Televizory s obrazovkou nevyžadující podsvícení, tedy OLED, mohou být tenké doslova pár milimetrů a patří k tomu obrazově nejlepšímu, co můžete na trhu najít i když osobní vkus, je pochopitelně osobní vkus. Pod 20.000 se jich ovšem dostalo jen několik a pod třicet jich také právě mnoho není i když – jak vidíte z tabulky s parametry ke stažení – jich dosti utěšeně přibývá. Pokud na ně máte chuť, nabízíme vám druhý letošní přehled nabídky českého trhu.

Přehled byl zpracován bez ohledu na datum uvedení a u OLED jsou tak někdy kousky i starší, což není nic proti ničemu a jedinou nevýhodu, kterou v tomto okamžiku mohou mít, je životnost aplikací. Tady by chtělo nařídit minimálně desetileté udržovací období, ale nikoho to nezajímá; tedy s výjimkou pár šťouralů, jako je autor.

Sháníte OLED televizor do 30 000 Kč? Vyberte si z nabídky Alza.cz

Televizory OLED jsou na trhu už dlouho (i dnes ale u nich občas narazíme na perly typu „druh podsvícení: Direct LED“) a letos došly dokonce už do 42palců, tedy do 107 cm. I když si můžete zakoupit monitory OLED v ještě menší úhlopříčce, tohle je pro klasické televizory asi konečná. Nicméně ani 48 palců se zatím příliš nepředvedlo, takže bychom v tomto ohledu byli raději opatrní.

V tabulce s parametry, která je ke stažení na konci článku najdete s přehledem nejvíce zástupců se značkou LG (zhruba polovina), což je pochopitelné vzhledem k tomu, že je to jediný smysluplný výrobce obrazovek. Celkový počet modelů (30) pak oproti situaci před půl rokem představuje jednoznačný nárůst i přes nepatrně vyšší toleranci pro horní cenovou hranici.

Typický profil televizoru s obrazovkou nevyžadující podsvícení, tedy s OLED (LG OLED55B23). Pozor při montáži!

Situace na trhu

Ani letos všechny televizory s obrazovkami OLED nenajdete u jednoho prodejce, včetně těch největších a opět je někdy nejde jednoduše filtrovat tak, aby byly snadno dostupné. Počítejte rovněž s tím, že drtivá většina televizorů, možná dokonce všechny, nemají fyzický síťový vypínač schopný oddělit TV od 230 V. EU to nepokládá za problém stejně, jako spotřebu v pohotovostním režimu neustále se zvyšující díky různým nejapným aplikacím jako je typicky Youtube.

Že jsou dnes také někdy ceny doslova jako na houpačce asi už nikoho nepřekvapí. Ovšem, že televizor Hisense 55A8G stoupne z nějakých 19.600 Kč (poslední přehled) na 28.990 Kč překvapilo i autora, a to už viděl leccos. Velmi výrazně zdražil také Panasonic TX-48JZ980E, který dříve stál 22.990 Kč a nyní přijde na 30.990 Kč.

Z tohoto pohledu jen velmi mírně zdražil LG OLED48A1 (z 18.990 Kč na cca 20.500 Kč), Philips 48OLED806 (21.200 Kč, nyní 24.200 Kč) a podobně je na tom například LG OLED48A13LA (dříve 18.800 Kč, nyní 21.990 Kč).

Naopak výrazně poklesl televizor LG OLED48C11LB, a to z 26.990 Kč na 21.990 Kč a mírně zlevnil Philips 55OLED855 (nyní 23.990 Kč, dříve 25.990 Kč)

Zcela skončil prodej Hisense H55O8B a také Sony Bravia KD-55AG8.

Detail televizoru LG OLED42C21 (26.990 Kč) s úhlopříčkou 107 cm.

Na co si dát při nákupu pozor

Tady se situace mírně změnila. Zatímco dříve byla většina televizorů v této cenové relaci výsledkem slevových akcí a zlevnění jako takového, nyní vidíme, že je zde uváděno více nových výrobků než dříve. Jinak tu ale stále pochopitelně najdete i TV dva, tři roky staré a tady platí to, co bylo řečeno výše – problém může nastat u aplikací, resp. v délce jejich podpory, kterou si takto ubíráte.

Jinak obavy už u letošních modelů nemusíte mít u verze HbbTV, takže je jen namátkou prověřte u starších výrobků a připomínáme, že aktualizace v tomto případě není možná.

Pokud hledáte něco se zdvojenými tunery, nezapomeňte si prověřit funkci PiP, tedy obraz v obraze, kterou tyto televizory i přesto mít nemusí a vzpomeňme například na značku Sony.

Pokud jde o verzi operačního systému, tady opět pozor zejména na Android TV u něhož poměrně často bývá problém s aktualizací na novou verzi a také nejnověji i s aplikacemi. Vzpomeňme v této souvislosti na problémy HBO Max, které stále trvají a nejsou jediné. Bohužel naprostá většina výrobců negarantuje ani jednu aktualizaci, jak aplikace, tak o. s., takže pokud nechcete skončit u externího boxu, jděte po nejnovějších verzích. Pokud požadujete upravitelnost domovské nabídky (Home), zapomeňte na Google TV, což je nástupce Android TV.

Výrobci dalších o. s. se zpravidla chovají ke svým systémům podstatně lépe a naše zkušenosti stále potvrzují to, že představují vyšší stupeň jistoty.

Znovu upozorňujeme, že cena není, a ani by neměla být v tomto segmentu primární. Pokud jdete jen po kvalitě obrazu (a obrazovky) a tudíž vám nevadí stará verze operačního systému, slabší hardware a možná nefunkčnost aplikací můžete sáhnout po starších či starých modelech za nízkou cenu a zbytek vyřešit externím boxem.

Philips 48OLED935 (24.990 Kč) se 122 cm úhlopříčky a hlavně – audio systém od naprosté špičky oboru, Bowers & Wilkins! Nyní poslední kousky s úžasnou slevou.

Jak číst tabulku

„Cena“ je sice zřejmá, ale tentokráte jsme si do tabulky dovolili uvést i výrobky které stanovenou hranici 30.000 Kč lehce překračují.

„Úhlopříčka; rozlišení“ – tady je vše jasné a opět jde vždy o Ultra HD (4K). Úhlopříčky uvádíme tak, jak byly nalezeny (nejčastěji) na webech výrobců. Pokud byl k dispozici energetický štítek EU, orientujeme se podle něj, avšak v palcích uváděnou míru přepočítáme, protože EU se to ne vždy správně povede : ).

Bod „obrazovka“ jsme pochopitelně vypustili, takže pojďme rovnou položce „tuner; zesilovač“, jinak řečeno zvuk. Tady mohou tunery jednoduché, nebo zdvojené (zde pozor zda skutečně umí PiP). U zesilovače pak uvádíme buď celkový nebo rozložený výkon, podle toho, jaký byl uveden. Včetně případného druhu audio systému či výkonu v RMS (tam kde to není uvedeno, jde zřejmě o „hudební“).

LG OLED55B23 (30.990 Kč) s frekvencí panelu až 120 Hz, Dolby Vision IQ a HFR.

U bodu „energetická třída (nová)“, který jsme z prostorových důvodů trochu zkrátili, upozorňujeme na to, že díky jiné metodice měření nejsou třídy srovnatelné s předchozí verzí. Jestliže jdete po spotřebě, cokoli vyšší než G (jde to abecedně) je výhodou. V tabulce uvádíme spotřebu v běžném režimu, obsahu s HDR u nás příliš mnoho není a i když se v tomto případě spotřeba velmi často odlišuje, nehraje zatím při výběru TV příliš významnou roli.

Položka „vstupy/výstupy (výběr)“ je, pokud se to podařilo zjistit, včetně verzí typicky USB a HDMI, pokud nikoli, je uvedeno pouze například „3x USB“, nebo „Bluetooth“ či „Wi-Fi“. Vysvětlení verzí Wi-Fi, pokud byly k dispozici, najdete v samostatném článku.

„Rozměry (švh); hmotnost“ jsou evidentní. V závorce najdete hloubku obrazovky bez podstavce a v posledním bodu, „poznámka“, vidíte další zajímavé nebo důležité údaje, včetně druhů HDR či toho, zda TV zvládá HFR.

Přehled televizorů s obrazovkou OLED do 30.000 Kč, říjen 2022

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhly ve čtvrtek 20. 10. 2022, kdy také byla finalizována tabulka. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud víte o nějakém televizoru OLED, který není jen „klonem“ těch uvedených, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled OLED do 30.000 Kč, říjen 2022

Ke stažení (XLSX): tabulka – přehled OLED do 30.000 Kč, říjen 2022

Úvodní foto: LG Electronics