Po nasvícené zadní straně televizoru touží řada lidí. Někteří ale pro změnu nemusí operační systém Android TV, kterým jsou televizory Philips vybaveny. Naštěstí je tu už minimálně jedno použitelné řešení.

Snahy navrhnout něco à la Ambilight (vidíte ho na odkazu) jsou tu už hodně dlouho. Smysluplná řešení ale vždy chyběla a zkrátka to nebylo ono. Nyní se však objevilo něco hodně nadějného. Vlastně se objevila dvě řešení. Prvním je Philips Hue Play Gradient Lightstrip (od asi 4.000 Kč), který se dá využít jak pro monitory, tak pro televizory a také se tak dodává, druhým je BenQ ScreenBar Halo (4.190 Kč, resp. 169 €) zaměřený spíše na monitory. První z variant už autor vyzkoušel, na druhou se chystá.

Novinky Philips na TP Vision Live 2022 Rekordní prodej OLED, nové eko balení

Philips Hue Play Gradient Lightstrip (3.999 Kč, asi 95 cm dlouhý, fotogalerie níže), který vyrábí společnost Signify představuje, spíše než klasický LED pásek, pružnou hadici ze silikonu se světly umístěnými uvnitř, celek je napojen na malou krabičku ke které jde externí zdroj. Ovládací aplikace dovoluje, přes systém Philips Hue, připojení k domácímu Wi-Fi směrovači a následné ovládání všeho možného, včetně barev, zhasínání, intenzity, atd., atd. Jde tak třeba udělat osvětlení dvoubarevné, tlumené, studené či teplé. K monitoru/TV se LED osvětlení přidělá úchyty s lepením od 3M.

Naproti tomu BenQ ScreenBar Halo (foto níže) směřuje na monitory a chlubí se tím, že jde, díky patentovanému klipu, přidělat k jakémukoli z nich, včetně zakřivených, a to bez nutnosti použít šrouby nebo lepení. A také že osvětlení pozadí (osvětlována je i přední část) je vybaveno difuzorem rozptylujícím světlo.

Osvícení přední části má mimo jiné zabraňovat odrazům od obrazovky a snižovat účinky blikání a modré části spektra. Integrovaný senzor pak automaticky upravuje světelný tok ScreenBar Halo podle intenzity okolí.