Softwaroví vývojáři jsou velmi specifickou společenskou skupinou. Většina z nich spadá do mladší a střední generace, ekonomicky je můžeme zařadit do vyšší střední třídy, rádi používají nové technologie a také nové služby.

IT odborníci se také často věnují populární kultuře a řadu z nich bychom mohli označit slovem geek. Agentura No Fluff Jobs, jež provozuje portál s transparentními pracovními nabídkami z IT prostředí, se zeptala 797 respondentů ze střední Evropy na způsob, jakým tráví volný čas. Vznikl tak unikátní soubor dat, díky kterému můžeme zjistit více o tom, jací jsou vývojáři televizními diváky.

Průzkum proběhl letos v létě a účastnilo se jej téměř osm set respondentů z Polska, České republiky, Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. Osmdesát procent z odpovídajících byli muži a stejný podíl skupiny spadal do věkové kategorie 25-44 let.

Podzim ve znamení streamovacích válek Jaké seriály byste si neměli nechat ujít?

Televize na prvním místě

Dobrou zprávou pro filmová studia, majitele kin i provozovatele VOD služeb je fakt, že v oblasti trávení volného času, mají softwaroví vývojáři sledování filmů a seriálů na prvním místě. V otázce, jak trávíte volný čas, tuto činnost (při možnosti více odpovědí) uvedlo 64,77 % dotazovaných. Na dalších místech se objevily možnosti sportovních aktivit (57,22 %), trávení času s přáteli (56,29 %) a sledování sociálních sítí a zpráv na mobilním telefonu (54,04 %).

Mezi provozovateli VOD služeb jasně vede Netflix, dosahující téměř 70% popularity, za ním se odstupem umístilo HBO Max, které těšně překročilo 40 %, a na třetím místě opět s výraznější mezerou byl potom Disney+, který uvedlo mezi preferovanými službami 28,78 % účastníků. Je však pravděpodobné, že tento údaj zkreslila situace na trhu VOD platforem, kdy Disney+ vstoupil na středo a východoevropské trhy měsíc před zahájením výzkumu. Dnes by situace byla zřejmě jiná.

Zajímavé jsou i další údaje – například že 17,84 % dotazovaných nepoužívá VOD platformy vůbec a téměř 17 % dotazovaných odpovědělo, že stále používá stahování prostřednictvím torrentů, tedy cestu, která nemusí být právě legální. Nejpopulárnějšími filmovými žánry mezi „ajťáky“ jsou nepřekvapivě sci-fi, komedie a fantasy. Na konci žebříčku se pak umístily horrory a westerny, které se 4 % potvrdily pověst umírajícího žánru.

Netflix si podrží světové prvenství Minimálně do roku 2027 ho Disney+ neporazí

Harry Potter poráží Star Wars, vítězí Pán prstenů

U pouhé preference platforem výzkum nezůstal. Další otázky směřovaly ke konkrétnímu obsahu. První sada se týkala oblíbeného fikčního světa. Na prvním místě se umístil svět Pána prstenů (výzkum byl přitom dělaný ještě před uvedením seriálu Rings Of Power), který porazil neustále bobtnající Marvel a kouzelný svět Harryho Pottera. Třetí příčka tohoto fandomu je překvapení a ukazuje, že dětské lásky jsou stále aktuální. Dobrodružství nezletilého kouzelníka dokonce překonala v oblibě i Hvězdné války, jež se umístily čtvrté. Překvapivé je i páté místo Pirátů z Karibiku, tedy série, jež je poměrně dlouho u ledu a čeká na svůj restart.

Poslední otázka týkající se diváckého chování vývojářů se týkala jednoduše nejoblíbenějších filmů a seriálů. I zde se projevila divácká věrnost zavedeným značkám. Kategorii seriály u respondentů ovládl Breaking Bad (Perníkový táta), před The Office (Kancl) a Stranger Things. Na čtvrtém místě se drží nesmrtelná klasika Přátelé a pětici uzavírá Better Call Saul, tedy spinoff vítězného Breaking Bad. Ve vítězné pětici překvapivě chybí zástupce animovaných seriálů pro dospělé, čistokrevný kriminální seriál i velkolepá Hra o trůny.

Žebříčku top pěti oblíbených filmů vládne naprosto jasně fantasy a sci-fi. Svědčí o tom pořadí Pán prstenů, Interstellar, Matrix, Star Wars na prvních čtyřech místech. Na pátém místě se pak umístilo trochu neurčité cokoliv, co režíroval Quentin Tarantino.

Češi na streamovacích službách škudlí Nejčastěji si platí Netflix

Úvodní foto: Channel 4