Fotbalové fanoušky odkázané na pozemní příjem televizního vysílání čeká od příštího týdne křest ohněm. Pokud budou chtít sledovat všechny zápasy Mistrovství světa ve fotbale z Kataru, musí si zajistit bezproblémový příjem celoplošných multiplexů 21 a 24.

Rozhodnutím České televize prodat část vysílacích práv komerční skupině Nova a následným umístěním většiny přenosů vysílaných skupinou Nova na tematický kanál Nova Action vznikne některým divákům problém, protože nemusí mít zajištěný příjem signálu celoplošného multiplexu 24, v němž tento program vysílá. Zatímco ČT Sport a hlavní kanál Novy diváci zachytí z vysílačů Českých Radiokomunikací (CRA) v sítích 21 a 23, program Nova Action využívá kapacitu multiplexu 24, který provozuje konkurenční společnost Digital Broadcating z jiných lokalit než CRA. V některých regionech tak na příjem sítí těchto dvou operátorů nestačí jedna venkovní anténa, protože signál přichází z dvou různých směrů.

Jak si ČT s Novou rozdělily MS ve fotbale? Přehled přenosů a kdo je bude vysílat

Nova je rozkročena mezi dvěma operátory DVB-T2

Skupina Nova využívá služeb obou operátorů. České Radiokomunikace šíří signál hlavního kanálu Nova a filmového programu Nova Cinema v multiplexu 23 provozovaném jejich dceřinou společností Czech Digital Group. Digital Broadcasting zajišťuje distribuci signálu tematických kanálů Nova Action, Nova Fun a Nova Gold ve svém multiplexu 24, který využívá rovněž hlavní kanál Novy (lze ho tak naladit jak z vysílačů Digital Broadcasting v multiplexu 24, tak z vysílačů CRA v multiplexu 23). Kanály skupiny Nova odvysílají celkem 32 přenosů ze světového šampionátu ve fotbale, z toho 14 ale poběží současně i na ČT Sport. Exkluzivně pouze na programech Novy půjde 18 zápasů, právě na kanálu Nova Action („velká“ Nova bude vysílat pět přenosů, všechny ale budou zároveň i na ČT Sport).

Právě kvůli těmto 18 zápasům si budou muset fandové fotbalu, kteří přijímají televizní signál terestricky, zajistit bezproblémový příjem multiplexu 24. Jinak si totiž za sledování těchto utkání připlatí, protože alternativou jim bude už jen možnost sledovat je prostřednictvím placené streamovací služby Voyo od skupiny Nova. Digital Broadcasting si je této situace velmi dobře vědom a již delší dobu pracuje na zlepšení pokrytí multiplexu 24. O tom, že skupina Nova odkoupí část vysílacích práv k MS ve fotbale od ČT, se ví od letošního srpna. Již v září operátor zapracoval na vylepšení pokrytí Prahy, kde multiplex 24 dlouhodobě využíval tři vysílače: Ládví, Olšanskou a Novodvorskou. Jenže bývalá budova Telefóniky O2 v Olšanské ulici na Žižkově půjde do konce roku k zemi, a tak se musela změnit i lokalita tamního vysílače mutliplexu 24.

Kde naladíte MS ve fotbale na ČT Sport – multiplex 21

Červeně jsou označeny lokality umístění vysílačů a dokrývačů (Zdroj: ČTÚ, výpočetní technika ITU 1812-5)

Kde naladíte MS ve fotbale na TV Nova – multiplex 23

Červeně jsou označeny lokality umístění vysílačů a dokrývačů (Zdroj: ČTÚ, výpočetní technika ITU 1812-5)

Kde naladíte MS ve fotbale na Nova Action – multiplex 24

Červeně jsou označeny lokality umístění vysílačů a dokrývačů. Mapa zatím nezohledňuje spuštění nových vysílačů v Praze a na Milešovce. (Zdroj: ČTÚ, výpočetní technika ITU 1812-5)

Multiplex 24 neustále navyšuje pokrytí

Digital Broadcasting při této příležitosti zprovoznil hned tři nové pražské vysílače a dokrývače. Olšanskou nahradil nový vysílač na mrakodrapu City Tower na Pankráci, zcela nově pak operátor spustil další vysílač na Zličíně a také dokrývač v Malešické ulici nedaleko od původního umístění vysílače Olšanská (tím dokryl část Žižkova, kam by nedolehl signál z City Toweru). Místo tří vysílačů tak má multiplex 24 v Praze čtyři a jeden dokrývač. Minulý týden pak Digital Broadcasting zprovoznil nový severočeský a středočeský vysílač na Milešovce, nejvyšší hoře Českého středohoří. Výkonem 8 kW pokrývá značnou část severozápadního cípu Středočeského kraje, jihozápadní část Ústeckého kraje a „dostřelí“ i do Prahy. Nejde o ojedinělé snahy provozovatele multiplexu 24 o zlepšení dosahu této sítě.

V loňském roce Digital Broadcasting výrazně zvýšil výkon svého základního vysílače na vrchu Čerchov u Domažlic, což souviselo s demontáží původního vysílače společnosti RTI cz a montáže nového, který umožnil zlepšit pokrytí této televizní sítě na Domažlicku. Na Děčínsku operátor přesunul dokrývač multiplexu 24 z vrchu Chlum na Sokolí vrch a zvýšil jeho výkon. V Albrechticích na Frýdlantsku operátor spustil dokrývač a posléze zvýšil jeho výkon a pokryl tak Frýdlantský výběžek. Na Liberecku se přesunul vysílač multiplexu 24 z dolní na horní stanoviště lanovky na Ještěd a zvýšil se jeho výkon. Nový vysílač spustil operátor také na Broumovsku a v Hanušovicích na Šumpersku. Další pohraniční lokalitou, kam loni dorazil signál multiplexu 24, byl Vlárský průsmyk na hranici se Slovenskem.

Nova slibuje MS ve fotbale ve velkém stylu Přenosy budou free-to-air

Nové vysílače směřují do lokalit, odkud vysílají CRA

Na přelomu let 2020 a 2021 zprovoznil Digital Broadcasting dva silné vysílače na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje: Buchov na Benešovsku a Miličín na Táborsku. Multiplexu 24 se dočkali i v Mostech u Jablunkova a Kamýku nad Vltavou. Zásadní změnou bylo také spuštění vysílače z rozhledny na Černé hoře u Trutnova, kam směřují antény diváků z Královéhradeckého kraje, protože z Černé hory vysílají i CRA. Právě lokalitami s hlavními vysílači CRA se nechává Digital Brodcasting stále častěji inspirovat, protože tím usnadňuje prácei divákům a především anténářům, kteří nemusí řešit příjem signálu sítí DVB-T2 z dvou různých směrů a jejich slučování z dvou antén do jednoho kabelu. Většina diváků má historicky antény otočeny na vysílače CRA.

Zahušťování sítě vysílačů multiplexu 24 probíhá prakticky od přechodu na DVB-T2. Skupina Nova jako hlavní klient sítě chce zajistit svým tematickým kanálům co nejlepší dostupnost, zároveň si tím udržuje dobrou vyjednávací pozici jak u Digital Broadcasting, tak u CRA, jimž svěřila výhradní distribuci signálu kanálu Nova Cinema. Digital Broadcasting dlouhodobě usiluje o zkompletování nabídky všech free-to-air kanálů skupiny Nova ve svém multiplexu 24, proti tomuto záměru ale hovoří horší penetrace sítě v domácnostech oproti multiplexům provozovaným CRA. To je také důvod průběžného navyšování počtu vysílačů a dokrývačů této sítě, jichž je aktuálně již 84. Před přechodem na DVB-T2 jich přitom měl multiplex 4, předchůdce dnešní sítě 24, jen okolo 70.

Multiplex 24 spouští vysílač Milešovka Jde o 84. lokalitu této televizní sítě