Vysoké vyvolávací ceny kmitočtových sad pro budoucí sítě pozemního digitálního rozhlasu DAB+ mohou vést k tomu, že aukcí chystaných Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) se nemusí zúčastnit dost uchazečů.

Bezmála 10 milionů korun za celoplošnou síť pro DAB+, 150 tisíc korun až 4,5 milionu za regionální multiplex. To jsou vyvolávací ceny, které navrhuje do připravovaných aukcí na digitální terestrické sítě pro komerční rádia ČTÚ. Pro operátory stávajících „přechodných“ rozhlasových multiplexů jsou tyto částky překvapivé a představují velký problém. Prakticky všichni provozovatelé sítí DAB+, které Televizníweb.cz oslovil, považují cenový návrh ČTÚ za likvidační. „Překvapilo nás toho víc, zejména cenové podmínky aukce ve chvíli, kdy tu v DAB+ vlastně skoro nikdo nechce vysílat a všichni stávající provozovatelé DAB+ sítí se snaží vší silou rádiím umožnit takové podmínky, aby do DAB+ šly a aby se objevily i nové projekty,“ říká například Miroslav Pýcha ze společnosti Joe Media, jež stojí za pražským a středočeským multiplexem COLOR DAB+.

Podle Romana Kropáčka, výkonného ředitele plzeňské společnosti RTI cz, jež provozuje stejnojmenný multiplex DAB+ v Praze, na jihu a západu Čech, se navrhované ceny prakticky neliší od těch, které ČTÚ navrhoval již před pěti nebo šesti lety. „Tehdy nám přišly první podmínky výběrového řízení na III. pásmo a byla v nich uvedena cena 1,- Kč na obyvatele, takže celoplošná síť vyšla cca na 10 000 000 Kč. V současném návrhu to je o 50 000 Kč méně,“ konstatuje Kropáček, který jinak zatím nechce principy podmínek výběrového řízení na provozovatele sítí DAB+ komentovat. „Byl bych raději aby naše připomínky, které budou pravděpodobně zřetelné z odpovědí na vaše otázky, nejdříve obdrželo ČTU. Na některé bych stejně nemohl odpovědět z důvodu jakési naší strategie před konkurencí,“ vysvětlil.

Česko má jasno se sítěmi pro DAB+ Vzniknou dvě celoplošné a 26 regionálních

Proč jsou některé regiony dražší než jiné?

Vyvolávací ceny sítí DAB+ kritizuje i další operátor, který si nepřál být jmenovaný. „V této přípravné fázi se nabízí otázka, jak ČTÚ dospěl k finančním ohodnocením jednotlivých DAB sítí. Na základě jakého ekonomického rozboru/studie? Proč jsou některé regiony „dražší“ nežli jiné, např. Moravskoslezský kraj, Jihomoravský kraj, střední Čechy dále od Prahy (Rakovnicko, Vlašimsko, Rožmitálsko, Březnicko, Sedlčansko, …), když např. reklama v médiích v těchto oblastech je mnohem levnější než v „bohatších“ městech,“ ptá se provozovatel jednoho z přechodných multiplexů DAB+. Zároveň si všímá, že vyšší vyvolávací cena se objevuje u oblastí, kde se nejobtížněji koordinují kmitočty, jako je východ České republiky. „Je to snad z tohoto důvodu?“ ptá se. „A podaří se v těchto oblastech pro vítěze zkoordinovat lukrativní kóty poblíž hranic se Slovenskem, Polskem či Rakouskem?“

Operátoři upozorňují, že navrhované vyvolávací ceny jsou pětkrát až dvacetkrát vyšší, než tomu bylo u tendrů na kmitočty v L-pásmu před 12 lety. Ty se ale nedají kvalitativně srovnávat s kmitočty ve III. pásmu, které se budou dražit nyní. Na druhou stranu provozovatelé sítí budou muset vysoutěženou cenu promítnout do poplatků za šíření signálu pro své klienty, a to nebude v situaci, kdy souběžně bude pokračovat analogové FM vysílání, vůbec jednoduché. „Aktuálně jsme ve stavu, kdy je tu snaha prosadit DAB+ za životaschopný standard vedle přenosů přes internet (kdy lze díky LTE takřka po celé republice poslouchat internetové streamy, a to i v autě), vedle služeb typu Spotify a samozřejmě vedle zajetého FM vysílání. Opakovaně se mluví o tom, že DAB+ má umožnit vstup do v dnešní době celkem zabetonovaného a rozparcelovaného českého éteru i dalším subjektům, včetně menších a žánrových stanic,“ upozorňuje Miroslav Pýcha.

Jít do DAB+? FM rádia si kladou podmínky Klíčová bude regionalizace sítí

Pro nová rádia by byly poplatky likvidační

„Pokud by nějaké nové rádio chtělo začít vysílat, je tu pro něj mnoho nákladů – vedle nemalých nákladů na vlastní provoz (lidé, technika, energie a podobně) jsou tu velmi vysoké autorské odměny pro OSA a Intergram. Pokud se k těmto nákladům přidají další desetitisíce měsíčně za šíření v DAB+ síti, je velmi těžké nějaké menší rádio ufinancovat. A pokud budou tyto náklady vyšší o aukční cenu přídělu, která se provozovateli musí vrátit, dostáváme se k tomu, že tu žádné nové projekty zřejmě nebudou, český éter bude stále fádní a DAB+ nepřinese posluchači oproti FM vysílání vlastně vůbec nic,“ konstatuje Miroslav Pýcha. Pro stávající rádia pak bude šíření signálu v sítích DAB+ druhým nákladem za terestrického vysílání vedle FM vysílačů. „V dnešní ekonomické situaci, která není lehká ani pro stávající rádia, je toto velmi problematické a ochota rádií platit za dvojí šíření nemalé náklady bude malá. Nemyslím si tedy, že takto navržená „dražba“ kmitočtů přinese českým posluchačům cokoliv pozitivního, resp. zda se v této podobě někdo dražby zúčastní,“ varuje Pýcha.

Vysílání DAB+ je podle jednatele společnosti Joe Media velmi nákladné, zejména z hlediska vstupní investice do potřebné techniky. „Vysílače a další technika stojí násobky toho, co stojí technika pro FM vysílání. K tomu je třeba zařízení na vytvoření multiplexu, které je nákladnější než samotné vysílače. A v neposlední řadě DAB+ vyžaduje profesionální datové linky na vysílače, protože přenos multiplexu na jednotlivé lokality je velmi náročný na stabilitu linky, ani náhodou nelze využít „obyčejné“ internetové připojení nebo tzv. ball (přebírání jiného vysílače), jako je tomu u distribuce na FM vysílače,“ vypočítává Miroslav Pýcha. Ani spotřeba DAB+ vysílačů není zanedbatelná, byť při plně obsazeném multiplexu vyjde šíření signálu na jednu stanici levněji než analogové vysílání v FM pásmu.

Plán pro DAB+: Česko pokryje 28 bloků Už jsou jasné kmitočty pro komerční rádia

Vyvolávací ceny pro Prahu jsou příliš vysoké

„Jak jsem už řekl, ochota rádií platit za šíření v DAB+ je velmi malá, tím spíš ve chvíli, kdy se jedná o dvojí náklady. A pro nové projekty je každý náklad vysoký. Už při stávajícím vysílání se ukázalo, že několik projektů nových rádií skončilo, protože pro ně i v aktuální situaci ty náklady byly velké a ekonomicky se to nevyplatilo (lze uvést třeba Seejay Radio, Hlas Prahy, Radio Samson). Lze očekávat, že velké sítě naplněné programy z velkých rozhlasových domů se uživí, ale opět se dostáváme k tomu, jaký pak bude přínos pro posluchače a nabídku v éteru. Ten potřebný prostor pro nová rádia by byl pouze u nízkonákladových regionálních sítí, jejichž vznik ale třeba minimální navržená cena pro Prahu víceméně vylučuje,“ obává se Miroslav Pýcha, podle něhož takto navržená aukce rozhodně není tou podporou po DAB+, kterou stát sliboval.

Joe Media bude podle Pýchy usilovat o získání jedné nebo více regionálních sítí DAB+, ale poněkud ho překvapily kmitočty, které pro ně ČTÚ zkoordinoval. „I přes připomínky od lidí z oboru a znalců příjmových podmínek DAB+ ČTÚ nakonec v Praze vypsal i kolizní kanál 5C. Tento kanál je problematický z důvodu silného přesahu z Německa, kdy německé vysílání z vysílačů Neustadt a Loebau lze v Praze a okolí nyní zachytit dokonce i v autě nebo na teleskopické antény přenosných přijímačů, na venkovní antény je pak možný příjem i v centru Prahy. Pokud odhlédnu od znemožnění tohoto příjmu, tak bude dosah pražské sítě na tomto kanále silně omezen, bude docházet k rušení, zejména směrem od Prahy na sever,“ upozorňuje. Připomínky k principům podmínek budoucí aukce sítí DAB+ přijímá ČTÚ do 27. října a po jejich vypořádání předloží samotné podmínky aukce k další veřejné konzultaci. I k nim se bude možné vyjadřovat po 30 dní. Poté chce ČTÚ vypsat samotné aukce.

Kde naladíte digitální rádia? Televizníweb.cz připravil mapy pokrytí DAB+

Úvodní foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz