Kolem nás je to samá krize a konce nevidět. Velmi rozumnou investicí je dnes video služba IPTV/VoD (kina zrovna moc ne) a také něco, na čem pořady rozumně zhlédnete. Tedy velmi rozměrný televizor, což dnes pro řadu našich domácnosti znamená úhlopříčkou kolem 60 palců (152 cm). My jsme se konkrétně podívali na 60″ až 65″, tedy po našem na 152 až 165 cm, což jsou vskutku obří kousky na které ale můžete koukat z doslova pár metrů. Foto: Metz, Philips, Samsung

Ve zmiňované velikosti jsou doslova stovky modelů a i pokud je omezíme hranicí například dvacet tisíc stále dostáváme vysoké desítky. Nakonec jsme dospěli k tomu, že jsme vypustili ty nejlevnější přijímače, což v současnosti znamená nějakých 11.000 Kč a výše, a základ stanovili na 15.000 Kč s cenovým rozpětím deseti tisíc, pochopitelně směrem nahoru.

Chcete si koupit novou televizi s úhlopříčkou 60″ nebo 65″? Vyberte si z této cenové relace.

Prakticky nikdy není dobré kupovat to úplně nejlevnější i když tady například můžeme směle doporučit levný Sencor SLE 65US800 (12.490 Kč), který jsme měli i na dlouhodobý test.

Ale zpátky k přehledu. Většina stanovených parametrů už byla zmíněna, takže zbývá dodat rozlišení, které je dáno cenou (máme i 8K) a jde o Ultra HD (4K). Výsledkem je, v tabulce ke stažení, kterou najdete v závěru článku, skoro 35 televizorů typu Smart TV. O ty „hloupé“ už ani nezavadíte a dokonce můžete mít i osvětlení pozadí televizoru Ambilight (Philips 65PUS7906 – foto v úvodu).

A jelikož jsme – mimo jiné – i v energetické krizi, zařadili jsme do tabulky i energetickou třídu podle nového štítku EU. Věci kolem spotřeby najdete třeba na odkazu níže.

Kolik „žere“ vaše televize? Jaká je spotřeba TV a jak ji snížit

Co je dobré si promyslet před nákupem

Dnes zejména spotřebu, včetně spotřeby v pohotovostním režimu, která je však prakticky totožná (0,5 W, pozor na režimy výrazně ji zvyšující – viz odkaz výše a také tabulka), dále sledování obsahu s HDR ze zahraničních videoték (VoD – spotřeba zpravidla významně vyšší) či zavedení tzv. síťového vypínače, který ale dnes, v této úhlopříčce, skoro žádná TV nemá. Tady se toho na úrovni EU hodně zanedbalo a je to vidět i na novém energetickém štítku a – konec konců – i v našem tabulkovém přehledu.

Z dalších údajů si v dané kategorii všímejte zejména napojení na domácí router, směrovač, a pokud televizor nebudete připojovat přes ethernetový kabel, pak také druhu Wi-Fi. Ta v našem případě bývá ve verzi pět, tedy Wi-Fi 5, což zahrnuje i méně zarušenou frekvenci 5 GHz.

Co do kvality se dívejte i po druhu obrazovky LCD (tzv. QLED představuje vrchol) a rozhodně se ubezpečte, že podsvícení je plošné (Direct LED), protože při dané obří velikosti není, a nejspíše v praxi ani nebude, verze v rámu (Edge LED) tím pravým ořechovým.

Pokud chcete televizor s Android TV, dejte si pozor na přijímače s „nadstavbou“ Google TV. Ovladatelností, resp. upravitelností prostředí, je řádově níže, takže abyste nebyli zklamáni. Jinak hledejte tzv. čistý Android TV, který je nyní k dispozici i ve vysoké verzi 11. A samozřejmě nedbejte na marketingové mlžení okolo hlasového ovládání TV a takto mlží, spíše lžou, všichni dotčení výrobci. Žádný tzv. hlasový asistent nepodporuje ovládání ani v češtině ani slovenštině.

Bohužel dnes výrobce v tomto ohledu nikdo přes prsty neklepne.

Typický profil současného levného a rozměrného televizoru (zde Metz 65MUC8500Z). Při montáži na stěnu najdete normované otvory VESA ve spodní, hlubší části. Po nich je třeba se pídit (po rozteči…). Foto: Metz

Jak číst tabulku

Všechny televizory pracují s nějakou verzí nejnovějšího HbbTV 2.0, takže tomuto se nevěnujeme. Stejně tak záměrně neuvádíme platformu, resp. operační systém, více informací o vstupech a výstupech, atd. Tady jde o základní přehled nabídky na jediném místě, který vám žádný obchod nenabídne. Nebo s ním strávíte hodiny a dny…

A jak tedy číst tabulku?

Položku „chytrá TV“ (ano/ne) jsme tentokráte vypustili, v dané úhlopříčce nebylo co řešit, protože jsme nenarazili na jediný model bez připojení k internetu.

  • „Cena; úhlopříčka“: cenové rozmezí je jasně dané, v případě úhlopříčky se ale na energetický štítek EU příliš nedívejte. Dotčené orgány buď neumějí počítat, nebo neznají převod z palců nebo uvádějí jinou míru v palcích, nebo problém ignorují, apod. Zkrátka a jasně: pokud má panel skutečně 65″ (a ne třeba 64,7) je jasných 165 cm. Tohle asi nikdo neukecá a problém se vleče už od starých štítků.
  • Položka „obrazovka; HDR“ – zde je rozlišení vždy Ultra HD (4K) a najdete tu i podsvícení (pokud se podařilo zjistit, resp. u výrobce potvrdit) a doplňující údaje, jako WCG (rozšířený barevný gamut) a použité systémy pro přehrávání obsahu s HDR (co je to).
  • Položka „tuner a zvuk“ je evidentní, systém audia byl u vylepšených konfigurací přesunut do poznámky, jinak jde o standardní stereo (2.0). Najdete tu i nejvyšší uvedený formát zvuku, pokud má televizor typicky Dolby Atmos zvládá i základní Dolby Digital.

Samsung UE65AU7172 je za 17.990 Kč, ale má také podsvícení v rámu (Edge LED) a ovšem i HDR10+ plus Filmmaker Mode. Foto: Samsung

  • „Energetická třída (nový štítek EU); možnost vypnutí“ – u nového štítku není, díky metodice měření, výsledek srovnatelný se starým štítkem. V našem případě pak uvádíme energetickou třídu pro běžný provoz, nikoli pro HDR, kde se – zpravidla – liší. À propos dejte si na tohle pozor u některých prodejců a nespoléhejte se na udaný údaj na první úrovni a raději si stáhněte přímo štítek… Více v samostatném článku. Zmiňovaná „možnost vypnutí“ je zaměřena na mechanické oddělení zařízené od 230 V. Některé televizory mohou mít elektronické tlačítko snižující pohotovostní spotřebu ve „vypnutém“ stavu o cca 0,2 W (typicky Panasonic).
  • Položka „vstupy/výstupy (výběr)“ je zřejmá, probírka parametrů je však vyšší než obvykle. Nejspíše všechny televizory mají nějaký digitální výstup audia, Ethernet (LAN) a také mechaniku PCMCIA (CI+) pro přístupovou kartu k placenému vysílání. Tyto údaje proto byly vypuštěny. Na druhou stranu ne vždy se podařilo dohledat třeba verzi HDMI, Bluetooth a Wi-Fi. U ní používáme nové značení, např. Wi-Fi 5 a vysvětlení najdete v samostatném článku.
  • „Rozměry (švh); hmotnost“ – klasika i s podstavcem, tentokráte neuvádíme hloubku bez něj.
  • V „poznámce“ jsou uvedeny některé doplňující údaje, mj. i zmiňovaný audio systém, informace o rozšířené záruce, osvětlení pozadí televizoru Ambilight, atd. Údaj „více neuvedeno“ pak slouží ke zdůraznění chybějících parametrů, například verzí u Bluetooth a Wi-Fi. A povšimněte si také, u některých přijímačů, možného vypnutí obrazu při příjmu rozhlasových stanic (ve skutečnosti jakýchkoli stanic) a tady je zhruba dvou třetinová úspora energie jasná. Tohle se dnes hodně počítá!

Philips 65PUS7607 sice Ambilight nenabízí, ale podsvícení je plošné a jak HDR, tak zvuk vypadají hodně nadějně. Foto: TP Vision

Přehled televizorů na domácím trhu s úhlopříčkou 60-65″ mezi 15.000 a 25.000 Kč, říjen 2022

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 6. října 2022, kdy také byla finalizována tabulka. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, záměrně například vypouštíme některé kousky zvláštních značek

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled TV, 165 cm, 15.000-25.000 Kč

Ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): tabulka – přehled TV, 165 cm, 15.000-25.000 Kč