Více než třetina uživatelů placených streamovacích služeb v České republice sdílí hesla ke svým uživatelským účtům v rámci rodiny, s přáteli nebo dokonce i s úplně cizími lidmi.

Jak zjistila kyberbezpečnostní společnost ESET, sdílení přístupových údajů k účtům pro služby jako je Netflix nebo HBO Max je v tuzemsku velmi populární. V průzkumu, který společnost realizovala 17. až 20. října s agenturou Ipsos na vzorku 1050 respondentů vyplývá, že nejčastěji uživatelé sdílí hesla s příslušníky rodiny (takřka 29 procent) a s partnery a přáteli (12 procent). V téměř dvou procentech případů se ale nerozpakují přístupové údaje v uživatelskému účtu předat i zcela neznámým lidem. To je podle ESETu velmi nebezpečné, protože řada uživatelů používá stejná hesla pro více účtů k různým službám, jako je e-mail, různá úložiště a podobně.

TIP: Přemýšlíte nad vhodným vánočním dárkem? Věnujte dárkovou kartu Netflix!

„V případě streamovacích placených platforem si uživatelé častokrát plně neuvědomují všechna rizika, která jsou s nedostatečně silnými hesly a s jejich sdílením spojená. Už jen tím, že sdílíme heslo s dalšími lidmi, výrazně zvyšujeme pravděpodobnost, že naše přístupové údaje někdo zneužije. Mohou to být přitom jak lidé z našeho blízkého okolí, tak samozřejmě kybernetičtí útočníci, kteří mohou odcizená hesla prodat na černém trhu nebo použít k různým útokům. Pokud se útočníci dostanou k našim e-mailům, mohou prostřednictvím slovníkových útoků zkusit prolomit naše účty nejčastěji používanými a jednoduchými hesly. Rizikem je ale také takzvaný credential stuffing, kdy mohou zkusit prolomit naše další účty stejnou kombinací e-mailu a hesla,“ vysvětlila Vladimíra Žáčková, specialistka kybernetické bezpečnosti ESETu.

Vladimíra Žáčková (Foto: ESET)

Čtyři z deseti Čechů používají Netflix

Průzkum se také zaměřil na využívanosti jednotlivých streamovacích platforem v Česku bez ohledu na to, zda za ně dotyčný platí nebo právě sdílí přístupové údaje od někoho jiného. Nejpoužívanější službou v Česku je Netflix, který využívá více než třetina respondentů (39 procent). Následuje Voyo (18 procent), iPrima (16 procent) a HBO Max (16 %). Netflix, který přichází sdílením hesel k uživatelským účtům o potenciální příjmy, již testuje na jihoamerických trzích novinku v podobě poplatku za takové sdílení. Celosvětově by pak měl sdílení hesel zpoplatnit od příštího roku, a to i v České republice.

Přístup k heslům, která sdílí s dalšími uživateli, mají respondenti různý. Pětina dotázaných (23 procent) v průzkumu uvedla, že na každé platformě, kterou platí, používá silné heslo, složené nejméně z deseti různých znaků, a které používá pouze pro tuto platformu. Další uživatelé uvedli, že sice používají silná hesla, ale opakovaně je zadávají i pro další streamovací platformy (15 procent). Riziku jsou pak podle ESETu vystaveni především ti uživatelé, kteří hesla recyklují i pro své další online služby, jako jsou e-mailové účty, účty u různých e shopů a podobně, což uvedla necelá desetina dotázaných (9 procent).

Češi streamují hlavně Netflix a HBO GO. Ti, co to plánují, chtějí utratit maximálně 148 Kč měsíčně

Za streamovací služby Češi nejčastěji platí kartou

V souvislosti s tím část dotázaných (téměř 8 procent) také uváděla, že pravidelně mění své přístupové údaje v okamžiku, kdy se změní okruh sdílených sledujících. Typicky se může jednat o situaci při rozchodu partnerů nebo když některý člen prémiového profilu pro více sledujících již nechce službu dále využívat. Nejčastěji uživatelé mění heslo z důvodu, že ho zapomenou (23 procent) a desetina dotázaných (11 procent) nemění svá hesla nikdy. Nejčastějším způsobem platby za streamovací služby je platební karta k hlavnímu bankovnímu účtu daného uživatele (26 procent případů), dále jiná platební karta (9 procent), virtuální karta (9 procent), mezibankovní převod (7 procent) nebo Google Pay či Apple Pay (5 procent). Poměrně značná část uživatelů (13 procent) za streamovací služby neplatí vůbec.

„Jedním ze základních bezpečnostních pravidel při nákupu služeb nebo zboží na internetu je využívat v případě platby kartou, která je dnes velmi rozšířená a oblíbená, jinou kartu, než kterou máme ke svému primárnímu bankovnímu účtu, a to mimo jiné kvůli různým rostoucím podvodům na internetu,“ říká Žáčková. „Při pravidelném strhávání platby z karty máme na kartě povolené platby na internetu, které z tohoto důvodu nemůžeme vypnout. V okamžiku, kdy se útočníci dostanou k údajům o naší kartě, roste také riziko, že se dostanou i k dalším financím na našem účtu. Uživatelům tak z bezpečnostních důvodů opakovaně doporučujeme využívat pro nákupy a platby na internetu k tomu vyčleněné platební karty, nebo karty virtuální,“ dodává Žáčková.

Češi na streamovacích službách škudlí Nejčastěji si platí Netflix

Úvodní foto: ESET