Vrcholový balíček internetové televize (IPTV) přidává dalších deset stanic, z toho tři v rozlišení Ultra HD (4K), a je tu i možnost sledování některých pořadů (kanálů) až 100 dní zpětně, což pro základ Lepší.TV neplatí (tady je max. 30 dnů). Pro řadu diváků ale budou paradoxně „u Maxu“ tím nejdůležitějším nové sportovní stanice. Autora však nejvíce zaujala skvělá NASA UHD a taktéž ve 4K provedený kanál Love Nature.

K vytvoření balíčku Max, podle provozovatele IPTV, společnosti Gonet, vedla myšlenka nabídnout divákům další sportovní kanály a kanály v ultra vysokém rozlišení bez toho, aby se musela plošně zvyšovat cena. Tohle se podle nás rozhodně povedlo!

Výsledkem je tedy verze se třemi kanály v Ultra HD, konkrétně ve 4K, přičemž jeden je erotický, další z přírody a posledním je známá americká NASA s někdy až úchvatnými a zcela jedinečnými záběry. Výhodou je, že ti, které to nezajímá, nebo to oželí, mohou zůstat u stávající nabídky za cenu pod dvě stě korun. Za nedávnou novinku ostatně Gonet nechce nijak přehnané peníze a celá nabídka nám přijde velmi rozumná.

Televizory Hisense si rozumí s Lepší.TV i Stream.cz

Co se s verzí Max změnilo?

Přidáno bylo následujících deset stanic:

  • Erotika: Extasy 4K (rozlišení je zřejmé…)
  • Filmy a seriály: AXN, AXN White, AXN Black (rozlišení je vždy SD)
  • Různé: Fishing and Hunting (rybolov a myslivost, Full HD), Love Nature (příroda, 4K) a NASA UHD TV (vesmír, 4K)
  • Sport: Nova Sport 1, Nova Sport 2, FightBox (vše ve Full HD)

Nabídka Lepší.TV Max…

Zatímco si běžná Lepší.TV vystačí se 3-5 Mb/s (použity jsou kodeky H.264 nebo HEVC/H.265 – upřesnění níže) a v případě internetových rádií se pochopitelně jde ještě podstatně níže (průměrně 128 kb/s, celkově do 320 kb/s), pro kanály ve 4K je udáváno nějakých 8 Mb/s, což je dnes pro drtivou většinu internetových připojení pomalu pakatel (důležitější se stává stabilita spojení).

Lepší.TV Max přijde na 289 Kč měsíčně a celkově vzato přináší přes 140 televizních stanic, s možností sledování někdy prý až 100 dní zpětně. Dále tu je, podle údajů Gonetu, 2.400 filmů a také několik kanálů s už zmiňovaným rozlišením Ultra HD (4K), konkrétně 3.840 x 2.160 bodů (nezapomeňme, že bylo i jiné…). Pokud vám ale balíček nebude vyhovovat, říká poskytovatel, můžete ho kdykoli zrušit a vrátit se k základu.

A ještě pár zajímavostí ze světa Lepší.TV jako takové: podporováno je zobrazení skrytých titulků, k dispozici je nejen běžný profil (profily), ale i tzv. dětský profil, a důležitá pro někoho může být i funkce Zoom, která roztáhne pořady s černými pruhy na celou obrazovku, takže jste bez nich.

K výhledu do budoucna nám společnost Gonet řekla: „V tuto chvíli jsme opět zavedli testování pro nové klienty za 1 Kč, aby mohli posoudit, jak kvalitní je naše služba a jak je příjemné mít funkce jako jsou nejdelší zpětné zhlédnutí, neomezené nahrávání nebo videoukázky při vybírání pořadů a filmů.“

Jak vidíte ze snímku, pokud máte zatrženo 4K, resp. přejdete ze stanice vysílané v tomto rozlišení na jinou s rozlišením nižším, nápis hlásá, že se bude přehrávat ve Full HD, volba ale zatržena není.

Operativnější nastavení kvality i pouze pro daný kanál

Toto nastavení bylo původně součástí stejnojmenného menu na vrcholové úrovni nabídky. Nyní ho najdete přímo u konkrétní stanice. Volbu pro rozlišení „4K“ pak můžete zatrhnout až v okamžiku, kdy na takovouto stanici vstoupíte a u nás bylo původně nastaveno Full HD.

U Lepší.TV, resp. Lepší.TV Max (celkově vzato) narazíte na čtyři stupně obrazové kvality:

  • Standard (klasické SD) – rozlišení 720 x 576 bodů, 1.800 b/s, pracuje se s H.264
  • Vysoká – jinak řečeno HD Ready, rozlišení 1.280 x 720 bodů, 2.800 b/s, opět H.264
  • Full HD (naprostá většina stanic v nabídce) – rozlišení 1.920 x 1.080 bodů, 3.600 b/s, pracuje se už s H.265/HEVC
  • 4K – jinak řečeno Ultra HD (4K), rozlišení 3.840 x 2.160 bodů, 7.600 b/s, opět využito H.265/HEVC

Jak vidíte ze snímku výše, je tu také volba „Nepřehrávat H.265“, a pokud ji zatrhnete, nebudou se dotčené stanice přehrávat ve Full HD a předpokládáme, že ani ve 4K.

Internetovou Lepší.TV Max, můžete, stejně jako základní nabídku, provozovat na celé řadě zařízení, včetně speciálního boxu. Tím nejzajímavějším jsou ale dnes pro uživatele aplikace přímo v televizorech. Tady jsou k dispozici pro celou řadu značek, včetně výrobců s vlastním operačním systémem, jako jsou Hisense, LG, Panasonic a Samsung, a těch kteří typicky používají Google Android TV. V tomto ohledu se s verzí Max (v porovnání se základem) nic nezměnilo. À propos z dlouhodobého zkoušení víme, že stabilita je na jednotlivých platformách (zkoušeli jsme naprostou většinu) vynikající a ovladatelnost podle nás nejlepší ze všech domácích platforem IPTV.

Jaká je? Ultra HD je Ultra HD a Love Nature nádherná!

U Lepší.TV Max v části „Stanice“ najdete kanály rozdělené podle nejrůznějších hledisek. To, co tu chybí, a někdo by to možná uvítal, autor článku určitě, je „4K“. Kanály v Ultra HD (4K), to aby to bylo řečeno pregnantně, jsou sice pouze tři, ale i tak by to bylo zajímavé a navýsost dotažené.

À propos nový Love Nature, který v názvu 4K neinzeruje, ale v Ultra HD (4K) je, je skutečně perfektní a už jen kvůli němu (a skvělým záběrům NASA UHD) se verze Max podle nás vyplatí, resp. stojí za to i když většina asi bude sázet na sport. Pokud máte velkou obrazovku, úchvatné záběry například podmořského života jsou nádherné, obraz při daném datovém toku je ve 4K výborný.

Lepší.TV má dlouhodobě řadu kladných vlastností a možností. Je přehledná a dobře se ovládá. Jsou tu dva druhy uživatelského rozhraní (a náhledu) a každý si tak může vybrat to, co mu vyhovuje. Oproti jiným IPTV je značnou výhodou i přehlednost a uživatelská přítulnost a teď autor mluví z vlastní dlouholeté praxe. Obecně vzato je výhodou i to, že si snadno vytřídíte seznam dostupných kanálů a lehce si je seřadíte podle svého. Plusem je rovněž to, že video službu lze provozovat na spoustě hardwaru, ať už malého (mobily, tablety), velkého (televizory), přenosného či spíše převozného (box, různé „tyčinky“). To ji staví nejen mezi služby univerzální a platí to i o verzi Lepší.TV Max, kterou rovněž můžete provozovat v obou náhledech a klidně i na boxu s Android TV bez polohovacího ovladače. I tohle je vyřešeno výborně!

Z nové nabídky si to své vybere asi řada zájemců. Nám se nejvíce líbily záběry z vesmíru na NASA UHD a přírodovědecký kanál Love Nature. Pokud máte rozměrný televizor s rozlišením Ultra HD budete stanicemi ve 4K nejspíše hodně potěšeni. V našem případě se na televizoru Samsung QE55QN85B tvářily výtečně! À propos na odkazu výše najdete tradiční krátkodobý test TV za ještě ne zcela usazeného firmwaru. Nyní pro vás tento 4K televizor prověřujeme s nejnovější verzí v dlouhodobém testu. Zatím se, po asi týdnu, zdá pomalu o třídu jinde a potvrdil to i zde.

Úvodní foto a galerie: Bohumil Herwig, Televizníweb.cz