Jaké bude vánoční programové schéma Skupiny Nova? Letos mimo jiné nabídne československou pohádku Tři oříšky pro Popelku, ale také její čerstvější norskou verzi „Tři přání pro Popelku“.

Vedle toho je připravena pestrá nabídka české filmové klasiky a zahraničních snímků, štědrovečerní speciál „Ulice“ z Kašperských hor, který se bude vysílat o Štědrém dnu (jak vidíte, Ulice přešla na klasické zahraniční schéma známé z řady seriálů, včetně sci-fi) a pro následný Silvestr je připravena tradiční zábava a speciální vydání Televizních novin.

ČT 3 končí! Česká televize ji vypne na konci roku

„Výběr těch nejoblíbenějších českých komedií a filmů ze zlatého fondu české, resp. československé kinematografie spolu s tradičními akvizičními snímky s vánoční tematikou – to jsou základní pilíře programového schématu Skupiny Nova na letošní Vánoce,“ říká programová ředitelka Silvia Majeská a dodává: „Na Štědrý večer nabídneme nejklasičtější z filmových pohádek – letos totiž v hlavním vysílacím čase uvedeme nesmrtelné Tři oříšky pro Popelku s legendární Libuší Šafránkovou. V rámci vánočního schématu nabídneme i nedávný norský remake tohoto československého ‚rodinného stříbra‘ s názvem Tři přání pro Popelku.“

Československá pohádka Tři oříšky pro Popelku měla premiéru v kinech 16. listopadu 1973 a netrvalo dlouho a stala se součástí vánočních svátků nejen u nás, ale i na Slovensku, v Německu, či třeba v Norsku. Podle zaslané tiskové zprávy se prodala do více než třiceti zemí světa a mezi největší fanoušky patří dlouhodobě právě Norové. Možná proto se jí dostalo v podstatě pocty nejvyšší – natočení tzv. remaku.

Novou verzi, která vznikla v roce 2021 a byla nazvána „Tři přání pro Popelku“, uvede TV Nova 20. prosince 2022 a jak také uvádí tisková zpráva. citujeme, „…ačkoli byla norská kritika z nové verze vesměs nadšená, zaznívá opakovaně, že se původnímu československému předobrazu přesto nic nevyrovná.“

Vánoční Program Skupiny Nova by Jan.Potucek