Zvuková lišta je vybavena jednoduchým segmentovým displejem zobrazujícím základní informace a změny a zesilovačem o udávaném výkonu 380 W (RMS). Subwoofer je samostatný a bezdrátový, napojení lišty na typicky televizor je možné hned několika cestami. Už tady se jasně projevuje vyšší cena!

Zvukovou lištu typu 2.1 pořídíte od nějakých dvou tisíc a vrchol vás bude stát klidně i přes dvacet. S čistou 3.1 na tom budete podobně, až na to, že začnete někde kolem pěti tisíc a za tyto peníze budete mít i Dolby Atmos, avšak DTS:X zdaleka nikoli.

Tady jsme u audio systému typu 3.1, tedy se samostatným basovým kanálem (zde bezdrátový subwoofer – to je ona jednička), dvojicí čelních repro (levý a pravý kanál) a se středovým kanálem typicky pro dialogy, který pracoval výborně.

JVC TH-E851B přijde na cenu těsně pod 9.000 Kč a už to značí, že jsme ve vyšší, prakticky střední třídě a zcela mimo jednoduché základní „soundbary“ za pár tisícovek, které jsou použitelné hodně omezeně. Jak bylo řečeno, subwoofer je samostatný, vše ostatní je integrováno přímo ve zvukové liště, která vypadá přesně tak, jak ji asi máte v paměti – dlouhá a tenká (961 x 74 x 105 mm). Pokud tedy už něco podobného nemáte doma.

Zalíbila se vám zvuková lišta JVC TH-E851B? Tady si ji můžete rovnou koupit.

Lištu můžete pod televizor položit, můžete ji také umístit na stěnu a jednoduchý držák dostanete v ceně. Subwoofer pak může na vcelku libovolné místo, nutné je ho mít pouze v dosahu 230 V, protože se připojuje pouze bezdrátově (zřejmě nejde o Bluetooth, nebo se o tom nehovoří), navíc basy jako takové se šíří všesměrově, takže je to jedno i co do podání audia. Subwoofer se, stejně jako samotná lišta, připojuje k zásuvce klasickou dvoukolíkovou šňůrou patřící k typické spotřební elektronice (její hlava je u zařízení otočena o 90 stupňů). Ty dodané byly asi 183 cm dlouhé, kdykoli ale pochopitelně můžete sáhnout po jiné.

Hledáte DAB pro váš audio systém? Zkuste TechniSat DigitRadio 10 IR

Zvuková lišta je i při své ceně bez moderních udělátek typu Amazon Alexa či Google Assistent, ale to je úplně jedno. Drtivá většina lidí je stejně nevyužije i když za ně dost platí a v češtině nebo slovenštině nepracují (nebo jen částečně pro vyhledávání). U nás jsou v zařízeních v podstatě jen pro ozdobu anebo pro ty, kteří perfektně ovládají kompatibilní cizí jazyk.

S tím souvisí ještě jedna věc – osazení profily Bluetooth, které vidíte v tabulce (kodeky BT nebyly zjištěny) a hlavně audio kodeky jako takovými. Z nich je tady vlastně jen Dolby Atmos (a níže kompatibilní), ale protože lišta nemá reproduktory vyzařující vzhůru (nebo šikmo) do stropu, účinek se může trochu míjet, resp. být trochu omezen, což je ostatně fakt. Výsledek ale byl i tak výborný a ještě se k tomu dostaneme. Komu chybí typicky DTS:X, bude si muset připlatit (jednou tolik), je ovšem pravdou, že základní kodek DTS tu být mohl a měl.

Osazení reproduktory

Jak bylo řečeno, lišta v sobě skrývá levý a pravý kanál/reprosystém (2x 2 reproduktory) a kanál středový (opět soustava dvou repro) určený zejména pro dialogy a pokud se vám zdá, že váš televizor trochu mumlá, tohle je cesta a konkrétně zde, rozhodně výborná.

Osazeno je tedy celkem šest reproduktorů, které kryje nesnímatelná kovová mřížka (nikoli textilie, jak je někdy uváděno, takže se nemusíte bát dětských šťouchanců), základní ovládání (hlasitost, vstupy/výstupy a zapnutí/vypnutí – pohotovost) najdete na boku a vidíte ho v připojené fotogalerii.

Subwoofer vyzařuje do podlahy a je osazen reproduktorem o průměru 143 mm (měřeno). Jeho nastavování se obávat nemusíte, protože jediné, co zde najdete, je párovací tlačítko s LED, které se ale chová trochu jinak, než říká příručka, resp. její úvodní zmínka (pozor při prvním zapojování!), a tohle není její jediný problém.

Co se týče rozložení celkového udávaného výkonu zesilovače, tedy 380 W RMS (o onom „RMS“ bychom s dovolením pochybovali), tak 2x 60 W jde na pravý a levý kanál, 80 W na středový, tzv. centr, a zbylých 180 W na subwoofer. V praxi to znát je i když ne jako RMS.

Jediný zvukový kodek/dekodek, který tu najdete (není to tak úplně pravda, je tu kompatibilita s nižšími). Dolby Atmos ale i přes absenci reproduktorů pro horní kanály svou práci odvádí překvapivě slušně! Foto: archiv autora

Co a jak jsme zkoušeli

Cesta lišta – subwoofer je jasná a jak vidíte, jinak než bezdrátově (zřejmě nějaký speciální systém, Bluetooth nikoli) propojit obě zařízení ani nejdou. S prvním napojením se musíte vypořádat, zejména, když budete mít smůlu jako my. Jistý návod jak na to, byl na jiném místě příručky (strana 24, to, co je před tím zapomeňte), než kde bychom ho očekávali, což je pochopitelně matoucí. Tohle mělo být jasně a kompletně řečeno hned úvodem, namísto právnických hloupostí.

Testovací řetězec byl následující: plazmový televizor Panasonic TX-P42VT20 (THX, Full HD, přímé propojení HDMI), dále multimediální přehrávač Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9) napojený jednak přes Bluetooth (většinou, protože tohle je klíčové), jednak přes optiku; pro vyzkoušení, tady se za provozu nemá co pokazit. Dále byl připojen satelitní set-top Skylink (optika) a zejména CD/DVD přehrávač Sony DVP-S7700 (10 bitů video D/A, 96 kHz, 24 bitů D/A) a přehrávač disků Blu-ray (BD) Philips BDP 8000 (oboje přes digitální koax).

Použit byl výborný HDMI kabel Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1 (více informací zde), dále bezejmenný optický kabel, který je však v praxi prověřený spoustou zařízení a také optický a koaxiální kabel Profi Gold. To jen pro úplnost.

Výhodou JVC TH-E851B je bohaté osazení rozhraními, takže můžete mít připojen třeba multimediální přehrávač současně s přehrávačem disků CD/DVD/BD nebo nějakým set-top boxem. I tady za své peníze dostáváte hodně.

Pro přímé streamování muziky přes Bluetooth byly využity tři mobily a tři verze o. s.: Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10).

Vše fungovalo zcela bez problémů, párování bylo vždy rychlé a zvuk se reguloval na obou zařízeních současně. Zvukový výstup byl silný a netlumený, celkově vzato bylo streamování vynikající!

Zprovoznění může být náročnější

V našem případě při prvním zapojení zlobilo párování se subwooferem, které má prý naběhnout automaticky po připojení napájení k oběma zařízením (autor tyto věci už desítky let vysloveně přitahuje). V příručce se na jednom místě dozvíte „A“, které se ale částečně vylučuje s „B“ o pár stránek dále (viz fotogalerie výše).

Připojení subwooferu (automatické nebo, pokud se nezdaří, manuální) mělo být samozřejmě soustředěno na jedno místo ideálně v úvodu příručky, kde také mělo být jasně – v bodech – řečeno, jak na to, když to plně automaticky nedopadne. I když jak jsme pochopili z připojené recenze časopisu Stereo & Video, problém nemusí nastat vždy.

Přes propojení lišta – subwoofer se ale nějak dostanete. Důležitější je to, že za provozu už problémy nebyly i když je pravda, že někdy navázání bezdrátového spojení mezi lištou, subwooferem a multimediálním přehrávačem propojeným přes Bluetooth trvalo trochu déle (nízké sekundy).

Vedle toho by také pomohlo prodloužení času automatického vypnutí audio systému, resp. možnost jeho nastavení. To tu ale není a nějakých deset, patnáct minut asi bude pro někoho nedostatečné.

Klíčové tlačítko u této zvukové lišty se jmenuje „Vertical Surround“. Pozor! Po instalaci byla funkce vypnuta. Foto: ETA

Jaká je? U muziky i u filmu výborná

Levněji než JVC TH-E851B seženete i lépe vybavené zvukové lišty, zejména co do audio kodeků. Tahle má ale něco do sebe jistou bytelností a výborným ovládáním, resp. dálkovým ovladačem (přímá práce s basy a výškami, vstupy a audio režimy), i když tady by bylo vše lepší, kdyby příručka byla dělána pořádně; kupodivu se špatný popis u DO povedl i v angličtině.

A ještě něco: autor není dvakrát příznivcem HDMI pro přenos zvuku, takže nějaké zpětné kanály, apod. jdou mimo něj (netestovány, nebyl kompatibilní televizor) a HDMI (CEC) už nevěří vůbec, protože byl u toho když začínalo i když se redukovalo a stejně stále nefungovalo v čemž ostatně pokračuje dodnes. U JVC je dobré zejména to, že co vstupů máte bohatě na výběr, ať už jsou vaše názory nejen na audio propojení jakékoli. Rozhraní HDMI je tu dost (nezvykle!), nechybí digitální audio klasika v dvojí podobě ani slušné Bluetooth i když nějaký profil navíc by se vedle dvou obligátních nepochybně hodil!

Zvukově se z počátku audio lišta zdála u filmů vcelku standardní. Zvuk byl sice místy příjemně hutný, výkon byl cítit, i když se dá silně pochybovat o tom, že je skutečně RMS, ale důležité bylo, že oproti běžnému televizoru byl poslechový rozdíl naprosto jasně patrný. Stále tu ale bylo ALE. Přednastavené zvukové režimy nejsou, po pravdě, žádná velká sláva, rozdíly mezi nimi byly patrné jen minimálně a tohle představovalo jisté zklamání.

ALE panovalo až do chvíle, kdy jsme na kvalitním filmovém zvuku zmáčkli tlačítko „Vertical Surround“ (vertikální prostorový zvuk v tomto případě pochopitelně virtuální). Seriál Primal na HBO Max se u tropického deště vysloveně prozářil i přesto, že tu nejsou, jak bylo řečeno, reproduktory vyzařující vzhůru ani zadní kanály. Slyšet to ale jasně bylo také u Disney+ nebo u kvalitního satelitního příjmu přes set-top box Skylink a zvuk typu 5.1 na HBO.

„Vertical Surround“ dokázal nejen stávající poměrně ploché zvukové pole rozšířit (stále jsme u virtuálního, nikoli opravdového prostorového zvuku), ale tu a tam se něco přece jen objevovalo i výškově a i to bylo příjemné překvapení.

Zvuková lišta přes digitální koaxiální audio výstup přehrála Dolby Digital, včetně prostorové verze 5.1 z DVD/BD přehrávačů Sony DVP-S7700 a Philips BDP 8000. Poradila si také z nejrůznějšími zdroji (video ze sítě, USB a IPTV/VoD) z multimediálního přehrávače Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9, připojeno optikou a zejména přes Bluetooth) nastaveného vždy na automatiku (vybírá si mezi Dolby, DTS a AAC) nebo ze zmiňovaného set-top boxu Skylinku (Samsung) napojeného přes optiku.

JVC překvapilo a zvládlo to, včetně jisté snahy přehrát formát DTS-HD, což se pochopitelně nepodařilo stejně, jako u prostého DTS, disků CD s DTS, které šly přes skvělý přehrávač Sony DVP-S7700 a které na mém standardním zesilovači Pioneer VSX-D2011 (THX) fungují dokonale. Jak se zdá, po linii Dolby by mohlo přehrávání všeho možného klapnout a problémy nebyly ani s TrueHD. Narazili jsme na ně pouze u originální ukázky Dolby Cinema (Element).

V průběhu zkoušení bylo jasně vidět, že hodně záleží na tom, co do zvukové lišty pustíte a v tomto případě byl výrazný a na danou cenu určitě slušný zvuk znát, a to i ze svého času špičkového disku Gladiator (DVD, DD 5.1).

Ze serveru se pak běžně přehrávaly i soubory se stereo zvukem Dolby Digital či MPEG Audio Layer 3. Vše zabudovaný kodek zvládl.

Přimlouvali bychom se za to, aby byla funkce Vertical Surround automaticky zapnuta hned po instalaci, aby si uživatel okamžitě udělal jasný obraz o tom, co si domů přinesl a ne aby na to postupně přicházel jako my. Filmová produkce i ze streamovacích služeb byla v tomto okamžiku řádově jinde. Pochopitelně pokud jde o modernější věci s patřičným zvukem.

To, co zvukovou lištu degraduje nejvíce, je nepochopitelná absence nočního poslechu nebo chcete-li režimu. Její výkon je slušný (ať už si o RMS myslíme co chceme) stejně, jako poslechová dynamika. To se ale v noci v problematických prostorách a místech může vymstít a právě tady by noční režim, na rozdíl od prostého ztlumení hlasitosti, pomohl. Jestliže tuto funkci nepotřebujete, pak to je výborná koupě v pomalu střední třídě, která svou práci rozhodně odvede a rozdíl typicky proti televizoru (pokud v něm nebude mít Bowers & Wilkins…) uslyšíte okamžitě. Jen si u filmu z dobrého zdroje nezapomeňte pustit vertikální prostorový zvuk. Ten je tady klíčový (u muziky a prostého televizního příjmu se příliš neprojevoval) a exceloval také u ukázek s Dolby Atmos.

Foto v úvodu: ETA

Hodnocení

  • PRO: vzhledem k ceně často výborný a někdy až hutný zvuk, a to nejen filmový, velmi dobrý prostorový efekt (potřebný kvalitní filmový zdroj), parádní streamování přes Bluetooth (nejrůznější mobily), výborné osazení rozhraními, vynikající dálkový ovladač, takže jednoduché ovládání až na…
  • PROTI: …možné problémy při úvodním párováním lišta/subwoofer (za provozu zcela v pořádku), slabá příručka, jednoznačně chybí noční režim utlumující dynamiku (nevhodné třeba do paneláku), k dispozici není ani základní kodek DTS