Malý a velmi levný projektor s rozlišením Full HD a lampou typu LED (700 lm) jsme dostali zapůjčen s rozšířením o Android TV 11 v podobě „tyčinky“ do HDMI. Hned po instalaci na něm také byla vidět řada už předinstalovaných domácích aplikací.

Nejlevnější projektor s lampou LED a s rozlišením nižším než Full HD dnes pořídíte i pod tři tisíce korun. Pokud se ale zaměříte na rozlišení, které byste minimálně měli chtít domů, tedy na Full HD dostáváte se někam ke čtyřem, pěti tisícům a pochopitelně se bavíme o rozlišení přirozeném, nikoli nějak extrapolovaném.

Jestliže si parametry ještě trochu zpřísníte, tzn., že půjdete i po vyšším světelném toku udávaném v lumenech (lm), a řeknete si: „budeme požadovat alespoň 600 lm (ANSI)“, najdeme první výrobky obvykle někde nad deset tisíc. U Mecool KP1 jsme na 700 lm (ANSI) a ceně 8.699 Kč, takže o více než deset procent níže. Právě tohle je to nejdůležitější a tím také musíme projektor poměřovat. Ostatně volně si ho srovnat můžete s nedávno zkoušeným ViewSonic M1 Pro, který přijde na 14.800 Kč, je HD Ready a nepoužívá Google Android TV. Mecool KP1 je na tom v základu stejně i když u nás se prodává rovnou varianta s rozšířením o Google Android TV 11 v podobě tyčinky, která se zasune do vnitřního rozhraní umístěného za krytem. A jde o tzv. HDMI Stick Mecool KD5 ne nepodobný v lednu testovanému Mecool KD1.

Oba zmiňované projektory se pak liší i v tom, že KP1 je napájen pouze z 230 V a tudíž nemá akumulátor. Jinak je koncepce podobná: lampa typu LED se zde udaným světelným výkonem 700 ANSI lumenů, což dovoluje promítat, i při vcelku jednoduchém zatemnění, také za ztemnělého, pošmourného dne a pouze digitální zoom, který je ovšem skoro plynulý, kdežto u M1 Pro nabízí pouze dva režimy plus 1:1. V praxi pak ještě vidíme lepší a operativnější korekce na straně ViewSonic M1 Pro a zmínit je třeba i zvuk, který je u KP1 velmi jednoduchý, zatímco u M1 Pro podstatně sofistikovanější a lepší a i za něj platíte podstatně více.

Čím dalším budete omezeni, vidíte v tabulce s parametry na konci článku, a je to také dobrou ukázkou rozdílného přístupu.

Přenosný projektor ViewSonic M1 Pro Výborný hardware, zbytek slabší

K projektoru Mecool KP1 zatím moc technických parametrů není a v balení (nebo na něm) se je také nedozvíte a zatím chyběly i na oficiálních stránkách produktu. Jde zejména o promítací vzdálenosti a životnost lampy. U té ale zřejmě směle můžeme počítat s min. 20.000 hod., takže tady asi obava panovat nebude, u společnosti Omko jsme pak našli údaj 30.000 hod., který jsme zařadili do tabulky. Promítací vzdálenosti jsou ale věcí jinou, protože zde se bavíme o projektoru stacionárním a bez optického zoomu. Počítat můžete se vzdáleností od promítacího plátna nějaké tři metry, díky digitálnímu zoomu se ale můžete dostat i na výrazně více, řekněme na čtyři metry. Tohle jsou ale odhadované údaje z krátké praxe. Při operacích s digitálním zoomem na projektoru nejprve naskočil údaj à la 4K, pak sklouzl k Full HD a totéž bylo vidět i při digitálním zoomu staženém na 70%; zřejmě se bral jen údaj z nastavení v Android TV.

V tabulce v závěru článku jsou vždy uváděny oficiální parametry výrobce, ale jak bylo řečeno, na webu Mecoolu bylo jen minimum údajů, takže jsme si museli vypomoci údaji společnosti Omko od které máme projektor zapůjčen. Samozřejmě s výjimkou nesmyslů typu „Svítivost 14000~15000 lux“ a míst, kde se rozcházely parametry s tím málem uvedeným na oficiálních stránkách.

Výsledkem by tedy měl být (s důrazem na „měl“) rozsah možných úhlopříček od 114 cm (45″) do 610 cm (240″). Faktem už je manuální ostření, které vidíme v podobě rozměrného kolečka na boku a v menu nastavení narazíme i na korekce lichoběžníkového zkreslení a na možnost otočení obrazu o 0/180°. Maximální udávaná úroveň hladiny hluku je <45 dB, což v praxi asi odpovídalo, projektor slyšet byl i když si na monotónní zvuk větráku nejspíše rychle zvyknete.

A ještě příjemná drobnost: na spodní straně projektoru najdete výtečné gumy plus stavěcí šroub dovolující přední část projektoru zvednout.

Instalace pouze pro Android TV

Vedle obvyklých věcí známých z o. s. Googlu tu nenajdete nic dalšího, rozhodně ne počáteční seřízení nebo alespoň úvodní nabídku základních funkcí projektoru. To ale není vzhledem k ceně překvapení.

V průběhu instalace tak zadáte heslo na Wi-Fi (ethernetové připojení tu není a není tu ani digitální audio výstup), protože připojení přes WPS chybí a odsouhlasíte úvodní hromadnou instalaci aplikací všeho druhu, které ale byly vybrané s ohledem na Česko.

Výsledkem všeho snažení je přístup do tržiště aplikací Googlu, připojení k domácí počítačové síti a k internetu. A samozřejmě také případný přístup na nějaké paměťové médium umístěné na vaší LAN.

Tím ale pro vás instalace nekončí. V menu projektoru, které jde vyvolat snad jen v domácí nabídce Android TV (Home) je třeba pár věcí dodělat a asi vybrat i češtinu a udělat základní obrazové seřízení. Projektor měl při první instalaci vypnuto automatické seřízení, což je zvláštní, ale v praxi se však stejně ukázalo, že právě moc účinně nepracuje, takže je to nakonec jedno.

Dálkový ovladač funguje, jak je zvykem, přes Bluetooth a částečně přes infra. Úvodem ho bylo zapotřebí i spárovat. Foto: Mecool

Ovládání průměrné a ne vždy domyšlené

Jak už bylo naznačeno, máme tu dva druhy menu – jednak klasické od Google Android TV (vyvolává se tlačítkem s ozubeným kolečkem nebo přes nabídku Home) a menu projektoru do kterého vstoupíte z domovské nabídky tlačítkem vstupů.

Zde narazíte na velmi jednoduchou, nijak obsáhlou textovou nabídku s podivně vybraným fontem písma a rozložením. Ovládání probíhá obvyklým způsobem (šipková tlačítka OK/Enter) a záhy zjistíte, že je tu jen jediná volba týkající se geometrické úpravy obrazu projektoru.

Volbu najdete pod „Keystone“ a jak je zvykem, dělá se zvlášť v horizontálním a vertikálním směru, přičemž automatické nastavení, které lze také vybrat, fungovalo jen minimálně, a to dokonce i při přímém promítání v prakticky pravém úhlu proti plátnu. Práce s rohy jako takovými tu zcela chybí a hodila by se rovněž regulace světelného toku, výkonu lampy. Ta v menu nastavit vůbec nešla, ostatně volby týkající se přímo projektoru jsou na několika místech a nikoli pod jednou sdruženou položkou jak by se dalo očekávat.

I když jde v této nabídce částečně kolovat, což v menu Googlu nejde vůbec, rozložení voleb je natolik zvláštní, že prvotní nastavení parametrů komplikuje a nejspíše na to budete narážet i později.

Řada aplikací, ale i přímé promítání

Jsme u Android TV, tedy po rozšíření o „Google Stick“, jehož instalaci jsme neřešili, protože dorazil už zabudovaný. Aplikačně by tu tudíž potíže být neměly, nebo jen minimální. To se také potvrdilo. Problémy byly jen drobné a způsobené konkrétní aplikací, resp. jejím chováním na dané verzi firmwaru.

Zkoušeny byly jak například ryze domácí aplikace ČT iVysílání, Lepší.TV, SledovaniTV či Skylink Live TV, tak zahraniční HBO Max, Disney+ a několik aplikací Youtube.

Vyzkoušeno bylo rovněž zrcadlení z mobilů Samsung Galaxy S20FE a TCL 30+ (vždy Android 12) a protože to obecné tu podporováno není, šlo vždy jen o aplikace kompatibilní se systémem Google Chromecast. A následné přímé vysílání na projektor z promítaného videa.

Propojení s mobily bylo vždy bez problémové a rychlé, obrazová kvalita vysoká, ale to u tohoto druhu zrcadlení platí prakticky vždy.

Domovská nabídka (Home) Mecool KP1. Jsme u Android TV, takže můžete nejen přesouvat a mazat ikony aplikací, ale také odstraňovat celé pruhy. To už u nastupujícího Google TV nelze. Foto: autor

Jaký je? Levný, ale určitě použitelný

To, co projektoru chybí nejvíce, jsou propracovanější korekce obrazu a jinde zcela běžné nastavení světelného výkonu. Ten tu vlastně nikde neregulujete, pouze se dá vybrat přednastavený obrazový režim, jako u televizoru. Nicméně je pravdou, že na plně noční promítání 700 lumenů potřebovat (nejspíše) nebudete, ale díky výši světelného toku rovněž nemůžete počítat s promítáním za dne. U autora doma se to dařilo jen navečer nebo pokud bylo pošmourno a pokoj byl navíc zatažen žaluziemi, které jsou v případě velkého pevného okna (délka 2,5m) vnější a u úzkých balkónových dveří vnitřní. Pak to většinou klaplo a obraz byl rozumně sledovatelný i když pochopitelně nebyl tak kontrastní, jako za tmy.

Mecool KP1, jehož spuštění trvalo asi minutu, představuje velmi levnou variantu pro obří obraz za což pochopitelně něčím zaplatíte. Pokud si k němu pořídíte přenosné projekční plátno (autor používá výborný Epson Silk Screen ELPSC26), dostanete kompletní řešení pod patnáct tisíc korun, které nabídne slušný obraz pro celou rodinu s jednoduchým zvukem, který vám záhy začne vadit asi nejvíce. V podstatě jedinou možností jak s tím něco dělat, je externí reproduktor, který šel – naštěstí – bez problémů napojit přes Bluetooth (audio výstup projektor nemá). K tomu jsme využili výtečný odolný Sencor Sirius SSS 6400N (test) s řadou profilů BT se kterým se navíc dal částečně korigovat i poměrně nízký výkon zesilovače (tady ale hodně záleželo na zdroji zvuku). Párování bylo bez problémové a výsledek o třídu lepší než s interním audio systémem. Vyzkoušen byl i opačný směr (z mobilu na projektor), ale tady jsme už neuspěli.

Na dané verzi firmwaru ještě počítejte s občasným zaváháním jak u ovládání, tak třeba u posunu po domovské obrazovce. Tu a tam se totiž stalo, že projektor jakoby zamrzl. Žádný velký zásah ale nebyl v průběhu zkoušení třeba a většinou stačilo jen do něj „šťouchnout“ jinou funkcí. Asi dvakrát pak bylo nutné projektor dálkovým ovladačem vypnout, tedy uvést do pohotovosti (síťový vypínač tu není), a znovu probudit.

Mecool KP1 je levný, ale použitelný projektor pro nenáročné, který svou práci jako domácí kino pro celou rodinu odvede i když se občas musíte trochu obrnit trpělivostí. Nějaká omezení tu pochopitelně jsou, zejména při seřizování obrazu (až by jeden někdy skoro vyrostl), ale to patří k věci. Čeho se naopak vůbec nemusíte bát je aplikační kompatibilita. V podstatě vám nakonec zbude k dořešení jen nějaký lepší zvuk.

Hodnocení

  • PRO: cena plus Android TV, takže řada aplikací, bezproblémové promítání z kompatibilní aplikace v mobilu přes Chromecast (otevřené zrcadlení obrazovky tu není)
  • PROTI: nelze nastavit světelný tok lampy, chybí audio výstup a vypnutí projekce a ponechání pouze zvuku, slabší a hůře ovladatelné lichoběžníkové korekce, zcela bez práce s rohy