Evropské státy by měly do konce roku dodat svoje stanoviska k dalšímu využití pásma UHF po roce 2030, uvedl na dnešní konferenci Radiokomunikace v Pardubicích Pavel Šístek z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Jaký postoj zvolí Česká republika a potažmo Evropská unie k budoucnosti pásma UHF, konkrétně ke kmitočtům v pásmech 500 a 600 MHz, po roce 2030? Oficiální stanovisko, s nímž se stát příští rok na podzim zúčastní Světové radiokomunikační konference WRC-23, zatím neexistuje. Česko ani EU ale také nemají informaci o tom, že by mobilní operátoři přišli s nějakým společným požadavkem na další „ukrajování spektra“. „Neexistuje ucelený návrh od mobilních operátorů, že by Evropa potřebovala sítě v pásmu UHF,“ uvedl Pavel Šístek. Podle jeho slov se ale takový požadavek objeví od jiných než evropských zemí a je třeba s tím dopředu počítat.

„Na konferenci WRC-23 zazní návrhy některých zemí, především mimo Evropu, aby se pásmo pod 700 MHz využilo pro mobilní sítě a IMT. Jde především o některé arabské země nebo Kanadu,“ upřesnil Šístek. Zatímco u terestrického televizního vysílání zatím neexistuje evropská shoda, jiná situace panuje v případě pásma pro využívání bezdrátových zařízení. „Pro Evropu je shoda na PMSE, tedy zachování pásma pro mikrofony a další bezdrátová zařízení,“ ujistil zástupce ČTÚ. Co se týká budoucnosti DVB-T/DVB-T2, společné stanovisko se rodí pomaleji. „Do konce roku budeme mít velmi rámcové stanovisko Evropy, které bude pouze podkladem pro rozhodnutí Evropské komise,“ upřesnil Pavel Šístek.

„Shoda je na tom, že státy potřebují zajistit alespoň nějakou část pásma pro pokračování DTT,“ dodal Šístek s tím, že ČTÚ chce zachovat duální vysílání a podporovat soutěž, ale zároveň i nové technologie a „samozřejmě efektivní využívání spektra“. Konference WRC-23 podle Šístka nepřijme žádné závazné rozhodnutí, které by ovlivnilo terestrické televizní vysílání v České republice. O tom rozhodne až následující konference WRC-27 za pět let. Pásma 500 a 600 MHz jsou v rámci EU garantována pro televizní vysílání do roku 2030.

Úvodní foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz