Výrazné zlepšení pokrytí severních a středních Čech signálem celoplošné televizní sítě 24 ohlásila společnost Digital Broadcasting, která spustila nový silný vysílač na Milešovce.

V pořadí čtyřiaosmdesátý vysílač multiplexu 24 zahájil testovací provoz dnes nad ránem z Milešovky, nejvyšší hory Českého středohoří v Ústeckém kraji. Celoplošná televizní síť provozovaná společností Digital Broadcasting tak výrazně zlepšila pokrytí Ústeckého a Středočeského kraje. Multiplex 24 vysílá z Milešovky na kanále 44, stejně jako z benešovského vysílače Kozmice. „O možnost využít tuto významnou lokalitu jsme usilovali dva roky,“ přiblížil pro Televizníweb.cz Martin Roztočil, ředitel pro vnější vztahy společnosti Digital Broadcasting. Operátor tak vylepšil pokrytí před zahájením Mistrovství světa ve fotbale 2022, které bude přenášet mj. stanice Nova Action.

Aktuální pokrytí multiplexu 24 včetně nově spuštěného vysílače Milešovka (Zdroj: Digital Broadcasting)

Právě Nova Action vysílá terestricky výhradně v multiplexu 24. Přenosy jednotlivých zápasů světového šampionátu ve fotbale si rozdělily Česká televize se skupinou Nova. Zatímco utkání, která budou vysílat programy ČT Sport a Nova naladí diváci z vysílačů Českých Radiokomunikací v multiplexech 21 a 23, přenosy na stanici Nova Action budou moci sledovat pouze ti diváci pozemního digitálního vysílání, kteří mají naladěny programy multiplexu 24. Konkrétně půjde o 18 zápasů základních skupin. Hlavní program Novy nabídne pouze úvodní zápas mistrovství mezi Katarem a Ekvádorem, utkání o třetí místo a finále šampionátu.

Spuštěním vysílače Milešovka vylepší multiplex 24 svoje pokrytí na 93,5 procenta území a 97,6 procenta obyvatel České republiky. Nejdůležitějším klientem sítě je skupina Nova, která v multiplexu 24 šíří všechny svoje bezplatné tematické kanály vyjma Novy Cinema. V multiplexu 24 vysílí také hlavní kanál Novy, který je souběžně dostupný i v konkurenčním multiplexu 23 provozovaném společností Czech Digital Group, dceřinou firmou Českých Radiokomunikací. Multiplex 24 posiluje svoje pokrytí kontinuálně od loňského roku. Letos na podzim spustil nové pražské vysílače City Tower, Zličín a dokrývač Malešická, naopak přišel o původní vysílač Olšanská, který se nacházel na bývalé budově Českého Telecomu, již čeká demolice.

Multiplex 24 spustil šestý vysílač v Praze Dokrývač Malešická je poblíž končící Olšanské

Úvodní foto: Digital Broadcasting