V uplynulých letech jsme si tak trochu zvykli na to, že v rámci experimentálního vysílání bylo možné některé významné sportovní události sledovat v Ultra HD rozlišení. Letošní mistrovství světa ve fotbale ovšem není tím případem, přesto ho část diváků může naladit ve 4K.

Fotbalové zápasy ze světového šampionátu v ultravysokém rozlišení uvidí ti diváci, kteří přijímají televizní signál terestricky z pozemních vysílačů a nachází se v příhraničí s Polskem. Veřejnoprávní Polská televize (TVP) totiž po dobu mistrovství obnovila vysílání programu TVP 4K, který zařadila do experimentálního celoplošného multiplexu DVB-T2/HEVC. Jeho signál lze přijímat i poměrně hluboko ve vnitrozemí České republiky. Záleží ovšem na tom, kam má divák otočenou anténu. Například v Pardubicích mohou diváci přijímat signál českých televizí buď z vysílačů na jih od krajského města (Krásné a Slatiňany), nebo ze severu (Černá hora). Ti, co mají anténu otočenou na Černou horu, mohou bez problému přijímat i polské multiplexy včetně experimentální sítě s programem TVP 4K.

Nova a Nova Action jsou HD v DVB-T2 Souvisí to s přenosy z MS ve fotbale

Největší dosah má vysílač Sněžné jámy z Krkonoš

Stanice se do éteru vrátila ke konci minulého týdne, kdy nejprve od 18. listopadu vysílala smyčku se znělkou fotbalového šampionátu a od nedělního odpoledne 20. listopadu nabízí i živé přenosy zápasů ve 4K rozlišení. Obdobně TVP nabídla v Ultra HD rozlišení už fotbalový šampionát 2018 z Ruska a fotbalové Euro 2020. Diváci si mohou dokonce porovnat, jak se liší totéž vysílání z mistrovství světa v HD a Ultra HD rozlišení. Polská televize totiž nabízí tentýž obsah v HD kvalitě na sportovním kanálu TVP Sport, který vysílá v tamním multiplexu 3 ve standardu DVB-T, a v Ultra HD na stanici TVP 4K ve zmiňovaném experimentálním multiplexu TVP. Ten má diváky motivovat k přechodu na DVB-T2 (většina celoplošných sítí DVB-T v Polsku již byla vypnuta).

Polská televize musela kvůli spuštění programu TVP 4K dočasně vyřadit z experimentálního multiplexu DVB-T2/HEVC programy TVP1, TVP2 a TVP Info v HD rozlišení. V síti nadále zůstávají programy TVP World, TVP Dokument, TVP Polonia, TVP Nauka a TVP Rozrywka v HD kvalitě. A z jakých vysílačů mohou čeští diváci ladit přenosy MS ve fotbale z Kataru ve 4K rozlišení? Největší dosah má krkonošský vysílač Jelení Hora – Sněžné jámy, který vysílá na kanálu 37 výkonem 100 kW. I když je vyzařování vysílače směřované na sever do polského vnitrozemí, multiplex s TVP 4K lze naladit v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji a při využití dálkového příjmu i v Praze. Jde o vysílač TVP s největším dosahem v Česku.

Pokrytí vysílačů polského experimentálního multiplexu TVP s programem TVP 4K v příhraničí s Českou republikou (Zdroj: Radiopolska.pl)

České televize nabízí šampionát v HD kvalitě

V Pardubickém a Olomouckém kraji lze zachytit signál TVP 4K a dalších programů experimentální sítě TVP DVB-T2/HEVC i z vysílače Kladsko – Černá hora na kanálu 46. Vysílá však výrazně nižším výkonem 20 kW. V Jeseníkách na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje mohou diváci ladit program TVP 4K z vysílače Opole – Chrzelice na kanálu 42 (vysílá výkonem 40 kW). Moravskoslezský kraj pak tato síť přeshraničně pokrývá z vysílačů Katovice – Kosztowy (kanál 24, výkon 30 kW) a Wisla – Góra Skrzyczne (rovněž na kanálu 24 s výkonem 10 W). Vysílání není kódované a tak jedinou podmínkou pro příjem programu TVP 4K je televizor, který dokáže zpracovat signál v Ultra HD/4K. Jinak experimentální síť využívá stejné technické parametry jako české celoplošné multiplexy DVB-T2.

České televizní stanice, které mají práva na vysílání fotbalového mistrovství světa, nabízí přenosy ve Full HD rozlišení (Česká televize na všech platformách, Nova v placených televizních službách) nebo alespoň v HD ready (Nova v terestrickém vysílání). U programů Nova a Nova Action v celoplošných pozemních multiplexech 23 a 24 jde však jen o dočasné vylepšení kvality obrazu po dobu šampionátu, kdy tyto programy zvýšily rozlišení obrazu ze standardních 960 x 540 bodů na 1280 x 720 bodů. Není to sice Full HD rozlišení jako v případě ČT, ale jde o výrazně lepší kvalitu než v případě SD rozlišení 960 x 540. Nova totiž HD verze svých programů považuje za prémiovou službu, kterou poskytuje pouze operátorům placených platforem a nechá si za ni platit extra distribuční poplatky.

Jak si ČT s Novou rozdělily MS ve fotbale? Přehled přenosů a kdo je bude vysílat