Malý televizor s plošným podsvícením (značka ani jiné nenabízí) přichází s hodně nezvyklým operačním systémem. Tedy ne, že by u nás nebyl znám. Je, ale jen od firmy Hisense, která ho produkuje a nyní ho nabídla i ostatním výrobcům. A v prvním nám zapůjčeném modelu vysloveně zářil!

Hisense Vidaa (konkrétně zde ve verzi Vidaa U4.1) je operační systém televizorů známý vysokou stabilitou a rychlostí práce, což se nám potvrdilo při řadě testů. O to víc jsme byli zvědaví, jak na tom bude nyní jako licenční o. s. v „chytrém“ přijímači za pouhých 4.600 Kč. À propos, pokud se podíváme po současném trhu tzv. Smart TV v úhlopříčce 24 palců (61 cm) s rozlišením HD Ready (1.366 x 768 bodů), uvidíme zcela tristní situaci a výmluvně ji dokresluje snímek u konce článku. Například u Alza.cz jsme ve zmiňované úhlopříčce našli pouze jeden „chytrý“ televizor, Orava LT-ANDR24 1224, který je s Android TV a je o plných 1.400 Kč dražší!

Líbí se vám televizor Strong SRT 24HE4203? Tady si ho můžete rovnou koupit.

Strong SRT 24HE4203 s o. s. Vidaa je tak v této oblasti nepochybným fenoménem a uvidíme, jak to výrobce u této žhavé novinky dokáže zúročit. Za danou cenu pochopitelně můžete očekávat pouze klasické plastové provedení, včetně nožiček, realitou, i když v daném okamžiku těžko vytýkatelnou, je Wi-Fi 4 na frekvenci pouze 2,4 GHz a absence Bluetooth. Oproti údajům na webu a v technickém listu také televizor nepracuje s obsahem s HDR a máme to potvrzeno přímo z místního zastoupení. Pokud by to někomu nestačilo, údaj o spotřebě v tomto režimu chybí i na novém energetickém štítku EU.

Rychlá první instalace, pozor na po ní spuštěné volby

Instalace byla snadná a rychlá a také překvapivě pohodová. WPS u Wi-Fi zafungovalo skvěle, přihlášení k tržišti aplikací Hisense Vidaa se dalo při prvním přiblížení lehce přeskočit. Ostatně i přimontování dvou nožiček bylo dílem okamžiku, orientace byla jasně naznačena. Televizor tak můžete zprovoznit velice rychle a tak by to mělo vypadat i když to dnes skoro nikdo takto nedělá. Včetně jedničky na trhu, Samsungu.

Připravte se ale na to, že probuzení po LAN (přes Ethernet) a Wi-Fi (WLAN – WoL) bylo po instalaci zapnuto, takže zapomeňte na spotřebu oficiálně udávanou pro pohotovostní režim (bude výrazně vyšší). Tohle je samozřejmě chyba nejen v této energeticky úsporné době. Aby toho nebylo málo, je povoleno i tzv. rychlé zapnutí, takže je tu další nárůst…

Třídění naladěných stanic je naprosto excelentní! Vybrat jich totiž můžete více, a to dokonce i na přeskáčku. Vše pak s výhodou lehce přesunete na novou pozici. Takto to prakticky nikdo jiný než platforma Vidaa neumí a dnes to využijete i při pozemním signálu.

Okolí OK/Enter byste měli u vašeho vybraného televizoru, resp. jeho dálkového ovladače, sledovat nejvíce. A rozhodnout se, podle vašich preferenci, co vám vyhovuje. Tady je uspořádání výborné a po ruce je vcelku i EPG, zde Guide. Foto: Strong

Ovládání výborné, ale slabá domovská stánka

Ovládání je poplatné loňským modelům na stejné platformě a podívejte se třeba na recenzi po dlouhodobém zkoušení televizoru Hisense 65U8GQ. V praxi to znamená málo přehlednou a podivně navrženou domovskou nabídku (Home), která se oproti té předchozí zhoršila i co do ovládání. Tady by se Vidaa buď měla vrátit k původnímu systému nebo se trochu rozjet a vymyslet něco pohodovějšího a příjemnějšího.

Jinak k ovládání moc připomínek nemáme, až na absenci kolování, která tu – s výjimkou tzv. rychlého menu na nulté úrovni – nikde není. To je ale z pohledu řady lidí jen maličkost. Důležitější je, že OK vyvolá seznam naladěných stanic, i když tu máte speciální tlačítko, a Back (Zpět) vás v tuneru dokáže přepnout mezi dvěma posledními kanály. Mimochodem hned po instalaci vám výrobce ukáže, v kraťounkém průvodci, funkci tří tlačítek – OK, Back a Menu, tedy vstup do nastavení. Menu je kdykoli k dispozici a dostanete se do něj třeba i při přehrávání IPTV (zkoušeno SledovaniTV a Lepší.TV), v multimédiích pak takto vstoupíte například do titulků. Nabídka na nulté úrovni (tzv. rychlé volby) mohou mít třeba i pouhé tři položky: Titulky, Jen zvuk a Nastavení, rozumějte kompletní nastavení.

Jak vidíte, Strong je velmi vhodný i pro poslech rozhlasových stanic a vypnutím obrazovky ušetříte naprostou většinu energie. Volba „Jen zvuk“ vám ji vypne, a to za jakýchkoli okolností, třeba i v IPTV. A hned jsou asi dvě třetiny energie doma!

EPG je jedním slovem výtečné, přepnutí na další dny snadné. Foto: autor

Rychlé EPG/Guide, funkční HbbTV 2.0

Programová nabídka je rychlá a bez zvukového výpadku, což umí málokterá platforma. Je také přehledná s několika filtry pořadů. Posun na další den uděláte velmi jednoduše barevnými tlačítky a tady má Vidaa jednoznačně navrch i proti jinak vynikajícímu Tizenu od Samsungu. Problém pro někoho tak může být jediný – jestliže si totiž na pořad zadáte upozornění, televizor se neprobudí z pohotovostního režimu. Pokud by se tohle napravilo, nebylo by co řešit a Vidaa by stanula na samém vrcholu, jako nejlepší programová nabídka u televizorů.

Co se týče HbbTV, to bylo povoleno hned po instalaci a na kanálech ČT a Novy pracovalo při krátkém zkoušení bez problémů. Potíže nebyla ani s rychlostí spouštění pořadů.

Domácí aplikace si musíte vyhledat, ale jsou tu

Po instalaci nebyla k vidění jediná domácí aplikace a překvapivě tu nebylo ani Disney+. Všechny ty, které jsou pro tzv. chytré televizory 2022, resp. pro Hisense Vidaa, k dispozici (oficiální vyjádření výrobců), najdete v samostatném článku. Tady jsme zkoušeli zejména Lepší.TV, dále SledovaniTV (obě bez problémů, včetně obrazu) a také Voyo se kterým jsme nedávno opět navázali spolupráci. Voyo skvěle zvládlo tzv. snadné párování přes přihlášení k aplikaci v mobilu a následné ťuknutí na volbu „Přidat TV“ (solidně ho má uděláno i SledovaniTV, Lepší.TV je stále bez něj). Tohle začíná být u Voya parádní! Video služba pak v praxi při delším zkoušení fungovalo výborně, resp. problémy se neobjevily. I tato aplikace fungovala stabilně, potíže s rychlostí operací, které by se nejspíše daly u velmi levného televizoru očekávat, nebyly žádné. I zde bylo vše svižné a pohodové, včetně spouštění aplikací.

Výpis z obchodu Alza.cz pro televizor daných parametrů a modelový rok 2022. Jak vidíte, kdyby tu tento Strong byl, byl by naprosto bez konkurence! Jediný „chytrý“ přijímač je navíc o celých 1.400 Kč dražší! (Odchycená obrazovka: autor)

Jak bylo řečeno, Disney+ nebyla mezi už zavedenými aplikacemi a ani vyhledání nic nepřineslo. Podle Hisense aplikace k dispozici je, ale záleží na verzi platformy Vidaa. Zatím jsme tedy odeslali snímky platformy a jakmile něco zjistíme, dáme vědět v úvodu článku.

Vyzkoušeli jsme také Youtube a Youtube Music, které můžete spustit rovnou tlačítky dálkového ovladače. Krátké zkoušení problémy taktéž neodhalilo.

Je zřejmé, že v dnešní době je to hodně o aplikacích, o. s. Vidaa jich pro domácí podmínky nemá příliš mnoho, HBO Max se opozdilo, resp. kdo ví zda v dohledné době vůbec bude, takže jsme důkladněji vyzkoušeli zrcadlení obrazovky z mobilu. Zapojili jsme do něj naše obvyklé tři telefony s různými verzemi operačního systému Android: Samsung S20 FE (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Potíže nebyly a i přenášená obrazová kvalita byla výborná. Zrcadlení je snadno dostupné přes tlačítko vstupů a výstupů stejně, jako například datové médium na domácí síti LAN.

Jaký je? Překvapivě výborný!

Televizor, resp. platforma, překvapil tím, že po instalaci nebyla v části aplikace k dispozici jediná česká a nebyla dokonce ani v rámci zavedené nabídky. Aplikace se tak museli manuálně vyhledat a výsledek vidíte výše. S výjimkou Disney+, které chybělo, byla firmou Hisense (výrobce platformy), naplněna ohlašovaná kompatibilita pro rok 2022 (viz odkaz výše).

Aplikace fungovaly bezproblémově, zkoušení u každé z nich probíhalo v řádu nižších hodin. V této souvislosti je třeba dodat, že je škoda, že televizor není schopen si zapamatovat v jakém režimu skončil, takže pokud na něm například pojedete IPTV, do naposledy použité aplikace se vám nevrátí a zůstává někdy na posledním použitém vstupu, jindy se sám přepne do tuneru. A když jsme u toho, hodila by se také úprava multimédií, která jsou sice velmi dobrá, ale bez přehrávání externích titulků z domácího serveru a tady televizor zvládá pouze titulky interní. Ty si pak můžete bohatě upravovat. Rovněž nám přijde škoda, že Strong nemá napájení 12/24 V. Tady je standardních 230 V a jde tedy v podstatě o televizor na doma. Na trhu přitom zeje díra velikosti Prahy, ale stále se ji nikomu, s výjimkou zejména Finluxu, nechce zaplnit.

Strong SRT 24HE4203 představuje výborně odvedenou práci ke které sice můžete mít dílčí výhrady, ale jako celek je televizor nesporně výborný a hlavně s parádním poměrem cena/výkon! Výrobce sice nabízí i přijímače s Android TV a někdy dobré, jako Strong SRT 50UC6433, ale po pravdě řečeno, kam se zmiňovaným poměrem hrabou! Hisense Vidaa se ve Strong SRT 24HE4203 předvedla na výbornou, a to včetně HbbTV a provozu ryze českých aplikací.

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon (!), překvapivý obraz a místy dokonce i zvuk, spolehlivá, rychlá a kvalitní platforma Vidaa, obrazovku lze kdykoli lehce vypnout a poslouchat jen zvuk, výborné EPG bez zvukového výpadku, excelentní řazení kanálů, HbbTV 2.0 (hodně malá úhlopříčka), často výborné ovládání, včetně programovatelného tlačítka na DO, ale s…
  • PROTI: …málo přehlednou domovskou nabídkou (Home), pro někoho i to, že Wi-Fi je pouze na 2,4 GHz

Štítky