Jde vlastně o dvě samostatně prodávaná zařízení, která jsme pro potřeby testu sdružili do jednoho. Máme tu tedy multimediální přehrávač s Android TV plus externě připojitelný tuner stejné značky.

Homatics Box R přijde na 2.390 Kč a Homatics tuner DVB-T2/C2 na 450 Kč. Obě zařízení nám zapůjčila společnost Atos Elektro a zkoušíme je jako jedno. Výsledkem bylo kvalitní multimediální centrum (MMC), nebo chcete-li přehrávač, pracující s Android TV 11, s bezešvě fungujícím přijímačem DVB-T2. Něco à la set-top box s Androidem avšak jinak řešený i když stále v klasické podobě malé krabičky s pasivním chlazením a externím zdrojem; jak vypadá tuner, vidíte na snímcích. Od ostatních se Homatics Box R liší i barvou a bílou najdete dokonce i na dálkovém ovladači. Tuner můžete připojit i k modelu Homatics Box Q prodávanému za 1.995 Kč. O kompatibilitě s jiným zařízením nevíme, zřejmě ale půjde využít i s nejnovějším
Homatics Box R 4K Plus Android TV.

Nemáte ještě doma digitální rádio? Pak to honem napravte!

Provedení klasické, snadné třídění kanálů u citlivého externího tuneru

Jak vidíte, bavíme se tu o klasické malé krabičce s pasivním chlazením a externím zdrojem bez síťového vypínače. Instalace boxu je tradičně pomalá, urychlit ji můžete připojením k internetu ethernetovým kabelem, ale pokud ho nemáte na daném místě k dispozici, je tu slušně rychlá Wi-Fi 5.

Instalace přes mobil opět neklapla, Google tohle už dlouho nezvládá, takže se s tím ani nezatěžujte. To u externího tuneru Homatics představuje instalace jinou třídu! Jednak je velmi snadná a navíc je výborně popsána na stránce společnosti Atos Elektro. Tuner se jednoduše napojí do USB-C (klidně i při zapnutém zařízení) a na druhém konci se napojí na běžný anténní konektor. Jakmile to uděláte, je třeba MMC restartovat a vzápětí se na hlavní liště sama od sebe objeví aplikace Live TV a můžete začít s laděním kanálů. Tohle klaplo na první dobrou stejně, jako automatická inicializace tuneru jako takového.

Při ladění se všechny stanice ukládají do jednoho seznamu od čísla 1000. Jejich třídění má volbu na první úrovni menu a je snadné. Vždy se provádí po jedné položce a operaci si vybíráte dopředu. Je tu vše potřebné s výjimkou mazání stanice, kanál se však dá zamknout nebo přeskočit. Na naší verzi firmwaru zlobilo jediné, a to občasné přesunutí stanic na pozici o jedno (dvě) místa v seznamu výše. Na podruhé to už většinou klaplo, někdy ale nikoli.

Hodně příjemné je, že spuštění živého TV vysílání (zmiňované aplikace) má na dálkovém ovladači vlastní tlačítko a fungovalo například i z IPTV/VoD (nezkoušeny všechny).

Na Android TV výborné ovládání, včetně DVB-T2

Dálkový ovladač počítá s aplikací Live TV, tedy s externím tunerem, takže na něm najdete i postupnou volbu kanálů a zmiňované tlačítko pro přímé vyvolání aplikace. Tlačítko je skutečně výborné a operativní, box si navíc pamatuje, že jste ho ukončili z tohoto režimu a při opětném zapnutí se do něj sám spustil (snad vždy…). A když jsme u toho – v případě ukončení například z Lepší.TV, SledovaniTV, HBO Max nebo Disney+ se také do příslušných aplikací automaticky spustil (opět snad vždy…).

Menu nastavení DVB-T2 vidíte na snímku výše (vyvoláte ho například OK) a je velmi jednoduše ovladatelné. Naopak menu nastavení Android TV (foto výše) je tradiční a tady nic nevymyslíte (popsáno bylo mnohokrát u jiných recenzí). Vše potřebné si tak musíte jednoduše odcvakat. Třeba i vypnutí tzv. systémových zvuků, které jsou po instalaci povoleny.

Homatics Tuner DVB-T2 – EPG. I zde pro názornost vidíte nesladění výstupní obrazovky MMC a televizoru. To se muselo během testu udělat několikrát, ale je to opět individuální a záleží na vaší TV. U těch moderních to většinou stačí udělat jednou, dvakrát.

Solidní programová nabídka bez náhledu

EPG je bez obrazu, ale se zvukem. Má velmi dobré rozložení programové nabídky a snadný přesun na další den přes barevná tlačítka. Ty sice na dodaném ovladači chybí (dovozce doporučuje dokoupit DO Homatics BIG), ale pozor! Podivné tlačítko jakési záložky (v tuneru vyvolává menu) umístěné vlevo od nastavení, resp. vyvolání hlasového asistenta, který stejně v češtině nepracuje, zajistí v EPG vstup na dolní lištu, kde jsou původem teletextová tlačítka umístěna. I tohle je skvělé a je vidět, že někdo přemýšlel hlavou a očima praktických potřeb zákazníka!

Vyvolání EPG bylo vždy rychlé, bez výpadku audia a i za to další pochvala! Integrace tuneru DVB-T2 tak byla v praxi bezešvá, rozšíření bylo za provozu bezproblémově funkční.

Boxy s Google Android a Google Android TV nikdy nemají HbbTV a chybí i zde i když tuner je v externím provedení. To ale dnes jde řešit jinak, u České televize pak novou aplikací, která je zdarma a i k ní se záhy dostaneme.

Co se týče společného ovládání set-top boxu a televizoru přes systém HDMI (CEC – co to je) v případě napojované plazmy Panasonic VT20 nepracovalo, ale tady je to vždy individuální a závislé na konkrétní TV.

Homatics Tuner DVB-T2 dovoluje i nahrávat (nezkoušeno) a podle dovozce to jde jak na externí médium, tak na paměťovou kartu typu MicroSD. Aplikace Live TV pak má umožňovat jeden kanál nahrávat a druhý, ze stejného multiplexu, sledovat. Záznamy se ukládají ve formátu TS a jdou přehrát například v programu VLC Player.

Aplikační kompatibilita výtečná

  • ČT iVysílání: za provozu bez potíží (zkoušeny krátké i seriálové věci) i když z některých popisek v „češtině“ vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Více o nové aplikaci pro Android TV v samostatném článku.
  • Disney+: žádné potíže, ukázkové zprovoznění přes aplikaci v mobilu k níž jste přihlášení a která je na stejné domácí síti, resp. stejném směrovači. Na tohle sice ještě u Disney+ nenarazíte všude, ale je to krok správným směrem! Slova hlavně „neotravovat uživatele“, budou podle nás platit čím dál častěji!
  • FilmBox+: za provozu bez potíží, opět výborné a svižné spárování aplikace v mobilu s televizorem (foto níže).
  • HBO Max: zcela bez problémů i po hodinách provozu, přihlášení výrazně složitější než u konkurence, což je vlastnost verze Max, která je i v tomto horší než GO.
  • Lepší.TV: aplikace má přihlášení pouze klasické (jméno, heslo). Po řadě přehraných hodin byla bez potíží, a to včetně rádií. V tzv. retro designu je to osvědčená klasika a na ovládání asi to nejlepší, co u nás můžete najít. Vlastní šetřič obrazovky přebíjí nespolehlivost Android TV, která se ukázala i při provozu tohoto MMC.
  • MX Player: přehrávání přes rozhraní USB, médium Kingston DataTraveler microDuo 3C (NTFS, USB i USB-C) bezproblémové. Médium se souborovým systémem exFAT přehrávač sice našel, ale nenačetl.
  • Pohádky: bez problémů.
  • Skylink Live TV: tradičně skvělé rychlé zprovoznění, resp. párování s aplikací v mobilu, přes kód QR. Tohle má Skylink uděláno špičkově a konkurovat mu mohou jen nejnovější aplikace Disney+. Za provozu byl Skylink bez problémů až na to, že na CNN Prima News nebylo v 9:20 hod. možné přehrát Zprávy vysílané od 9:00 hod. Příčina nezjištěna, ostatní zkoušené pořady se v dané době zdály být v pořádku.
  • SledovaniTV: nabízí slušné párování přes zadání kódu, během provozu aplikace jela bez potíží, obrazová kvalita byla velmi vysoká, což je u této video služby tradiční výhodou.
  • VLC Player fungoval, obvyklé problémy způsobené ovšem aplikací jako takovou, včetně absence externích titulků ze serveru. VLC se v průběhu posledních let hodně zhoršilo, ale to je život. V tomto případě ovšem dost nepochopitelný!
  • Voyo: tentokráte aktivně nezkoušeno, aplikace se dala nainstalovat a spustit. Podle zpráv dovozce, pracuje bezproblémově.
  • Youtube, Youtube Kids a Youtube Music: bez potíží, v menu Android TV jsme nenašli funkce typu WoL (samovolné probuzení po LAN/WLAN), takže v tomto směru bez potíží.

Buďte rádi za Android TV 11 a citlivý tuner

Čistokrevný Android TV dovoluje upravit základní domovskou obrazovku natolik, že se vám o tom u nové Google TV nemůže ani zdát a její další, spíše podivné výhody to rozhodně nemohou nahradit.

Android TV dovoluje to, co vidíte na snímku upravené domovské obrazovky výše a u Google TV máte v tomto směru prakticky smůlu. Pokud souhlasíte s naším názorem, dejte si nyní pozor, protože probíhá hromadná náhrada, takže pokud chcete něco s klasikou (a dnes u MMC moc na výběr nemáte) neváhejte. Za chvíli totiž bude Google TV všude a tlak výrobce je v tomto směru zřejmý.

Homatics Box R má překvapivě vysoký rozsah regulace hlasitosti a při výstupu na Full HD televizor Panasonic VT20 (HDMI) to bylo příjemně znát. Zřejmá byla i stabilita a bezproblémovost (opět zdůrazňujeme, že na dané verzi firmwaru), a to včetně provozu aplikace pro živé TV vysílání. Právě sem jsme test zaměřili.

Ovládání bylo v rámci možností Android TV velmi dobré a i když chybí tlačítka typicky vstupu do EPG a na seznam naladěných kanálů, vadilo to v praxi méně, než jsme očekávali. V DVB-T2 je menu nastavení kdykoli vyvolatelné OK, takže je po ruce, a z něj už si na EPG a seznam kanálů svižně najedete.

Obě zařízení, Homatics Box R plus Homatics tuner DVB-T2/C2, prokázala v krátkém testu své kvality a příjemné jsou zejména drobnosti typu ukončení provozu v tuneru a následný návrat, nebo často snadný přechod mezi poslední a předposlední aplikací. Tohle nebývá zcela zvykem, ale tady to fungovalo solidně! Opět zdůrazňujeme, že na dané verzi firmwaru, protože dnes je situace dosti proměnlivá. Při hraničním příjmu, který u autora je, musíme zmínit i subjektivně vzato vysokou citlivost a stabilitu signálu.

Hodnocení (opět bráno celé řešení)

  • PRO: parádní poměr cena/výkon, citlivý tuner, výtečná práce s živým TV vysíláním plus snadná instalace externího tuneru a jeho nízká cena, Android TV 11 (ne Google TV!), výtečná dostupnost živého TV vysílání a menu nastavení (tlačítka na DO), výborný i zvukově, chytře vymyšlené základní DO (!) plus jedno programovatelné tlačítko
  • PROTI: nespolehlivý šetřič obrazovky (klasika u Android TV), absence češtiny v EPG a dalších informacích (menu DVB-T2 lokalizováno), příliš lehký přístroj (možný posun), pro někoho i to, že MMC neumí zpracovat médium s exFAT