Vláda zároveň na návrh ministra průmyslu a obchodu schválila za nového člena Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jiřího Šuchmana.

Nového předsedu bude mít od února příštího roku Rada ČTÚ. Hanu Továrkovou ve funkci nahradí dosavadní radní Marek Ebert. Továrková však nebyla z funkce odvolána, v lednu jí vyprší dvouletý mandát a nadále zůstane řadovou členkou Rady ČTÚ (až do listopadu 2024). „Odbornost Marka Eberta je pro mě zárukou, že ČTÚ bude odborně řízen a získá zpět respekt dotčených subjektů a zahraničních partnerů. Současně bude transparentně prosazovat zájmy České republiky vůči regulovaným subjektům,“ komentoval chystanou změnu ve vedení ČTÚ ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který byl ve sporu se současnou šéfkou ČTÚ Hanou Továrkovou.

Ministr a šéfka ČTÚ jsou ve při Hana Továrková čelí kritice MPO

Za jeden z hlavních úkolů Marka Eberta v nové funkci považuje ministr problematický příjem pozemní digitální televize v některých lokalitách. „Očekávám, že se pustí do řešení problémů s nekvalitním příjmem DVB-T2 v některých oblastech České republiky a úřad pod jeho vedením podpoří další rozvoj vysokorychlostních sítí v Česku a rozvoj konkurence,“ uvedl Síkela. Marek Ebert je odborník na oblast regulace a rozvoje vysokokapacitních sítí elektronických komunikací. Členem Rady ČTÚ je od dubna 2020. Do té doby působil jako ředitel sekce regulace ČTÚ, v minulosti vedl také Asociaci provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Nový radní ČTÚ Jiří Šuchman uspěl ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnilo 10 kandidátů. Ve svém profesním životě se pohyboval v prostředí elektronických komunikací v oblasti regulace, ať už na manažerské pozici u malého nebo velkého operátora. „Je pro mě klíčové, že na pozici radního bude expert, který má zkušenosti s reálným fungováním trhu. Chci zlepšit fungování ČTÚ k lepšímu a Jiří Šuchman bude součástí této změny,“ věří ministr Jozef Síkela. Zvolením Jiřího Šuchmana do Rady ČTÚ zanikne jeho členství v Radě Českého rozhlasu, v níž působí od července 2021. Na uvolněnou pozici musí nominovat své kandidáty nevládní organizace a sdružení a zvolí ho Poslanecká sněmovna.

Politici odmítají konec bezplatné terestrické televize v Česku, o kterém mluví ČTÚ

Úvodní foto: ČTÚ

Štítky