Mistrovství světa ve fotbale, jeden z největších sportovních turnajů planety, se kvapem blíží. Svým mediálním pokrytím se řadí mezi televizní události sezóny a čeští diváci mají štěstí v tom, že jej mohou sledovat zadarmo. Tedy ve většině případů zadarmo.

Mistrovství světa ve fotbale hostí tento rok Katar a vzhledem k tamním klimatickým podmínkám byl zvolen netradiční pozdně podzimní termín. Turnaj startuje 20. listopadu a vyvrcholí finále 18. prosince. Tuzemský divák díky komplexním televizním právům nebude muset vynechat ani jeden ze zápasů od základních skupin až po střet těch nejlepších.

ČT se dělí s Novou

Český televizních trh, viděný mezinárodní optikou, má jednu zvláštnost – nejsledovanější sportovní akce (Mistrovství světa v hokeji, v kopané nebo Olympijské hry) zde dlouhou dobu zprostředkovává veřejnoprávní televize, která je dostupná všem majitelům televizorů, počítačů i mobilních telefonů.

Situace se nyní částečně mění, a to kvůli dlouhodobému podfinancování České televize. Oznámené škrty znamenají mimo jiné to, že se sportovní úsek zbavuje části dříve nakoupených práv a dohodl se s televizí Nova na odkupu části práv MS. Ta bude mít exkluzivně 18 zápasů, a 14 zápasů (včetně těch nejatraktivnějších) poběží na obou televizních stanicích. Česká televize pak exkluzivně nabídne 32 zápasů.

Nova představí program MS v kopané na dvou svých stanicích. Tři nejexkluzivnější, tedy zahajovací zápas domácích reprezentantů proti Ekvádoru a pak finále a zápas o třetí místo uvidí diváci přímo na TV Nova, zbytek zápasů pak proběhne v rámci Nova Action, tedy programu šířeného z vysílačů Digital Broadcasting a nikoliv Českých Radiokomunikací. Česká televize udělá fotbalovému šampionátu pochopitelně prostor na svém sportovním kanále ČT Sport.

Nova slibuje MS ve fotbale ve velkém stylu Přenosy budou free-to-air

Co z toho vyplývá pro diváky pozemní digitální televize? Pokud budou chtít sledovat všechny přenosy a nemají vyladěný příjem multiplexu 24, v němž skupina Nova šíří svůj tematický kanál Nova Action, měli by si upravit anténu. Z vysílačů Českých Radiokomunikací totiž zachytí pouze vysílání ČT Sport a hlavního kanálu Novy. Program Nova Action využívá vysílače multiplexu 24, kde však také vysílá i hlavní kanál Novy (je to taková naše anomálie, kdy TV Nova šíří svůj hlavní program hned ve dvou celoplošných multiplexech DVB-T2).

Plná palba směr internet

O nic nepřijdou ani majitelé chytrých televizí, počítačů nebo mobilních telefonů. Práva totiž platí nejen pro pozemní vysílání, ale také pro internet. Mistrovství světa se tak vydá na iVysílání (u zápasů, které bude vysílat Česká televize) a na Voyo (u přenosů organizovaných TV Nova), právě Voyo je jediná z možných variant sledování MS ve fotbale placená.

Pokud před mistrovstvím uvažujete o nákupu chytré televize a víte, že nemáte přístup ke kvalitnímu televiznímu signálu, je dobré mít na paměti, že v současnosti podporují pohodlné sledování iVysílání prostřednictvím aplikace televizory Samsung, nebo televizory s operačním systémem Android TV. Na ostatních platformách je nutné používat webové rozhraní.

4K? Zaostáváme za světem

Kromě dobrých zpráv, existují však i negativa. Tím jedním je, že nativní 4K signál se k divákům v ČR nedostane, a to ani prostřednictvím placených služeb. Majitelé 4K a 8K televizí tak musejí spoléhat na schopnosti jejich upscale algoritmů.

Jak si ČT s Novou rozdělily MS ve fotbale? Přehled přenosů a kdo je bude vysílat

Nechybí ani rozhlasové přenosy na DAB+ a FM

Pokud nebudete moci sledovat televizní přenosy jednotlivých zápasů, máte ještě další možnost, jak být u šampionátu naživo. Český rozhlas nakoupil kompletní práva pro MS ve fotbale, která využije zejména pro digitální stanici Radiožurnál Sport vysílající v síti ČRo DAB+. Vstupy ze zápasů poběží také na Radiožurnálu, takže je naladí i posluchači s analogovými FM rádii. Radiožurnál Sport je možné naladit také po internetu nebo přes chytrou mobilní aplikaci.

Výběr toho nejlepšího

A jak bude vypadá samotné rozdělení vysílacích práv mezi ČT a Novu? Nevíce exkluzivit najdeme pochopitelně v základních skupinách, kde se také odehraje nejvíce zápasů. Na základě papírových předpokladů jsem pro vás udělali krátký výběr těch nejzajímavějších zápasů, které budou k vidění na jednotlivých platformách.

Jako nejzajímavější zápas z kategorie ČT exkluzivní jsme vybrali souboj Brazílie a Švýcarska, který se odehraje 28.11.v 17:00. jedná se o zápas druhého kola základních skupin, který už může být pro obě mužstva rozhodující. Brazilci patří tradičně mezi favority a nabízí atraktivní hravé, a především útočné pojetí fotbalu. Švýcaři jsou méně nápadní, avšak dlouho se jim daří držet se mezi Evropskou elitou, podle některých odborníků patří mezi černé koně šampionátu.

Ze skupiny Nova exkluzivní se členové redakce nevíce těší na závěrečný souboj ve skupině F 1.12. v 16:00, v němž se střetnou Belgie a Chorvatsko. Protože se jedná o závěrečný zápas může se vzhledem k vývoji ve skupině stát, že týmy budou přímo bojovat o postup do další fáze turnaje. Belgie sice nemá velkou fotbalovou tradici, její tým je ale velmi silný a ambiciózní. Chorvaté na minulém mistrovství světa došli do finále a ukázali, že dokáží hrát jako tým a velké turnaje jim jdou.

Ze zápasů, které budou vysílat obě stanice jsem pak vybrali zápas druhého kola, 27. 11. od 20:00. Své síly v něm změří evropští giganti Německo a Španělsko. K těmto jménům snad ani nění třeba nic dodávat.

Je třeba si uvědomit, že závěrečné turnaje často přináší mnoho překvapení. Atraktivních zápasů bude ve skupinách mnohem víc. Do vyřazovacích bojů postupují tradičně dva nejsilnější z každé skupiny. O vysílání této části turnaje se ČT a Nova dělí bratrsky. Osmifinále a čtvrtfinále si rozdělují napůl a závěrečná čtyři utkání pak odvysílají společně.

Úvodní foto: FIFA