Digitální vysílání Českého rozhlasu výrazně zlepšilo pokrytí jižní Moravy, zejména pak území mezi Brnem a hranicí s Rakouskem.

Nový vysílač digitální sítě ČRo DAB+ se 17 programy Českého rozhlasu spustily ke konci minulého týdne z mikulovského Děvína na jižní Moravě České Radiokomunikace (CRA). Výrazně tím zlepšily pokrytí digitálního vysílání ČRo na jihu Moravy, kde se především posluchači na Břeclavsku a Mikulovsku potýkali s problematickým nebo vůbec žádným příjem signálu DAB+. „Vysílání z Děvína s výkonem ERP 5 kW pokryje velkou část Jihomoravského kraje. Síť vysílá na kanálu 12D,“ přiblížil Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního úseku CRA. Rozhlas plánuje ještě do konce letošního roku spustit dalších osm vysílačů a dokrývačů sítě ČRo DAB+.

Digitální vysílání Českého rozhlasu z Děvína obsahuje celoplošné a digitální stanice ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus, ČRo Radiožurnál Sport, ČRo Radio Wave, ČRo Rádio Junior, ČRo D-dur, ČRo Jazz, ČRo Pohoda, Ukrajinské rádio a regionální studia ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Olomouc, ČRo Zlín, ČRo Vysočina, ČRo Pardubice, Radio DAB Praha. Na jižní Moravě dosud bylo možné tuto síť naladit z vysílačů Brno – Kojál, Brno – Hády, Znojmo – Za humny a z dokrývače v Rosicích u Brna. Další dvoukilowattový vysílač na jihu Moravy plánuje spustit v Hodoníně.

Rozhlas může zlepšit pokrytí DAB+ Nejsilnější vysílače budou na jihu Moravy

„Spuštění tohoto vysílače významně přispěje k lepšímu pokrytí velké části Moravy na jih od Brna a též dálnice D2 z Brna do Bratislavy. Výrazně také vzroste homogenita elektromagnetického pole a tím v této oblasti dojde ke zlepšení indoor neboli domácích příjmových podmínek, což je v tuto chvíli naší prioritou,“ uvedl podle serveru Český rozhlas Digitální rádio technický ředitel ČRo Karel Zýka. Rozhlas bude o dalším plánovaném rozšiřování pokrytí sítě ČRo DAB+ informovat na zítřejší konferenci Radiokomunikace 2022 v Pardubicích, kde vystoupí právě Karel Zýka.

Úvodní foto: České Radiokomunikace