Scénu opouští jeden z největších propagátorů digitálního rozhlasového vysílání. Svoji další profesní kariéru spojuje Roman Kropáček s plzeňským studiem Českého rozhlasu.

Jeden z operátorů sítí pro pozemní digitální rozhlas DAB+ ztratí krátce před vypsáním aukcí na kmitočty pro finální multiplexy DAB+ faktického šéfa. Ze společnosti RTI cz odchází ke konci října provozní ředitel Roman Kropáček, jeden z největších propagátorů digitálního rozhlasu v České republice. Od 1. listopadu zamíří do plzeňského studia Českého rozhlasu. Serveru Televizníweb.cz to potvrdil ředitel studia Pavel Kozler. „Ano, informaci mohu potvrdit. Roman Kropáček nastupuje od 1. 11. 2022 do Českého rozhlasu Plzeň na pracovní pozici mistr zvuku,“ uvedl.

Pro Romana Kropáčka jde de facto o návrat. V plzeňské studiu Českého rozhlasu pracoval jako zvukař již v letech 1991 až 1994. Poté přešel do komerčního Rádia Proton, kde se staral o zvuk až do roku 2009. Posledním téměř 14 let pracuje pro společnost RTI cz, která provozuje rozhlasové a televizní vysílače v západních a jižních Čechách. Firma se pod jeho vedením stala jedním z hlavních tahounů rozhlasové digitalizace v České republice. Provozuje vlastní sítě DAB+ v Praze, Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji, navíc je operátorem plzeňské Regionální sítě 17, v níž vysílá tamní TV Plzeň.

Roman Kropáček (RTI cz): Přístup českých ministerstev k rozhlasové digitalizaci je strašně laxní

Roman Kropáček rovněž stojí za projektem Den s digitálním rozhlasem, který pořádala RTI cz ve spolupráci s Českým rozhlasem nejen na západu a jihu Čech, ale prakticky po celé republice. K tomu pořádal přednášky o digitálním rozhlase pro vysokoškolské studenty. RTI cz provozuje digitální rozhlasové sítě na základně individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů a je považována za jednoho z účastníků chystaných aukcí kmitočtů pro finální sítě DAB+, které na přelom roku plánuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Úvodní foto: AČRA-MK

Štítky