Osm nových vysílačů a dokrývačů svojí celoplošné pozemní digitální sítě ČRo DAB+ dnes spustil Český rozhlas. Technicky jejich provoz zajišťují České Radiokomunikace.

Digitální příjem programů Českého rozhlasu se díky novým vysílačům a dokrývačům zlepší posluchačům na Chebsku, Rakovnicku, v okrese Praha – východ, ve Varnsdorfském výběžku, na Třebíčsku, Vsetínsku a Hodonínsku. „České Radiokomunikace (CRA) spouští osm nových vysílačů digitálního rozhlasového vysílání, a to v síti DAB+ Českého rozhlasu. Dále tak posilují pokrytí Česka signálem DAB. V současné době si digitální rozhlasové vysílání může naladit už 95 procent obyvatel,“ informoval technický operátor sítě.

Rozhlas může zlepšit pokrytí DAB+ Nejsilnější vysílače budou na jihu Moravy

Digitální rozhlasové vysílání prochází neustálým rozvojem sítě i programů vysílaných stanic. Divákům umožňuje kromě kvalitnějšího poslechu další služby, jako je grafické zobrazování dodatečných informací k vysílanému obsahu, konstatují CRA. Nové vysílače mají posílit in-door příjem digitálního vysílání Českého rozhlasu, protože dosavadní měření dosahu signálu počítala s příjmem na venkovní anténu, kterou u rozhlasového vysílání naprostá většina posluchačů nepoužívá. Síť ČRo DAB+ pokrývá signálem 95 procent obyvatel České republiky a je největší digitální rozhlasovou síť v tuzemsku.