hodně sledovat VoD s obsahem s HDR, bude spotřeba televizoru často výrazně vyšší. Služby tuto funkci nedovolují vypnout stejně, jako ji dnes nedovoluje vypnout televizor. Občas je to však možné obejít u MMC v části menu vztahujícímu se k HDR, resp. převodu z HDR na SDR (běžné vysílání). Otázkou však je, zda spotřeba skutečně poklesne.
  • Jak to zatím vypadá, spotřeba na novém štítku EU u televizorů odpovídá tzv. typické spotřebě udávané výrobci. Ti vždy také udávají spotřebu v pohotovostním režimu a někdy (málokdy) narazíte i na spotřebu při zapnutém WoL. Proto také tyto údaje, pokud jsou k dispozici, píšeme do tabulky parametrů.

Filtrace spotřeby energie u některých velkých e-obchodů?

Pro ukázku jsme projeli část s prodejem televizorů u následujících obchodníků a narazili jsme na…

Alza: v základním výběru nic, v části „Všechny parametry“ také nic…

CZC: v základním výběru vidíte „Energetická třída“ a „Spotřeba (kWh/1000 hod.)“ pro běžné sledování a obsah s HDR. V obou případech si také můžete nastavit rozmezí. Totéž najdete v tzv. Podrobném filtrování.

Electroworld: obchod se, to je bohužel pravidlem pomalu u všech, věnuje například i kompatibilitě s hlasovými asistenty, které ovšem stále nepracují v češtině, ale u výběru televizoru má pouze (a na posledním místě) položku „Třída energetické účinnosti 2021“. Navíc má třídy chybně seřazené.

Euronics: obchod má dlouhodobé potíže s výpisem všech televizorů bez ohledu na parametry, takže tady jsou celkové operace, à la celá nabídka televizorů, nemožné. Provedli jsme to tedy za kategorii LED, což je sice kategorie nesmyslná, ale budiž (jde o LCD s podsvícením LED). Obchod nabídl pouze filtr podle volby „Energetická třída 2021“, řazení bylo správné.

Kasa je na tom podobně, jako Euronics. Vlastně to vypadalo, že zcela stejně. Takže volba „Energetická třída 2021“. Stejně jako v předchozím případě je však správně seřazena.

Mall: v základním výběru nic, v části „Všechny parametry“ vidíte jednak položku „Energetická třída“ (správně seřazenou) a dále ještě „Spotřeba průměrná“ u které si můžete nastavit rozmezí.

Zhodnocení: Pokud jdete například u televizoru po spotřebě, jasně vidíte, že se nyní vůbec nevyplatí nakupovat u Alzy, resp. to asi bude časově podstatně náročnější. Nejlepší je jít tam, kde si můžete filtrovat úhlopříčku (všechny obchody), třídu energetické účinnosti (většina) a ještě si omezit hraniční spotřebu. To poslední vypadá jen na CZC a Mall.

Chystají se změny na úrovni EU

V nařízení 2019/2013 vztahující se k Nařízení EU 2017/1369 o rámci označování energetickými štítky se mimo jiné praví:

Roční spotřeba energie televizních přijímačů v roce 2016 v Unii představovala více než 3 % spotřeby elektrické energie Unie. Očekává se, že předpokládaná spotřeba energie televizních přijímačů, monitorů a digitálních informačních displejů při scénáři bez opatření bude v roce 2030 téměř 100 TWh za rok. Odhaduje se, že toto nařízení spolu s doprovodným nařízením o ekodesignu sníží do roku 2030 roční konečnou spotřebu energie až o 39 TWh za rok.

A dále se v čl. 8 – Přezkum říká:

Komise přezkoumá toto nařízení s ohledem na technický pokrok a předloží výsledky tohoto přezkumu, včetně případného návrhu na revizi, konzultačnímu fóru nejpozději do 25. prosince 2022.

Při přezkumu se například posuzuje:

  • zda je nebo je stále vhodné mít samostatné energetické kategorie pro SDR a HDR;
  • zda mají být do oblasti působnosti zahrnuty jiné elektronické displeje;
  • zda je vhodně vyvážená přísnost pravidel u větších a menších výrobků;
  • zda je možné vyvinout vhodné způsoby oznamování spotřeby energie.

Závěrem: nějaké nové nařízení se tedy v rámci EU zřejmě připravuje. Zatím ale není známo jaké a kam bude směrováno. Určitě však povede k výraznějšímu zpřísnění nároků na spotřebu energie a možná dokonce i k vyloučení, nebo k omezení nesmírně náročných operací jako jsou práce s aktivním HDR, zpracování (a dopracovávání) obrazu v reálném čase i na úrovni rozlišení 4K/8K, apod.

 

Tabulky ke stažení:

Excel – XLSX (funkční odkazy na testy): tabulka – spotřeba u elektroniky

PDF: tabulka – spotřeba u elektroniky

Štítky