UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY – Jestliže máte doma starší televizor, třeba i nekompatibilní s DVB-T2/HEVC, může být hodně lákavé vyřešit neplacený a případně i placený příjem jedním zařízením. Jaká je momentální nabídka na domácím trhu, včetně cen a základních parametrů, se dozvíte z našeho článku, resp. připojené tabulky.

Tentokráte tu máme nejen operační systém Android TV, ale i mobilní Android, protože, jak vidíte níže, pokud bychom ho vyloučili, moc přijímačů by nezbylo. Takovéto set-top boxy mají řadu výhod, ale nepodporují hybridní televizní příjem HbbTV (populární „červené tlačítko“), který tak u žádného z nich nenajdete. Nově by ho mohla částečně nahradit, alespoň u některých z nich, aplikace iVysílání České televize (více v samostatném článku).

Přehled tohoto druhu přijímačů jsme dělali naposledy asi před půl rokem, přesněji řečeno v březnu, kdy jsme našli nějakých patnáct přijímačů. Nyní jich máme 19, takže jde o mírný nárůst, ale rozhodně nejsme v situaci multimediálních center (MMC) s Android TV, kde počty rostou razantně více.

V našem seznamu jasně převažuje mobilní Android a jak také uvidíte z tabulky ke stažení na konci článku, je tu i v podobě dosti starých verzí, před kterými je z důvodů aplikačních omezení nutné varovat. A platí také to, co bylo řečeno před zhruba půl rokem: jestliže chcete využívat aplikace pro IPTV/VoD (internetový televizní příjem a on-line videotéky), vždy raději sáhněte po boxu s Android TV. Někdy je ale lákadlo nízké ceny hodně vysoké, vždy si ale dopředu ověřte, zda právě vaše aplikace pojede.

Jestliže nepotřebujete příjem pozemního televizního vysílání a vystačíte si jen s „krabičkou“ pro práci s multimédii a aplikacemi s internetovým obsahem, na odkazu najdete přehled současné nabídky, který jsme připravovali před nedávnem (září).

Přehrávače s Android TV a Google TV Co je na výběr nejen ke starším TV

Situace na domácím trhu

Oproti minulému přehledu výrazně zlevnil AB IPBox Two Combo (test), který z březnových zhruba 3.990 Kč šel na částku kolem 3.190 Kč. Velmi mírně šel dolů Mascom MC A101T (2599 Kč, nyní 2.390 Kč) a Tesla MediaBox XT550 (2199 Kč, nyní 1.999 Kč), mírně pak Telesystem TSUP 4K (z 2.110 Kč na 1.890 Kč).

Naopak zdražilo Amiko A6 Combo S2/T2/C (z 2.790 Kč na 3.200 Kč), výrazněji Maxxo DVB-T2 Android Box (z 1.399 Kč na 1.899 Kč) a velmi výrazně pak, zřejmě v rámci doprodeje (starší Android), Strong SRT 2402 (dříve 1.970 Kč, nyní 2.700 Kč).

Prodej skončil v případě Di-Way And-4X4 DVB-T2 s Android 9, nově se naopak objevila například Tesla MediaBox XT750 (2.399 Kč, foto níže a v úvodu).

Do přehledu jsme poprvé zařadili i dvojici set-top boxů Homatics s dokoupitelným externím tunerem a jeden – Homatics Box R plus Homatics tuner DVB-T2/C2 – jsme také v praxi vyzkoušeli. Fungoval výborně a i tohle je cesta, jak mít „smart“ krabičku s příjmem DVB-T2/HEVC.

Jak si dobře vybrat

Máme pro vás skoro dvacet set-top boxů v cenách od výjimečných 1.399 Kč (Maxxo DVB-T2 Android Box) do 4.799 Kč (VBox Android TV XTi 4144). Co si mezi nimi vybrat, můžete vidět jednak z našich recenzí a jednak z tabulky s parametry, které si poměříte vašimi nároky.

Pokud jsou vysoké, je třeba jít po co nejvyšší kapacitě RAM, pro běžné nároky a operace si vystačíte se 2 GB (nebo s jedním), ostatně jen málo výrobků má dnes méně. Jestliže chcete operační paměť co nejvyšší, podívejte se na Tesla MediaBox XT650 s 4 GB RAM nebo na Evolveo Hybrid Box T2 (3 GB).

Pokud hodláte box připojovat k domácímu kinu nebo nějakému zesilovači, dejte si pozor, aby měl digitální audio výstup. Na společné ovládání přes HDMI (CEC) ale moc nedejte, protože funguje málokdy a hodně záleží i na TV.

Tím nejdůležitějším kritériem je tak rozhodnutí, zda se spokojit s mobilním Androidem (možné problémy s aplikační kompatibilitou, a to nejen u Skylink Live TV) nebo zda sáhnout po Android TV, který je směrem k IPTV/VoD výrazně pohodovější.

Jestliže nemáte rádi malinkaté krabičky, které posune i špatně ohnutý kabel, nelitujte peněz a jděte do VBox Android TV XTi 4144, který je dražší i kvůli svému unikátnímu principu streamování živého televizního signálu do domácí ethernetové sítě LAN. Dá se ale pohodlně (viz test) používat i samostatně jako box pro jeden televizor.

Jak číst tabulku

„Verze operačního systému“ – měla by sedět, ale ověřena je v podstatě jen u testovaných modelů. Jak také vidíte, představuje směsici obou druhů Androidů a jejich verzí. Spolehlivost a sladěnost s hardwarem se dá odhadnout pouze u Android TV (u IPTV/VoD v podstatě bez potíží). Opět pamatujte, že nejnovější verze Androidu nemusí být ještě zcela odladěna, staré verze už zase možná nepůjdou aktualizovat a jejich aplikace nemusí vydržet dlouho. I zde tedy platí slova o zlaté střední cestě.

Další položkou jsou „tunery; příjem TV (max. rozlišení)“. Tady mějte na paměti, že uváděné maximální rozlišení příjmu TV může platit jen pro některou signálovou cestu a momentálně není jak to ověřit ani u modelů testovaných.

Sloupce „procesor; grafika“ a „paměť RAM; vnitřní disk“ jsou co do hardwaru – a vašich nároků – klíčové. Jednoduše řečeno, čím vyšší paměť RAM, tím lepší a tím také mohou být například rychlejší i operace a můžete mít více rozeběhnutých, a v paměti udržených aplikací. Nicméně potíže vám nemusí způsobit ani prostý gigabajt. Třeba když si pojedete jen tu jednu, vaši, aplikaci.

V položce „vstupy/výstupy (výběr)“ je to opět zejména o vašich požadavcích. Digitální audio výstup nejspíše budete potřebovat při výstupu na zesilovač či receiver, protože zahraniční videoslužby už poměrně často poskytují prostorový zvuk. Myslete ale také na připojení k internetu. Pokud bydlíte v nějakém činžáku, či husté zástavbě, a nemáte k místu přiveden ethernetový kabel, dbejte na to, aby Wi-Fi pracovala i na méně zarušených 5GHz.

Poslední položkou je „poznámka“ v níž vidíte, že drtivá většina set-top boxů je určena pro volný pozemní či satelitní příjem (nemají mechaniku pro přístupovou kartu). Ne vždy se pak dala ověřit/zjistit kompatibilita s obsahem s vysokým dynamickým rozsahem HDR. A i když to všude není uvedeno, ověřena není – a to ani u testovaných kusů – kompatibilita s příjmem ve 4K na DVB-T2 (zkušební české vysílání už není). Tohle nás ale do budoucna asi pálit nemusí stejně, jako HDR.

Přehled kombinovaných set-top boxů pro DVB-T2 s o. s. Android a Android TV, listopad 2022

Poslední úpravy článku proběhly ve středu 2. listopadu 2022, u tabulky o den dříve. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém přijímači odpovídajícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se ztrácejí odkazy na u nás testované výrobky. Proto je najdete v tabulce formátu XLSX. A je jich více než dost…

Ke stažení (PDF): tabulka – kombinované STB s Androidem, listopad 2022

Ke stažení (XLSX): tabulka – kombinované STB s Androidem, listopad 2022