Hybridní širokopásmové vysílání TV (Hybrid broadband broadcast TV) spojuje televizní přijímač s internetem. Právě s rozšiřováním širokopásmového propojení, dnes často již nejenom přes mobilní sítě 4G a 5G, ale i po stále se rozšiřujících optických sítích až do domu (FTTH) se stává HbbTV stále populárnější. K tomu přispívá, že naprostá většina televizních přijímačů je dnes také vybavena ethernetovým nebo wifi vstupem a schopností připojit se přes červené tlačítko k síti internetu.

Specifikace HbbTV je vyvinuta předními průmyslovými společnostmi s cílem zlepšit zážitek spotřebitelů z připojených televizorů, set-top boxů a zařízení s více obrazovkami. Využívá prvky stávajících technických postupů z jiných standardů včetně OIPF, CEA, DVB, MPEG-DASH a W3C.

Jak HbbTV pracuje

Princip je jednoduchý. Obsah po stisknutí „červeného tlačítka“ na dálkovém ovladači zajišťuje vždy vysílatel daného programu tím způsobem, že do transportního toku vloží odkaz na hlavní nabídku, který se přes síť internetu přenese jako interaktivní dotaz. Další komunikace již probíhá obousměrně po datové síti tak, že HTML stránky lze otevřít přímo na televizní obrazovce.  Na základě CE-HTML (Hypertext Markup Language pro uživatelská rozhraní v zábavní elektronice) lze kromě běžného příjmu televizních programů implementovat do televizoru řadu nových služeb. Příkladem mohou být video-on-demand (knihovny programů), hry, online hlasování a mnoho dalšího. Možné jsou však i aplikace související se zobrazeným obsahem, jako jsou dodatečné informace o aktuálním programu nebo elektronické televizní noviny či podrobnosti o vložených reklamách. Popis technologie a její verzi 2.0.2 jsme přinesli již před čtyřmi lety:

Přichází HbbTV 2.0. Připomeňme si, co vlastně nabízí a v jakých televizorech ho už najdete

Dnešní poslední veze HbbTV 2.0.3 jen aktualizuje HbbTV 2.0.2 o novější webové standardy a podporu OTT streamingu. Opravuje také problémy zjištěné během implementace aplikací, přijímačů a testů HbbTV 2.0.1 a 2.0.2.

Kdo z vysílatelů pozemní televize u nás poskytuje další služby pomocí HbbTV?

V souvislosti s konáním mezinárodního symposia HbbTV, které se letos uskuteční v 8.-9- listopadu v Praze a o němž jsme psali před týdnem, jsme se podívali, kteří vysílatelé tuto službu k terestrickému vysílaní poskytují a jaké jsou mezi nimi obsahové rozdíly, případně zvláštnosti. Logicky to jsou členové spolu pořádající asociace AKTV – skupiny NOVA, Prima a Óčko. Prakticky základní možnosti této služby jsou přístupy do archívu pořadů a odložené sledování, o něž zájem v posledních letech silně narůstá. Pro komerční subjekty se také otevírá další prostor pro reklamních sdělení, která nespadají do pravidel o zařazování reklamy ve vysílání.

NOVA – červené tlačítko funguje na obou multiplexech, jak v síti 23 u obou hlavních programů, tak i v multiplexu 24 u všech ostatních. Pokud někdo nemá dostupnost multiplexu 24, tak si může ostatní programy skupiny NOVA přehrát přes tuto službu, samozřejmě s dostatečnou rychlostí internetového připojení. Skupina NOVA si i sama zajišťuje technické zabezpečení a součástí nabídky je i SVOD aplikace VOYO, která však na HbbTV na přijímači z roku 2015 není v rámci červeného tlačítka podporována. Součástí HbbTV je i zpravodajství TN Live, zpravodajství ze zasedání sněmovny i program ukrajinské stanice 1+1.

PRIMA – má snad nejrozsáhlejší možnosti ve své nabídce, včetně iPRIMA nabídky. Zvláštností je, že programy, které jsou vysílány živě, si může zájemce přehrát od začátku. Další specialitou HbbTV u skupiny PRIMA je to, že buď musíte být registrován, nebo mít uživatelský účet. Některé filmy na vyžádání podléhají platbě. Navíc reklama na této službě je velmi silně zapojena. Obvykle na nás vyskočila reklama bankovní instituce, nebo letákové akce nahrazující množství letáků, které se distribuovaly a u některých společností distribuují dosud, do domovních schránek nebo katalog nemovitostí.

Aplikace HbbTV nabízející katalog letáků a slevových kuponů (Zdroj: Pima a DTT, prezentace na Innovation Day 2022)

Technicky službu pro programy skupiny PRIMA zajišťují v Multiplexu 22 České Radiokomunikace podobně jako u programů skupiny Nova. CRA zajišťují HbbTV pro všechny komerční televize nejen ve svých multiplexech 22 a 23, ale na všech dalších platformách, kde jsou tyto programy šířeny, především pak na satelitu. Technicky provozují HbbTV také pro Český rozhlas, také na všech platformách, kde se HbbTV šíří.

Óčko – kde v HbbTV najdeme i živé vysílání programu Óčko Express, který není celoplošně šířen. Během prezentace na Innovation Day minulý měsíc se Óčko pochlubilo, že jejich hru SuperCandy 2 si na HbbTV zahrálo 130 tisíc diváků.

HbbTV České televize

Průkopníkem HbbTV se stala Česká televize, která zahájila testování již v roce 2012. Ze strany televizních stanic, zejména veřejné služby, se dostává hybridní televizi značné podpory také proto, že je založena na obecných vysílacích a internetových standardech nezávislých na specifických přístupech výrobců při zavádění proprietárních aplikací pro Smart TV a poskytování dalších služeb spojených se šířením obsahu prostřednictvím připojení do internetu.

Služby, které Česká televize poskytuje prostřednictvím HbbTV ve veřejnoprávním multiplexu 21, jsou k dispozici po přepnutí na všech jejích programech přenášených jak pozemní cestou v DVB-T2, tak i přes satelit. Po stisknutí červeného „ČT bod“ se dostaneme i do iVysílání, včetně dnes i exklusivních pořadů šířených pouze na této platformě. Jedná se v podstatě o bezplatnou VOD službu, při které divák není obtěžován registrací nebo alespoň přihlašováním, jako je tomu u mnohých komerčních poskytovatelů televizní interaktivity, kteří tak tímto způsobem cílí na personalizovanou reklamu.

HbbTV v Českém rozhlase?

Ano, vzhledem k tomu, že programy Českého rozhlasu jsou doplňkově šířeny v DVB-T2 síti 21, je možno si po jejich navolení na odpovídajícím přijímači všimnout výzvy „stiskněte červené tlačítko“, signalizující propojení se šířeným programem. Zaregistroval jsem HbbTV u programu Radiožurnál a Radiožurnál Sport s označením T2. Obsahem je kromě živého vysílání internetová aplikace „můj Rozhlas“ a koncerty Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Pro ty, kteří nemají přijímač DAB je tu Radiožurnál Sport v DVB-T2 i s HbbTV (foto: Václav Udatný)

Další stanice s HbbTV

V multiplexu 22, kde tuto službu technicky, jak jsme psali výše, zajišťují České Radiokomunikace, poskytuje tímto způsobem programový přehled a reklamu ještě Retro Music TV.

V síti 23 Czech Digital Group , kromě již zmíněných 2 programů skupiny NOVA je červené tlačítko k dispozici u programu Televize Seznam, kde je možné si přehrát obsah z vlastní produkce Stream, známé z internetu, i partnerský videoobsah jako iPrima nebo Prima Zoom. Za zmínku ještě stojí, že k vlastnímu video obsahu Seznamu se divák do roku 2018 dostal výlučně přes HbbTV, když na statickém obrázku „Seznam TV“  v tehdejší DVB-T síti 4 stiskl podle pokynu červené tlačítko. Jejich aplikace tak vlastně nahrazovala klasický způsob vysílání televize. Tento způsob šíření videoobsahu jednotlivých epizod, nebo starších filmů přes datové sítě byl ale předmětem nesouhlasných diskusí.

Televize Noe ve svém HbbTV nabízí kromě videotéky a dětských programů i další program Noe+. Zvláštností v tomto multiplexu 23 je program „Připrav se na budoucnost s programem DofE“ o nadací vévody z Edinburgu, podporující seberozvoj mladých lidí. Základní video tvoří informativní smyčka, ale další videa se přehrávají právě přes HbbTV.

Přes červené tlačítko funguje HbbTV pro regionální TV Praha (Foto: Václav Udatný)

V síti 24 Digital Broadcasting kromě zmíněných programů skupiny NOVA jsem žádný jiný z celoplošných programů s aktivním HbbTV nenašel. Jakožto jediná regionalizovatelná celoplošná síť však umožňuje vysílání z větších krajských regionálních studií. Jednou z těchto regionálních televizí, které mají své HbbTV je TV Polar – moravskoslezská regionální televize, jejíž druhý program Polar2 je možné zachytit na televizoru pouze díky červenému tlačítku. Podobně postupuje i metropolitní televize Praha TV, která vysílá v rámci multiplexu 24 pražský a středočeský regionální program. Technické zabezpečení pro ně poskytuje TV Polar.

Většina regionálních televizí, alespoň podle jejich webových stránek předávají svá vysílání jak do kabelových sítí, tak jako internetové streamy s archivy. Jejich diváci v krajích by jistě uvítali, kdyby si mohli zprávy ze svého regionu vyžádat přímo na televizní obrazovce v době, kdy by jim to vyhovovalo. Můžeme očekávat, že další regionální televize učiní v blízké budoucnosti tento jednoduchý a nenáročný krok zprovoznit svůj obsah i přes HbbTV a nabídnou tak i výhodný reklamní prostor pro lokální klienty.

K čemu je HbbTV dobré?

Již před léty byl odhadován počet TV přijímačů, které jsou připraveny na HbbTV u nás na více jak 1 milion. Dnes jsou všechny TV přijímače na trhu uzpůsobené k příjmu HbbTV. Set-top boxy, i když ve vyšší cenové hladině, jsou dnes také k dispozici. Jejich přehled jsme již před dvěma lety uveřejnili zde:

Přehled set-top boxů pro české DVB-T2/HEVC zvládajících i HbbTV

Avšak ke květnu tohoto roku má, podle ATO – Nielsen Admosphere, jen čtvrtina českých TV domácností alespoň jednu televizi s aktivním HbbTV. Kde se ztrácí ty zbylé minimálně tři čtvrtiny? Jednou z příčin může být to, že v počátcích některé přijímače, byť vybavené pro hybridní příjem, neměly HbbTV aktivováno a musely se aktivovat nejdříve přes servisní službu, později při prvotním nastavení televizoru. Nestálo by za to, například v instruktážním kanále multiplexu 24 „Televize přes anténu“ pro diváky podrobněji popsat u jednotlivých značek, jak se dostat k interaktivní televizi?

Co všechno interaktivita televizního přijímače dnes umožňuje vyplynulo z předchozích řádek. Vzhledem ke stále stoupajícím cenám budou placené interaktivní služby, včetně globálních OTT aplikací, ztrácet na popularitě a hybridní pozemní a internetové vysílání HbbTV by mohlo být dobrou náhradou s využitím již zakoupeného přijímače.

Úvodní foto: Václav Udatný