Nástupce verze M1, o které si můžete přečíst leccos, je uváděn se slovy projektor typu 3v1. Řekněme si rovnou, že tohle na dané verzi firmwaru neplatí a určitě není tak „Smart“, jak si výrobce myslí. Ne v Česku a kdo ví, zda někde jinde. I k tomu se v dnešní recenzi DLP projektoru s rozlišením HD Ready (720p), což je oproti jeho předchůdci pokrok, dostaneme.

Zařízení s Android TV mají spoustu aplikací, tak se to alespoň mezi lidmi traduje. Co vám pomalu nikdo neřekne je to, že mají čím dál tím víc ořezané zrcadlení obrazovky, což je věc, kterou potřebujete minimálně k promítání vašeho vlastního obsahu, třeba fotek (pokud je nechcete přehrávat na jiné médium), a že ovladatelnost takovéhoto zařízení hodně závisí na jeho výrobci, protože tvůrce operačního systému ho rovněž stále ořezává. Pojďme ale k testovanému projektoru a řekněme si rovnou: tady Android, ani Android TV nenajdete. Je tu jakýsi vlastní systém s vlastním malým, tržištěm aplikací. V něm sice vidíte například VLC Player (trochu zvláštní), MX player a KM Player, ale už tu není jediná domácí aplikace IPTV/VoD a není tu ani například Disney+, HBO Max či dokonce prosté Youtube.

Jaký je Samsung The Freestyle? Mobilní projektor hodně překvapil

O M1 Pro (14.790 Kč) s lampou typu LED (udáváno je 30.000 hod., což při 4 hod. denně znamená skoro 21 let) výrobce říká, že je do dlaně, což berte s rezervou i když ho nejspíše jednou rukou uchopíte (šířka 140 mm). V každém případě není nijak velký a dokáže ze vzdálenosti 2,5 m vytvořit obraz o úhlopříčce 254 cm (100″), přičemž ViewSonic udává, že při 1,4 m dostanete 152 cm, tedy 60″. Projektor je bez optického zoomu (je tu digitální a v menu jsou tři možnosti: 0,8x, 0,9x a 1,0x) a jak vidíte, je určen pro krátké promítací vzdálenosti, což v tomto případě znamená 0,94 m (výsledná úhlopříčka 40″ – 102 cm) až 3,52 m (150″ – 381 cm), pokud se vám pochopitelně obraz „vejde“ na vaše plátno. Na delší projekční vzdálenost (stěna-stěna), třeba i v běžném panelákovém obýváku, to asi nebude, ale tady jsme u projektoru lehkého, přenosného a s akumulátorem.

K TÉMATU:

Zvuk M1 Pro zajistil Harman Kardon (je to znát!) a zabudovány jsou dva širokopásmové reproduktory a zesilovač o výkonu 2x 1,5 W i když subjektivně vzato je slyšet podstatně více a byla tu většinou i solidní rezerva hlasitosti.

Výrobce sice tvrdí, že výhodou má být i to, že díky automatickému seřizování obrazu se dokáže „vypořádat s promítáním z jakéhokoli úhlu“, ale v praxi rychle zjistíte, že to neplatí a funkci bylo třeba manuálně aktivovat v menu. À propos firmware. Po celou dobu testu se nepodařilo projektor aktualizovat (často se stahování i dokončilo, ale aktualizace se neprovedla), takže se bavíme o zkoušení na verzi označené jako 1.0 (v době testu byla k dispozici 1.1).

Objektiv M1 Pro je vybaven s pevným ohniskem (7,4 mm), tedy bez optického zoomu i když je tu zmiňovaný nastavitelný zoom digitální. Projektor a jeho podstavec je z hlediska designu skvěle vymyšlen i když použitá světlá tkanina asi dlouho světlá nevydrží. To ale ukáže až delší praxe a hlavně přenášení a převážení.

Výtečná je rovněž provozní hlučnost 26 dB (režim Normal, v překladu Plný), resp. 25 dB (Eko), a projektor vlastně vůbec neslyšíte (pokud v něm větrák je, nikdy nebyl slyšet).

Svižná instalace, bez vyladění obrazu projektoru

Jak bylo naznačeno, projektor je autonomní, jeho akumulátor s kapacitou 12.000 mAh (druh neudán) má vystačit na 1,4 hod. provozu (režim „Plný“), resp. 2 hod. (lampa na „Eko). I když napájení (a dobíjení) standardně obstarává běžný zdroj s kulatým konektorem, je tu i USB-C určené pro totéž, resp. podle výrobce pro dobíjení z powerbanky (nezkoušeno). Ten také uvádí, že powerbanka by měla dávat alespoň 45 W (15 V/3 A) a měla by podporovat Power Delivery (PD – co to je).

Přímo o USB zdroji těchto parametrů však nehovoří, z obav o možné poškození zařízení jsme to raději nezkoušeli. À propos je zajímavé, že ViewSonic rovnou nesáhl po napájení přes USB-C, navíc dobíječka kompatibilní s USB-PD, jako například výborný Sencor SCH660 by tu asi udělal dost práce a navíc je skoro univerzální.

Dobíjení za provozu s dodaným zdrojem, trvalo asi 3 hodiny 20 minut, jeho stav můžete sledovat na maličkatých LED přímo na přístroji, nějaké výraznější upozornění na plné dobití chybí.

Při práci na akumulátor projektor vydržel (hlasitost na asi 50%, režim Eko, přehrávání z USB) lehce přes dvě hodiny (doslova o pět minut…).

A spotřeba jako taková? Štítek EU k dispozici nebyl, spotřeba je tedy v tabulce uvedena podle údajů výrobce. Ostatně i kdyby tu štítek byl, spotřebu v pohotovosti bychom se z něj stejně nedozvěděli, protože důležité detaily EU poněkud unikají.

Jakmile jsme projektor poprvé zapnuli, spustil se instalační průvodce, kde vyberete jazyk a napojíte se na domácí Wi-Fi směrovač (ethernetový konektor RJ-45 tu není). Součástí instalace už ale není základní seřízení projektoru, nebo alespoň poukaz na příslušnou funkci v menu.

Detail dálkového ovladače. Foto: ViewSonic

Slušné ovládání, vyladění obrazu až při přehrávání

Projektor můžete použít na čtyři způsoby – jako přední či zadní projekci, dvě varianty jsou tu také pro projekci ze stropu.

Základní vyladění zejména formátu obrazu není po přesunutí, nebo při první instalaci projektoru, plně automatická, příslušnou volbu je třeba nejprve vyvolat a projektor si zjevně průběžně nehlídá například náklon. Ovládání však bylo vždy snadné a intuitivní.

Seřizování lichoběžníkového zkreslení a práce s rohy, což je základ, byla pohodlná a také svižná. Většinou pomohlo pustit automatiku a následně vše dodělat, někdy to ale nebylo zapotřebí, jindy to bylo naopak náročnější (porovnání s obdobně koncipovaným se Samsung Freestyle (test) najdete v závěru článku.

Ovládání na přístroji je dotykové a nabízí regulaci hlasitosti, plus Play plus Pause. I když poslední dvě tlačítka působí jako jediné, ve skutečnosti tomu tak není a je tu každé za sebe, což je zvláštní přístup. Dotyk pak opravdu představoval často jen letmý dotyk na označené plošce, systém pracoval velmi dobře.

Dálkový ovladač se během instalace páruje, protože pracuje přes Bluetooth. K ovládání je ještě možné využít aplikace ViewSonic vCastSender (nezkoušeno).

Menu představuje v první instanci klasickou domovskou nabídku (Home) složenou z dlaždic a vidíte ji na snímku. Vybrané aplikace si můžete umístit do spodní části obrazovky, ale v našem případě sem šel umístit pouze Netflix a nic jiného (nešlo si vybrat, naskočil automaticky). Firmwarových chybek tu ale najdete více, jako třeba někdy nefunkční pohyb po základní nabídce i když byl ovladač připojen a v pořádku.

Jestliže vstoupíte do menu Settings, v lokalizaci Nastavení (na snímcích jsou obě varianty), narazíte nejprve na základní rozdělení (Základní nastavení a Pokročilá nastavení) a následně na každé dlaždici už na klasické textové nabídky. Snímky z nich vidíte ve fotogalerii v závěru článku, takže jen stručně: v Základním nastavení jde o úvodní vyladění formátu obrazu, v tzv. pokročilých volbách pak zejména o režim lampy, který je však – bohužel – umístěn až na závěr. Výrobce zřejmě počítá, že pojede stále na jeden režim k čemuž se ještě dostaneme.

Při přehrávání videa, nebo při napojení externího zdroje signálu, pak vyvoláte zejména volby týkající se kvality a úpravy obrazu a je jich tu vysoce nad míru obvyklou.

V okamžiku vypnutí projektoru, delší podržení tlačítka, lze také vypnout pouze světelný zdroj a nechat projektor přehrávat pouze zvuk, což je vzhledem k vyspělému audio systému šikovné.

Standardně hodně slabá multimédia, i když…

Zabudovaný multimediální přehrávač je velmi jednoduchý, spíše by chtělo říci primitivní, a vyvoláte ho přes Správce souborů, který vždy spolehlivě ukazoval adresářovou strukturu. Nicméně přehrávač nedokáže navázat na poslední pozici ve videu, neumí jakékoli interní či externí titulky a také ovládání je pouze základní (dálkový ovladač vám nijak nepomůže); nejvíce chybí skok na čas nebo alespoň skokový posun po časové ose.

Formátová kompatibilita byla velmi omezená, nepracoval s médiem na domácí síti, což je pochopitelně také značné zklamání, a kupříkladu ze zkoušené muziky přehrál pouze MP3. U videa měl značné potíže zejména se zvukovým doprovodem, neumí, ale například ani XviD, ani DivX.

Zabudovaný Správce souborů využívá pouze svého přehrávače a nelze mu tedy říci, jaký z dalších, které jsou tu k dispozici, má využít. Ty jsou – světe div se! – tři, ale ani jeden nepracoval zcela v pořádku a plně.

KM Player a MX Player se chovaly podobně, někdy měly potíže s ovládáním a i když podle svého naturelu ukazovaly u USB média adresářovou strukturu, někdy pohyb po ní drhnul, jindy se nepřehrál obraz u DivX či XviD (zvuk jel), atd.

VLC Player na tom byl ještě hůře: nespolehlivý byl především zabudovaný správce souborů. Jednou médium na domácí síti, viděl, po druhé ne a platilo to kupodivu i u USB. V obou případech, pokud médium viděl, však nedokázal načíst adresářovou strukturu a tak jediné, co se přes něj dalo přehrávat, byla videa, která dokázal sám nalézt a zobrazit na úvodní liště (týkalo se to jen USB). Zkoušeny byly dvě ověřené flash paměti Kingston, výsledky ale byly zde podobné.

Jak vidíte, to co by právě u tohoto projektoru mělo být perfektní (plus pochopitelně zrcadlení obrazovky z mobilu), není ani poloviční! Nakonec jsme sice všechno nějak přes čtyři přehrávače zvládli, ale někdy to bylo hodně náročné!

Kompatibilita co do souborových formátů USB média udána nebyla, z praxe bylo vidět, že projektor neumí exFAT, rozuměl si ale s NTFS.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo prověřováno u tří telefonů a dvou verzí operačního systému. Samsung S20 FE (Android 12), TCL 30+ (Android 12) plus Sony Xperia XZ (Android 6) se napojily (bylo vidět že tu je podpora Chromecastu), ale na obrazovce se nikdy video neobjevilo a maximálně se ukázalo jen jakési logo stanice. Vyzkoušeno bylo jak přímé zrcadlení, tak přehrávání přes ikonu Chromecastu v daném videu či aplikaci. Nikdy se ale nic přehrát nepovedlo.

Výrazně lepší to bylo u Bluetooth, kde bylo párování s mobilem Samsung S20 FE rychlé a ve výstupu audia byla znát příjemná výkonností rezerva. I zde se ukázalo, že zabudovaný audio systém hraje, při dobrém zdroji, velmi dobře.

Jaký je? Byl by výborný, kdyby byl dotažený

V porovnání se Samsung Freestyle (test), což je evidentně přímý konkurent, je tu, subjektivně vzato, vyšší světelný výkon, ale horší automatické (poloautomatické) nastavování obrazu. U ViewSoniku si s ním tam, kde u Samsungu nemusíte dělat nic (nebo pomalu nic), je třeba někdy až vyhrát a proto není tak operativně použitelný. Jasně horší je pak firmware a software tady je „aplikační nouze“ zcela evidentní. Nicméně ho ještě nezavrhujte. Stojan zajišťující i zapínání/vypínání (jen pohotovostní režim) je o třídu lepší, než u Samsungu, světelný výkon subjektivně vzato vyšší i když se výrobce bojí ho uvádět na tvrdo. V této souvislosti ještě jedna poznámka – režimy Eko a tzv. Plný (jinak Normal) jsou naprosto minimálně odlišeny, že se našinec nutně musí ptát, „bude to mít nějaký dopad na spotřebu a životnost kampy?“ To druhé vás skutečně asi trápit nemusí (21 let…), to první by vyžadovalo podstatně obsáhlejší zkoušení a měření. Faktem je, že se překvapivě dobře choval třeba i za pošmourného dne.

Reakce na zmáčknutí tlačítka pro uvedení do pohotovosti. Foto: autor

Přenosný projektor ViewSonic M1 Pro představuje, oproti základní verzi, jasné rozšíření, ale rozšíření zatím hodně nedotažené. Konkurence jde cestou Android TV a ať už si o tom myslíme cokoli, dnes je to nutnost. Hodilo by se rovněž plně automatické seřizování obrazu hned po zapnutí, resp. při přenesení na nové místo a stávající systém moc operativní není. Díky Android TV by se pak vyřešila stávající hodně jednoduchá a taktéž nedotažená multimediální podpora a problémy se zrcadlením obrazovky (i tohle by chtělo hodně rychle změnit!).

V dané podobě ViewSonic M1 Pro zůstává na půli cesty ke „smart“ i díky minimu aplikací a jsou tu – přes zjevné hardwarové výhody, mj. stojan – lepší nabídky. Nicméně projektor byl výborně použitelný jako běžný přístroj při napojení přes HDMI na vnější zdroj, což byl multimediální přehrávač Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9, test) a tady se většina nevýhod smazává. Výrobce by se měl rozhodnout. Buď stávající verzi vybavit více aplikacemi a dotáhnout firmware a další věci, nebo sáhnout po Android TV. Obáváme se, že třetí cesta není.

Hodnocení

  • PRO: na LED slušný světelný výkon (parametr se neudává), při běžném zatažení oken často použitelný i za dne, někdy překvapivý zvuk, subjektivně vzato výraznější než by odpovídalo výkonu zesilovače, v ceně elegantní kufřík : ), výtečný hardware a také skvělý stojan, který zároveň uvádí projektor do pohotovosti, ale…
  • PROTI: …chybí fyzický vypínač, minimum aplikací (české žádné), problémová multimédia, jen průměrné vyrovnání stran obrazu (nikoli plně automatické, spíše poloautomatické), nefunkční zrcadlení obrazovky z mobilů, pro někoho i to, že je bez HDR