Halloween, Dušičky, Svátek dlouhých nocí… přelom října a listopadu má mnoho označení a lidé je od pradávna slaví různým způsobem. Všechny svátky však mají společné jedno: vzdání úcty mrtvým, respektive tajemným mocnostem nebo rovnou vlastnímu strachu.

Svůj strach si může každý divák otestovat díky hororů, které i v současnosti ovládají nabídku VOD platforem. Proto jsem si pro vás představili přehled nejzajímavějších hororů a dalších strašidelných filmů, které letos můžete objevit.

Hory mají Disney+

Dramaturgům Disney+ se již dlouho daří přesvědčit diváky po celém světě, že tato služba není pouze dětským kanálem. Díky pestrosti nabídky si na ní to své vybere opravdu každý. A to platí i o období strašidelné sezóny.

Dětem a mladším puberťákům nabízí tento program celou škálu filmů a seriálů. Pixarovka Coco ukáže citlivý pohled na smrt jako takovou, Ukradené Vánoce a Frankenweenie poetický pohled na svět strachu z dílny Tima Burtona a speciální díly Simpsonových nebo Kačeřích příběhů zase oslavy Halloweenu známých seriálových postav. Díla v této kategorii rozhodně nejsou děsivá a spíše pomáhají se se strachem vyrovnat.

Pokud se chcete opravdu bát, dá vám Disney+ otázku: máte raději klasiky, nebo chcete poznat něco nového? V prvním případě se vyplatí sáhnout po dobře známých snímcích Hory mají oči nebo Vesnici. Ve druhém potom může výběr padnout na znepokojivý snímek Matriarcha, v němž hlavní hrdinka čelí vnitřním i vnějším démonům. Další volbou může být Grimcutty, který popularizuje současnou memekulturu a ukazuje, že i internet může být děsivé místo, schopné probudit zlo v každém.

Ani milovníci děsivé dospělácké seriálové zábavy nepřijdou na Disney+ zkrátka. Pro ty, kteří se chtějí více zasmát, je k dispozici fenomenální pseudokument ze života upírů What we do in the Shadows natočený Taikou Waititim. Příznivci konzervativnějších hororových prožitků si pak mohou zvolit druhou sérii American Horror Stories, tedy antologii děsivých příběhů sestavenou Ryanem Murphym.

Netflixový masakr motorovou pilou

Svou dávku násilí a strachu Netflix dávkuje postupně, během celého letošního podzimu. Začal už v září velmi sledovaným a diváky kladně přijatým dokudramatickým seriálem Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Ten vypráví příběh jednoho z nejznámějších masových vrahů a kanibalů v dějinách USA. Kromě samotných násilných činů sledujeme i vyšetřování policie, která je vrahovi na stopě a snaží se jej dopadnout. Ačkoliv se nejedená o horor v klasickém slova smyslu, napětí a strach dílu rozhodně nechybí.

Nejvýraznějším trumfem Netflixu pro haloweenskou sezónu je nepochybně Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora. Jedná se o antologii hororových vyprávění, na kterých se podílel slavný režisér a producent. Jeho jméno slibuje kromě umě budovaného strachu a napětí také vizuální zážitek. Výraznější zážitek, byste o letošních svátcích strachu hledali marně.

A děsivá jízda na Netflixu pokračuje i v listopadu. Těsně po polovině měsíce se totiž budou moci milovníci tajemna přesunout do roku 1899. Právě po něm se jmenuje historický výpravný seriál o lodi, která vezla migranty za štěstím do USA. A cestou narazila na problémy. O zápletce jako takové toho mnoho nevíme. Velkým příslibem je, že za seriálem stojí tvůrci populárního temného německého dramatu Dark.

I mladším divákům nabídne Netflix zajímavou tajemnou podívanou. Wendell & Wild jsou zajímavým animákem pro dospívající a dospělé, na němž se podílel mimo jiné i režisér kultovní klasiky Ukradené Vánoce. Pro ještě mladší je pak určen dobrodružný animovaný seriál Daniel Spellbound a také adaptace populární knižní série Škola dobra a zla, která svou inspirací nezapře Harry Pottera.

Kromě výše zmíněných novinek obsahuje archiv Netflixu, stejně jako u konkurence, celou řadu nestárnoucích klasik. Divák tak má přístup k peckám jako Texaský masakr motorovou pilou, Pátek třináctého, Saw nebo Poltergeist.

Pokud navíc máte chuť na něco trochu netradičního, v archivu Netflixu si vyhledejte film Vábení sirén. Polský magický hororový muzikál o tom, jak to dopadá, když se dvě mořské panny stanou zaměstnankyněmi striptýzového klubu v Polsku 80. let.

V zajetí HBO Max

Ze všech hlavních hráčů současné tuzemské VOD scény se HBO Max angažuje v halloweenském obsahu nejméně. Na toto období si jeho dramaturgové nenaplánovali žádnou velkou děsivou premiéru. I tak ale mají diváci této platformy díky jejímu rozsáhlému archivu z čeho vybírat.

Zájemci tak mohou sáhnout ke kořenům moderního pojetí hororu a shlédnout například Vymítače ďábla z roku 1973 nebo fenomenální Osvícení, v němž spojili svou genialitu Steven King co by autor předlohy, Stanley Kubric jako producent a režisér a Jack Nicholson jako představitel hlavní role postupně šílícího Jacka, jemuž je v odlehlém hotelu v zimních horách dána na pospas celá rodina.

Pro ty, kdo mají raději novější horory, nabízí HBO celý vesmír založený hororovou sérií V zajetí démonů mapující příběhy manželské dvojice Roger a Carolyn Perronových. Ti mají reálnou předlohu ve slavné protiduchařské dvojici, jež působí po celých Spojených státech, rozplétá a řeší záhady. Vedle hlavního vyprávění je k dispozici několik spinoffů jež se věnují konkrétním případům, jako prokleté panence Anabel nebo démonem posledné jeptišce.

Pokud máte chuť spíše na trochu hořkého humoru okořeněného aktuálním tématem, jistě neuděláte chybu s klasickým seriálem Odpočívej v pokoji, jež řeší příběhy a trable pohřebnického klanu Fisherových. Naopak pro milovníky akčnějšího pojetí je vhodný seriál šestákových povídek Penny Dreaful.

Image by macrovector on Freepik