Novou službu budou moci využívat veřejné autority pro případ krizové komunikace. Public Warning System vznikl již v roce 2016 a do ostrého provozu se dostane za dva roky.

Stát bude moci v blízké budoucnosti využívat digitální rozhlasové sítě DAB+ pro varovné zprávy o krizových situacích. Podle technického ředitele Českého rozhlasu Karla Zýky bude v roce 2024 do ostrého provozu nasazen tzv. Public Warning System, který dokáže přerušit vysílání zvoleného programu, přepnout na jiný multiplex nebo dokonce zapnout vypnutý přijímač v případě, že se dané lokality bude týkat varovné sdělení. „Umožní vstup do vysílání ze strany autority jako je hasičský sbor. Výčet těchto autorit se ještě musí upřesnit,“ uvedl Zýka dnešní konferenci Radiokomunikace v Pardubicích, kterou pořádá společnost Unit.

Český rozhlas podle technického ředitele pokračuje v zahušťování svojí digitální sítě ČRo DAB+ a ještě do konce roku spustí osm nových vysílačů a dokrývačů. Cílem ovšem není zlepšení celkového pokrytí sítě, které již nyní činí 95 procent obyvatel, ale zlepšit příjem uvnitř budov. „Na našich webových stránkách postupně zpřístupníme detailní mapy pokrytí. Nyní má naše síť pokrytí 70 procent obyvatel in-door a 52 procent in-door dobré, což je uvnitř budov bez oken,“ přiblížil Karel Zýka. Po nedávném spuštění pětikilowattového vysílače Mikulov – Děvín bude následovat dvoukilowattový vysílač Hodonín. Následovat budou stowattové dokrývače.

Veřejnoprávní rozhlas podle Karla Zýky vítá plány Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na aukce kmitočtů pro digitální rozhlasové sítě DAB+ určené komerčním rádiím. Kromě vlastních vysílačů hodlá rozhlas v blízké době využít pro šíření digitálního signálu stanic ČRo Hradec Králové a ČRo Sever nový vysílač společnosti Teleko digital v lokalitě Hradec Králové – Stěžery. „Určitě se zajímáme i o pokrytí Hradce Králové celou sítí ČRo DAB+,“ dodal Zýka na dotaz jednoho z organizátorů konference Radiokomunikace, Martina Roztočila ze společnosti Digital Broadcasting.

Úvodní foto: Fraunhofer IIS