Stolní rozhlasový přijímač ve „dřevě“ (šedá dýha) je co do tunerů kompletně vybaven a i jinak má slušnou výbavu. Nicméně nepočítejte s připojením externí antény a připravte se také na krátký kabel (116 cm) od externího zdroje, který je na jeho straně připojen pevně. A také na potíže s firmwarem.

Čelnímu panelu dominuje barevný displej typu LCD (TFT) o úhlopříčce 6,1 cm (2,4″), který jde přepnout i do černobílého režimu. Kolem něj jsou – jak vidíte ze snímků – kruhově uspořádaná ovládací tlačítka bez OK/Enter. To je, v podobě kombinovaného ovládacího prvku (pohyb v menu a potvrzování funkce), na horní straně. Na straně zadní pak vidíte rozhraní, teleskopickou anténu (délka asi 63 cm) a jeden výdech bassreflexu, na spodu najdete výrazné gumy. Zpracování přijímače bylo výborné a ceně 3.200 Kč určitě odpovídá i když není nejnižší.

Výkon zesilovače byl udán na 2x 15 wattů (zřejmě hudebních), v příručce však byl naštěstí uveden výkon v RMS (co to je), což je podstatně zajímavější a hlavně srovnatelné (2x 7 W).

Výbavu doplňuje certifikovaná Wi-Fi 4 pracující pouze na frekvenci 2,4 GHz a Bluetooth u něhož byla na jednom místě udána verze 2.1 a na druhém 5.0. Protože však byla verze 5.0 uvedena v příručce, v tabulce s parametry najdete ji.

Slušné funkce, nejednotné ovládání

Po zapnutí z pohotovostního režimu (síťový vypínač tu není) si přijímač nestáhne ani datum ani čas, to si udělá až po jeho zprovoznění. Jak ale probíhá instalace při prvním uvedení do provozu, těžko říci. Po návratu z továrního nastavení se však objevil dotaz na jazyk (čeština i slovenština) a na připojení k Wi-Fi (tlačítko WPS nebo heslo), včetně doplňku v podobě případného ověřování připojení po dalším spuštění přijímače (ano/ne).

K ovládání můžete využít tlačítek na přístroji (na čelním panelu a na horní straně), dodaného dálkového ovladače nebo aplikace, kterou najdete po sejmutí kódu QR, který je správně umístěn hned na počátku příručky.

Kolečko s OK/Enter na horní straně má sice malou prohlubeň a jemně přeskakuje, ale je příliš hladké a stačily jen mírně vlhké prsty a práce s ním byla podstatně horší. Svůj podíl na tom ale má i to, že na čelním panelu není potvrzovací tlačítko, takže při ovládání musíte odbíhat na horní stranu, což zbytečně zdržuje.

Nejednotnost ovládání vidíte i v tom, že šipka vlevo vás většinou vezme v menu o úroveň výše, ale třeba u DAB spouští ladění a vytváření seznamu stanic.

Funkce AMS se zde jmenuje Auto. Šipka vlevo má v tomto tuneru jinou funkci než obvykle a na vyšší úroveň se s ní nedostanete. Foto: autor

Základní funkce (mj. tunery, Bluetooth, audio vstup, Spotify – nezkoušeno) i funkce doplňkové (spánek, budík, ekvalizér) vyvoláte buď z menu nebo někdy i tlačítky. Spánek (Sleep) jde až do 180 min. po kterých se rádio vypne, dvojice budíků jde nastavit na buzení tónem i stanicí a navolit si můžete i konkrétní dny v týdnu. Při namátkovém zkoušení pracovala i když v diskusi na alza.cz si dva lidé stěžují na nespolehlivost budíků.

Ekvalizér má řadu režimů, přičemž některé jsou velmi dobře odlišeny. Nastavení vlastního režimu však nebylo k nalezení (nehovoří se o něm ani v příručce) a chyběla tu i prostá volba pro úpravu basů a výšek. Na drobné chyby firmwaru narazíte i jinde, třeba v podobě neprovedení příkazu, provedení jiného (Mode dokonce někdy uvádělo přijímač do pohotovosti), atd. Někdy se také stávalo, že se přijímač nezapnul dálkovým ovladačem na poprvé a bylo nutno znovu akci opakovat, nebo lépe zamířit. Právě dálkovým ovladačem se však přijímač řídí nejlépe, resp. nejsmysluplněji.

Přehrávání přes Bluetooth bylo zkoušeno na dvou mobilech: Samsung S20 FE 5G (Android 12) a TCL Plex (Android 10). V obou případech bylo párování rychlé a bezproblémové a audio výstup utlumen jen mírně. Regulace hlasitosti probíhala na obou zařízeních zvlášť, rozsah hlasitosti byl příjemně vysoký.

Na oficiálních webových stránkách se také mluví o přehrávání z média na domácí síti LAN přes UPnP/DLNA, ale to k dispozici na dané verzi firmwaru nebylo. Je to zvláštní, protože rozhraní USB tu není a tohle by byl určitě bonus, který by pomohl ospravedlnit danou cenu.

VKV/FM, včetně AMS, DAB zcela holé

Menu nastavení je centrální, takže na jednom místě upravíte parametry například u VKV (druh ladění – tři stupně plus audio výstup stereo/mono), u internetových stanic (třeba velikost mezipaměti a kvalita příjmu) a je tu také zobrazení počasí a navázání na přehrávání po opětném zapnutí. V nastavení kupodivu zcela chybí volby pro DAB a výrazně je omezeno i stahování aktuálního datumu a času.

U VKV můžete využít funkce AMS, které se zde říká „Auto“. Po jejím stlačení se proladí pásmo a stanice se podle nastavení automaticky uloží do paměti od první pozice výše. Uloží se sice jen frekvence, ale to je dnes obvyklé. Jméno stanice se pak případně dotáhne z RDS.

Ukládání stanic je své stejně, jako ovládání. Uložit stanici přímým stlačením a podržením například tlačítka s číslem 1 nebo 2, apod. na dálkovém ovladači nejde. Tady byla jen jedna možnost. Na dálkovém ovladači je třeba použít FAV a alternativu nemáte ani na přístroji. Kanály jdou sice uložit na přeskáčku, ale nikde nevidíte jejich skutečný počet, protože k základním pěti přibude další až když kanál umístíte na pětku.

U počtu uložitelných stanic se sice mluví o 2x 30 (VKV/DAB), ale v případě VKV jich funkce AMS našla – a uložila – 35, takže kdo ví, jak to vlastně je. U internetu a DAB pracovaly i pozice 6 a 7 a i když šly třeba první čtyři vynechat, cokoli nad 5 se už muselo ukládat za sebou. Při dalším pokusu u internetových stanic se stalo to, že se kanál automaticky uložil na pozici 6, přičemž prvních pět jich bylo prázdných.

Slabší internetové stanice

K příjmu internetových stanice je využito služby Media U a jsou tu obvyklé možnosti podrobného výběru (kontinent, země…), volba pro místní stanice, včetně českého TOP či výběr podle žánru.

Ovládání je v této části sice jednoduché a průhledné, ale například položka „Naposledy poslouchané stanice“ není na prvním ani na druhém místě. Na druhou stranu byl „internetový tuner“ jediný, který fungoval (hrál) pokud jsme z něj vyskočili na vrchol nabídky, které se jinde běžně říká domovská (Home). U DAB i VKV se totiž v tomto okamžiku z neznámého důvodu přehrávání vždy vypnulo.

Lokální internetové stanice mají samostatnou a hodně obsáhlou položku („Místní stanice“) a najdete tu i – pod jménem „Veřejné“ – stanice Českého rozhlasu. Jsou sice hodně hluboko v menu, ale jako samostatnou položku celou nabídku najdete na vrcholové, domovské, úrovni.

Celkově vzato je pojetí internetových stanic oproti konkurenci slabší, což je dáno uspořádáním nabídky a zejména špatným umístěním volby pro poslední poslouchané kanály. Náběh internetového rozhlasu po přepnutí na tuto volbu nebyl z nejrychlejších, ale to vidíte snad všude.

V pohotovostním režimu můžete mít digitální nebo analogové hodiny, displej jde utlumit ve dvou stupních. Pokud ho nechcete vůbec, je třeba vytáhnout šňůru ze zásuvky. Foto: autor

Jaký je? Dobrý i když nedotažený, některé funkce citelně chybí

Největším kladem přijímače je, že dobře vypadá a překvapivě dobře hraje. Znát byl (v rámci kategorie) i příjemně vysoký výkon zesilovače, a to včetně Bluetooth, přičemž vyšší zkreslení bylo patrné až v oblasti horních asi deseti procent hlasitosti a do nějakých 50, 60 % výkonu slyšitelné nebylo.

Sharp v průběhu zkoušení dvakrát zamrzl, jednou ale stačilo počkat na odezvu, která byla v tomto okamžiku vysloveně pomalá. Byli jsme také svědky náhlého objevení nějakého rušivého tónu, který jak přišel, tak odešel, a evidentní byly i drobné firmwarové potíže třeba neschopnost napojovat se spolehlivě přes WPS (nakonec to skončilo manuálním zadání hesla a pak začalo být Wi-Fi spolehlivější). Zajímavý byl například i samovolný náhlý pokles hlasitosti po provedení některých operací při určitém nastavení ekvalizéru.

Ovládání Sharp DR-I470 GR Pro bylo neuspořádané a nejednotné, klíčové tlačítko je jinak pojmenováno na dálkovém ovladači (Source) a jinak na čelním panelu (Mode), což je naprosto nepochopitelné. Navíc je toto tlačítko programovatelné (výběr z přednastavených funkcí), a to je stejně nepochopitelné! „Mode“ samozřejmě má – obecně vzato – dělat jednu jedinou věc: nabídnout přístup k nabídce základních funkcí a možností, včetně tunerů, Bluetoot, atd. Tedy jak se dnes populárně říká k domovské nabídce.

Sharpu také chybí některé obvyklé volby a typicky to vidíte u DAB (vůbec nic) a také u datumu a času, kde nejde zvolit jak, resp. přes co se mají aktualizovat i když v příručce jsou popsány dvě možnosti („Manual“ a „Auto Detect“). Druhá volba v přijímači se však jmenuje „Automatické vyhledávání (UTC + 01:00…)“, a to je přece jen něco jiného, resp. to může být chápáno jako něco jiného. Takovýto přístup zbytečně komplikuje uživateli život a skoro nikde ho u rádia nenajdete. Nicméně jak se v praxi zdálo, přijímač si po zapnutí se stažením údajů poradil, ať už byl nastaven jakýkoli tuner.

Vyzkoušen byl i výpadek napájení a při simulovaném minutovém a následně asi desetiminutovém vytažení ze zásuvky se stanice i nastavení v paměti udrželo, takže v tomto směru určitě pochvala. Jediné co viditelně zmizelo byl datum a čas, ale oba údaje se chvíli po zapnutí přijímače automaticky objevily.

Přijímač by evidentně potřeboval dotáhnout firmware a dořešit ovládací styl, včetně pojmenování položek. Pokud ale chcete jen slušně hrající a do češtiny plně lokalizované (menu i informace jdoucí s vysíláním) internetové rádio s občasným odskokem do VKV či DAB, poslouží asi dobře. Je to však trochu drahá legrace (i na dnešní dobu…) a konkurence je v této kategorii značná.

Hodnocení

  • PRO: slušně hraje, elegantní vzhled, VKV s AMS (!), plně lokalizované do češtiny, výborné chování při výpadku el. proudu, programovatelné tlačítko (výběr z funkcí), ale…
  • PROTI: …podivně vybrané a pojmenované (jinak na DO a jinak na přístroji), nejednotné a nesystémové ovládání, včetně někdy klouzajícího kolečka s OK/Enter na horní straně, vzhledem k ceně chybí přehrávání z LAN (i když bylo naznačeno), občasné potíže s firmwarem (mrznutí, nutné opakování požadavku, náhodné vypnutí přes tlačítko menu, atd.), nulové nastavení u DAB, někomu budou chybět i některé další volby a funkce