Stolní retro rádio s mechanikou CD se dodává v několika barvách, resp. s různou povrchovou úpravou. Nabídne také displej typu OLED, bezdrátové a drátové dobíjení a neméně důležité připojení klasické antény, byť v základu disponuje i anténou teleskopickou.

Technisat DigitRadio 586 přijde na 7.990 Kč a za tyto nemalé peníze dostanete vše, co byste si mohli přát až na jednu výjimku. Tou je přehrávání muziky ze síťového média, které tu chybí a při dané hodně vysoké ceně je to samozřejmě mínus. Že chybí u Technisat DR 370 IR za 4.490 Kč je také na pováženou, ale budiž. Tady jsme ale o dost výše!

Přijímač je kompaktní (ve smyslu stolního rádia), je ale také nezvykle těžký a reproduktory kryté nesnímatelnou kovovou mřížkou vyzařují do stran. Horní plochu zabírá místo pro bezdrátové dobíjení standardu Qi (5 W), na zadní straně vidíte všechna rozhraní, výdech bassreflexu a teleskopickou anténu, která se má dát vyjmout a nahradit připojením antény domovní (nezkoušeno, viz dále).

Milujete digitální rádia TechniSat? Tady si můžete vybrat váš nový DAB přijímač.

Bez zajímavosti není ani strana čelní, kde má náhrada za doprodávané DR 585 umístěno ovládání s výraznými otočnými a lehce přeskakujícími voliči a také přehrávač CD v podobě mechaniky typu slot-in, tedy „štěrbina“, a rozměrný (6,1 cm, 2,4″) dvoubarevný displej typu OLED. Jsou tu také pouhá čtyři hlavní tlačítka doplněná několika drobnými (pokud nepočítáme ta určená zejména k ovládání CD) a jak asi tušíte, ovládací sada je zcela bez tlačítek přímé volby pro vyvolání uložených stanic. Ty má dálkový ovladač, takže můžete jít touto cestou.

A abychom naši prohlídku dokončili – na spodní straně jsou parádní vysoké a rozměrné gumy, takže se nemusíte bát o nábytek, ať je jakýkoli.

Hledáte vyspělé rádio DAB+? Přehled modelů mezi 5000 a 10 000 Kč

Vše doprovází trojice rozhlasových tunerů (DAB/VKV/internet), Wi-Fi 4 schopné pracovat i na 5GHz, Bluetooth (verze neudána), výstup na stereo sluchátka a zesilovač o výkonu 2x 10 W (RMS) doplněný o ekvalizér s řadou režimů, včetně vlastního k čemuž se ještě dostaneme.

Jak už bylo řečeno dříve (aktualita), je tu také aplikace pro příjem ze Spotify, pokud jde o lokalizaci do češtiny, ta oznámena nebyla a také tu není stejně, jako slovenština. Využít tak můžete typicky angličtiny a někteří třeba i polštiny.

Skoro všechny funkce, výborné ovládání (až na Mode)

Instalace zahrnuje výběr jazyka (čeština i slovenština chybí), volbu pro zobrazení času (24/12) a připojení k internetu, resp. domácímu Wi-Fi směrovači. Tady je znát klasický problém současného Technisatu – nerozumí si totiž s domácí sítí typu mesh, takže nabídl pro každou z jednotek dvě sítě oddělené podle frekvence. Nicméně nakonec se podařilo přijímač připojit metodou pokus/omyl.

Součástí instalace není dotaz na to, zda chcete, aby připojení k Wi-Fi pokračovalo i po uvedení do pohotovostního režimu, resp. se následně automaticky obnovovalo, takže pokud neskousnete asi dvojnásobně vyšší spotřebu v pohotovostním režimu (viz tabulka s parametry)…

Možné funkce přijímače vidíte jak v hlavním menu (všechny), tak na tlačítku Mode na dálkovém ovladači, kde se přepíná postupně po jedné. Obě menu se odlišují tím, že na Mode nemáte doplňkové funkce jako budík a spánek (sleep), přepínání však bylo vždy rychlé a rádio reagovalo prakticky okamžitě. V praxi máte, vedle budíku (buzení třeba i pouze v pracovní dny), spánku (15-60 min.) a typicky i ekvalizéru, k dispozici tři zmiňované tunery, tzv. podcasty, streamování z Bluetooth, signál z audio vstupu a také z USB, které se dá použít i pro dobíjení; pracuje i v pohotovostním režimu. Vedle těchto možností je tu také dobíjení bezdrátové, ale to vyvoláte prostým položením kompatibilního zařízení na horní plochu rádia a v případě Samsung S20 FE pracovalo i v originálním obalu a také v okamžiku, kdy byl přijímač v pohotovosti. Jestliže však budete pozorně číst příručku dozvíte se, že nemáte obě varianty dobíjení používat současně, protože, citujeme „Mohlo by to způsobit poškození zařízení.

Tohle by bylo dobré zarámovat!

Technisat DigitRadio 370 IR Slušná čeština i slovenština a všestranné dobíjení

Ovládání je jasné a přehledné, v menu se tradičně dá kolovat, což ho usnadňuje a některé funkce (budík, spánek) můžete vyvolat přímo z dálkového ovladače nebo přes čelní panel. Jediným a největším problémem je tak chování tlačítka Mode (podobně tomu bylo i u DR 370 – odkaz výše). To totiž hned s prvním zmáčknutím mění režim rádia na místo aby vám ho nejprve zobrazilo. Tohle bylo v praxi hodně nepříjemné a zvyknout se na to v podstatě nedá. Lze to ale obejít přepínáním přes nabídku na tlačítku Menu.

I když někomu mohou chybět tlačítka vyvolání stanic z paměti, a faktem je, že v této třídě bývají, autor to ani nepociťoval. Stačí totiž stisknout Preset a pravým otočným voličem jste v cuku letu tam, kde chcete. A slouží i pro potvrzení volby a také pro odložení buzení. À propos pokud se podíváte na dálkový ovladač uvidíte, že numerická část nabízí 12 tlačítek, tedy přesně tolik pozic, kolik máte míst pro uložení stanic u každého z tunerů.

Standardní VKV i internet, vynikající DAB, ale s nižší citlivostí na signál

VKV/FM je bohužel bez funkce AMS, která proladí pásmo a uloží stanice automaticky do paměti. Škoda, protože tohle umí i levné kapesní „rádijko“ Technisat RDR (test). Analogový rozhlasový příjem tak nabídne pouze klasické nalezení další stanice (v základu se ladí „jen silné“) a případné zobrazení jejího názvu, a dalších propriet, z RDS. A také nastavení dvou položek: stereo nebo „vynucené mono“ a zmiňovaný styl ladění (silné kanály, nebo všechny).

V případě DAB se při prvním zapnutí vytvoří obvyklý seznam stanic, které máte v dané lokalitě k dispozici. Menu nabídne skutečně kompletní dnes možné funkce, včetně promazání vytvořeného seznamu (odstranění už neaktivních stanic – Prune) a jeho seřazení ze dvou hledisek – abecedně a podle multiplexu. Pochopitelně nechybí ani manuální ladění, které je snad vždy součástí jakéhokoli přijímače DAB/DAB+.

Základní nabídka internetového rádia.

Internetové stanice pracují přes server frontiersmart.com (většinou i s češtinou v názvech), takže je třeba počítat s drobným prodlením v provádění funkcí (zpravidla). Možnosti a provedení jsou stejné, jako u nedávno testovaného Technisat DigitRadio 370 IR, takže odkážeme na jeho recenzi. Nechybí speciální volba ČRo (zde jen „Cro“), výpis pouze lokálních stanic, filtr podle jazyka a žánru, filtrování přes kontinent, zemi, atd. a také prosté vyhledávání (jednoduchá softwarová klávesnice, ovladač à la tlačítkový mobil s písmeny využít nejde).

Ukládání stanic do paměti probíhá pro všechny tunery stejně a nejsvižnější je jít cestou dálkového ovladače a přímého zmáčknutí příslušné pozice na numerické části. V případě podržení tlačítka se naladěná stanice uloží, krátké zmáčknutí ji naopak vyvolá. Pokud nemáte po ruce dálkový ovladač, můžete zmáčknout (podržet) Preset na čelním panelu a i zde je vše velmi snadné. Stanice lze také ukládat na přeskáčku a tohle má Technisat poslední dobou uděláno skvěle a doufejme, že se toho také bude držet!

Technisat DigitRadio 586 – druhá část hlavního menu. V první mimo jiné najdete výběr mezi tunery.

CD a USB vcelku běžné, většinou vynikající Bluetooth i audio vstup

Přehrávání z mechaniky CD a rozhraní USB se chovalo prakticky stejně, jako u Technisat Digitradio 570 CD IR, takže současný vcelku průměr. Nicméně zasunutí disku třeba při provozu Bluetooth nebo VKV způsobilo automatické přepnutí na mechaniku a disk se následně začal automaticky přehrávat. Tak nějak by to mělo vypadat v praxi, ale dočkáte se toho dnes málokdy!

Co je podstatně primitivnější (platí to i u USB), je práce s adresáři a soubory u datových médií, včetně CD. Tady není žádný pohyb po adresářové struktuře jako takové a pouze se objevuje „F“ a „T“, takže si sekvenčně přepínáte adresáře a skladby. Čeština ve jménech nicméně pracovala, nebo se to tak alespoň jevilo.

V případě USB, jak je nyní špatným zvykem, uspějete jen se souborovým systémem FAT32, exFAT ani NTFS rádio neregistrovalo.

Vynikající a neutlumené bylo přehrávání přes Bluetooth (pouze výstup pro média, nemá hands-free) a také audio vstup jdoucí ze sluchátkového konektoru typu jack, který dnes stále ještě najdete u většiny mobilů. Bluetooth bylo zkoušeno s telefony Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10) a v posledním případě přijímač vysloveně exceloval. Výborně se choval i ve spojení s Galaxy S20 FE, mobil Sony s hodně nízkým Androidem se sice napojit povedlo a pracovala i regulace hlasitost (vždy se na obou zařízeních mění současně), ale zvuk slyšet nikdy nebyl.

V případě kabelového audio vstupu byl opět výstup netlumený a chování výtečné, včetně Sony (zkoušeno bez Samsungu, který sluchátkový výstup nemá).

Jaké je? Rozhodně kvalitně zpracované i když co do příjmu VKV/DAB slabší

Citlivost tunerů VKV a DAB byla subjektivně vzato nižší než u jiných přijímačů a v místech, kde běžně naladíme u DAB nějakých pět a dvacet stanic, jsme jich získali kolem deseti, dvanácti a VKV/FM na tom bylo podobně (tedy stanic bylo výrazně méně).

A zvuk? Náročného posluchače neuspokojí ani při dané poměrně vysoké ceně (vzhledem k trhu DAB určitě) a i když je přijímač bytelný a zjevně dobře dělaný, mohli bychom se bavit o kvalitě zesilovače o kterém oficiálně nevíme vůbec nic a který vcelku obstojí do zhruba dvou třetin výkonu a poté je už slyšet zkreslení. Tady ale hodně záleží na zdroji a režimu a je pravdou, že někdy se ozývalo podstatně výše.

Hodilo by se také trochu důraznější zvýraznění výšek a basů v „ekvalizéru“, který ovšem ekvalizérem není, protože se upravují pouze tyto dvě veličiny. Nicméně pochvala za výborné odlišení většiny přednastavených režimů i když lze polemizovat s volbou Movie, která je tu tak trochu jako pěst na oko. A ještě jedna věc – volba „Ekvalizér“ je zasunuta hodně hluboko do menu a nenajdete ji ani na dálkovém ovladači. I když jsme u skoro vysloveně „popíkového rádia“ a režimy ekvalizéru asi nebudete měnit moc často, přesto by se jejich svižnější dostupnost hodila. Nejspíše častěji než budík, který je tu vysloveně po ruce.

Možná se vám zdá, že jsme zbytečně tvrdí, ale ke stolnímu přijímači za osm tisíc být musíme i když pokud by byl skutečně univerzální, tj. měl i práci s muzikou na domácí síti, a měl by vyřešenu třeba mesh Wi-Fi, asi bychom tak akurátní být nemuseli.

Hodiny a datum v pohotovostním režimu. I tomuto Technisatu výrazně chybí volba aktualizovat přes všechny signálové cesty. U DR 586 tak musíte zvolit buď DAB, FM nebo internet. Nebo vypnuto…

Pro koho tedy je? Zvukově vyhoví spíše méně náročnému posluchači o čemž svědčí už umístění reproduktorů mající ovšem příznivý vliv na kompaktnost provedení. Tady je to hodně i o tomhle a také o „šik“ vzhledu. Tedy pokud máte rádi retro nátisk.

Uvažovaný potenciální majitel nebude mít doma ani věž, ani nějaký mikrosystém či domácí kino nebo chce přijímač do úplně jiné místnosti či spíše části domu. A také vyžaduje jistou univerzálnost, mechaniku CD (tady je výborná!) a poměrně vysoký výkon společně s kompletním osazením tunery. A možná si ještě říká, že dobíjení se hodí, a to pracuje i v pohotovostním režimu, jak přes drát (USB), tak bezdrát (Qi). Je zřejmé, že za to druhé nějakou cenu, a teď skutečně myslíme peníze, zaplatíte, ale hodit se může i když výkon je zanedbatelný a tohle asi bude řada potenciálních zájemců hodně kritizovat. Standard Qi je dnes nejpoužívanější, prostých pět wattů však není žádná sláva, což je ovšem ryzí eufemismus, protože snad i ta nejjednodušší specializovaná bezdrátová dobíječka dává dvojnásobek a na trhu ji najdete i za méně než 150 Kč. Pokud vás tedy ke koupi vede tohle, promyslete to. Pokud bytelnost a jistá univerzálnost (nebo doma prostě nemáte server a mít ho ani nechcete), může Technisat DigitRadio 586 CD DAB dobře a dlouho posloužit (zejména se sadou cédéček kdesi v šuplíku), protože kvalita provedení a zpracování z něj jen čiší.

A připojení venkovní antény? Tu teleskopickou se nepodařilo oddělit. Koncový člen je tu podle všeho na závit a matice je do rádia hodně hluboko zapuštěna. Klíč se nedodává a autorovi se nepodařil najít žádný trubkový, který by se dal využít. Takže se musíme, s možností připojení vnější domovní antény, spolehnout na Technisat. Pokud se na toto téma dozvíme něco dalšího, dáme zde vědět.

Hodnocení

  • PRO: dobře nastavené režimy ekvalizéru (u vlastního ovlivníte jen basy a výšky), bytelné provedení, výborná instalace s nabídkou jazyka, dobíjení (bezdrátové i drátové) pracuje i v pohotovostním režimu (!), informace jdoucí s vysíláním v bezproblémové češtině (na sledovaných stanicích), výborné ovládání (včetně skvělého ukládání stanic) až na to, že…
  • PROTI: …s prvním zmáčknutím tlačítka Mode se okamžitě mění režim rádia, ne vždy zcela dobře vysvícené znaky na OLED, u VKV chybí AMS, nerozumí si s Wi-Fi typu mesh, bez přehrávání z média umístěného na LAN, pro někoho absence českého menu