Pokračujeme výběrem toho nejlepšího, co jsme letos vyzkoušeli. Oproti červencovému vydání přehledu tu máme skoro polovinu nových modelů a výběr desítky NEJ nebyl právě jednoduchý!

V našem TOP 10 najdete většinou rozměrné a velmi rozměrné modely, ostatně i v druhé polovině roku byl znát tlak na zapůjčování „velkých přijímačů“ o úhlopříčce nad 140 cm (55″). I tak se pro vás podařilo zajistit několik výrazně „menších“ modelů a dva se dostaly i do tohoto přehledu.

Obecně vzato také významně vzrostl počet televizorů tak říkajíc malých značek pracujících někdy dokonce s dobře známou platformou z masových značek, tedy vysloveně druhého konce světa. Letos to bylo vidět zejména u společnosti Hisense, která svůj rychlý linuxový o. s. Vidaa licencovala i dalším producentům. Když se to vezme kolem a kolem, nelicencují se v podstatě jen dvě platformy: ta od Panasoniku, který ovšem koketuje s Google Android TV, a ta od Samsungu. Tady jsme ale u dlouholeté tržní jedničky, která takto uvažovat asi nepotřebuje.

Nejlepší televizor 2022 V TOP 10 TV je opravdu z čeho vybírat

Oproti prvnímu letošnímu přehledu TOP 10 TV z července jsme v přehledu zaměnili čtyři modely, částečně však jde o generační výměnu, jako v případě Samsung QE50LS03A Frame, který pocházel ještě z kolekce 2021. Berte to tedy tak, že další dobrá zařízení naleznete v článku z 1. 7. 2022 na odkazu výše a někdy u nich můžete narazit na výtečné aktuální ceny. Tedy pokud je ještě vůbec seženete.

Obecně vzato musíme – vzhledem k některým výrobkům z našeho současného přehledu – varovat před jednou jedinou věcí: pokud nemáte k televizoru přiveden ethernetový kabel a žijete v zarušené oblasti (panelák, činžák…), pozor na Wi-Fi pracující pouze na frekvenci 2,4 GHz, která by díky tomu mohla být ve vašich podmínkách částečně omezená, resp. problematická. Bohužel u levných a levnějších TV se s tímto problémem stále potýkáme a hlídání výrobních nákladů je zjevně neúprosné.

Aplikace pro chytré televizory 2022 Co kdo nabízí a co můžete očekávat

V tomto přehledu klademe vyšší důraz na modely zapůjčené nejen na klasické krátkodobé zkoušení, ale i na testování dlouhodobé, které prověří televizor v každodenním provozu po dobu asi dvou měsíců. V těchto případech na to také u konkrétních přijímačů upozorňujeme.

Přehled TOP 10 je jako obvykle připraven bez ohledu na cenu a kategorii, vlastnosti se vždy vztahují k testovanému přístroji, resp. k u něj použité verzi firmwaru. Veďte prosím v patrnosti, že se od doby testu mohlo něco změnit a často se také změnilo. A klasické programátorské heslo říká, že jakákoli oprava systému do něj vnáší další chybu…

Řazení výrobků je abecední, odkazy na recenze najdete hned v úvodu a ceny jsou aktualizovány i když je zde mohly zkreslit právě probíhající předvánoční akce.

Přejeme vám šťastnou ruku při nákupu!

Finlux 32FFMG5760 Travel TV Žádná láce, ale dobrá práce

Finlux 32FFMG5760 Travel TV (81 cm, 9.990 Kč)

Je tu další, tentokráte výrazně rozměrnější televizor na cesty s napájením 12volty. Je „smart“ a nabízí hodně žádané aplikace jako Lepší.TV, Skylink Live TV a nové Voyo.

Televizor s rozlišením Full HD a úhlopříčkou 81 cm přijde na 10.999 Kč a je určen do prostornějších karavanů a obytných vozů i když se pochopitelně všude nevejde. Finlux má ale v nabídce další menší modely a některé jsme také vyzkoušeli. Jako například Finlux 24-FHMF-5770.

Tím nejdůležitějším je ale stabilní a překvapivě rychlá platforma (Vestel) s několika důležitými lokálními aplikacemi. Nestaví na ní pouze Finlux, ale i další menší výrobci a v současné podobě se zdá být i lépe ovladatelná než dříve i když pár rezerv jsme zahlédli. Aplikace se chovaly spolehlivě, pracovalo i Youtube či Youtube Music a hlavně ty lokální, které dnes někdy nenajdete ani u některé z masových značek. Díky plnohodnotnému dálkovému ovladači také nemáte problém s jejich řízením a platí to i o HbbTV, protože tu jsou i samostatná barevná tlačítka.

A cena? V této kategorii jsou prostě vyšší a moc na výběr nemáte.

Hodnocení

  • PRO: stabilní a rychlý systém, dobré lokální aplikace, programovatelné tlačítko na DO, plnohodnotný dálkový ovladač (zajištěné víčko baterie), výborná multimédia, ale…
  • PROTI: …dotáhnout potřebují formality (grafika, ikony…), problematicky fungující přepínání mezi zdroji (vstupy/výstupy)

 

Jaký je nový OLED televizor Hisense 65A9G? Výtečný prakticky po všech stránkách!

Hisense 65A9G (165 cm, 35.690 Kč, OLED) – koupit hned teď

Samotný návrh televizoru je, v rámci zavedených kolejí, výborný, byť s klasickou „chybou“ OLED za kterou nejspíše opět může marketing. Značka pak momentálně vyrábí televizory s několika druhy obrazovek plus projekční televizor.

Vše zastřešuje firemní operační systém Vidaa 5.0 postavený na Linuxu, který nepostrádá lokální aplikace (Hisense se i v tomto ohledu chová k českému trhu velmi přívětivě), je spolehlivý a také rychlý, což bylo vidět i na práci EPG. Nějaká cesta ho sice ještě čeká (zejména domovská obrazovka), ale bát se ho nemusíte!

Hisense 65A9G je skvělý kousek za výbornou cenu se kterým, jak věříme, budete hodně spokojeni. Pokud vám pochopitelně zároveň vyhovuje i po stránce aplikační.

Návrat k OLED (snad to bude návrat a ne jen vlaštovka) hodnotíme ryze kladně a věříme, že se televizor v konkurenci neztratí.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon (!), výtečný obraz i resamplování, nadprůměrný zvuk a celý audio systém, výborné ovládání (většinou), včetně možnosti operativně vypnout obraz a nechat pouze zvuk, kvalitní a rychlý o. s. s českými aplikacemi, výborný dálkový ovladač, obousměrné Bluetooth Audio, kdykoli dostupná údržba obrazovky, excelentní balení TV (!) a také třídění kanálů a EPG, prakticky kompletní podpora HDR, vynikající řešení podstavce, ale…
  • PROTI: …panel by potřeboval návrh s úchyty pro ruce (montáž), systém HDR by mohl obraz v tmavé scéně podávat s vyšším důrazem na detail, domovská obrazovka potřebuje dotáhnout

 

Hisense 65U8GQ hodně potěšil I v náročném vánočním provozu

Hisense 65U8GQ (165 cm, 26.990 Kč, odkaz vede na dlouhodobý test) – koupit hned teď

Novinka ve střední třídě má hodně zajímavou výbavu, svižný operační systém a plošné podsvícení s regulací. Vedle klasického krátkého testu tu máme i dlouhodobý.

Hisense 65U8GQ z řady U8GQ využívá méně lesklou obrazovku LCD QLED, ve firemní mluvě ULED. Má úhlopříčku 165 cm (65″), frekvenci až 120 Hz (podle výrobce…) a rozlišení Ultra HD (4K) s plošným podsvícením ve 120zónách v nichž lze nezávisle regulovat intenzitu. Vedle zapůjčeného modelu je rovněž ke koupi 140 cm (55″) za 19.990 Kč, zkoušených 165 cm přijde na 29.990 Kč. À propos „méně lesklá obrazovka…“ Nepředstavuje si ji jako mat typicky u notebooků, jen není tak lesklá, jako u většiny současných televizorů, takže někde „před“ jakýmsi polomatem. Určitě je to lepší než nic…

Při montáži na stěnu můžete, podle údajů výrobce, televizor naklopit až o patnáct stupňů horní částí směrem k vám. Šikovné při nutném umístění přijímače výše. Ostatně pamatujte, že u ideálně posazeného televizoru by měl být střed obrazovky proti vašim očím o asi 10, 15 stupňů níže. Takovou montáž ale má málokdo, bohužel včetně autora, kterému v tom zabraňuje skříňka původně dělaná kvůli velmi rozměrnému (na tehdejší dobu) klasickému televizoru Sony s DRC, tedy s plně digitálním zpracováním.

Hodnocení (oproti krátkodobému testu upraveno)

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, výtečný obraz s neméně dobrým resamplováním, výtečný zvuk (i na stěně), kompatibilita s řadou HDR a nové režimy práce (Imax, Filmmaker…), spolehlivá, rychlá a kvalitní platforma Vidaa, excelentní řazení kanálů, obrazovku lze kdykoli vypnout a poslouchat jen zvuk, programovatelné tlačítko na DO, obousměrné Bluetooth Audio, parádní EPG bez zvukového výpadku, ale…
  • PROTI: …televizor se při nastavení upozornění neprobudí z pohotovosti, málo přehledná domovská nabídka (Home), hodila by se úprava multimédií (přehrávání externích titulků ze serveru, spolehlivější navazování při přerušení…)

 

Televizor Philips 55OLED936: zvuk i obraz jako z partesu, problematické ovládání

Philips 55OLED936 (140 cm, 41.990 Kč, OLED)

Na tenhle televizor jsme čekali dlouho. Zvuk od Bowers & Wilkins totiž v každém přijímači zrovna nenajdete. Škoda, že není v názvu, ale po tom už voláme hodně dlouho. Vlastně už od prvního zařízení tohoto typu, skvělého Philips 55OLED903…

Philips 55OLED936 je zvukově i obrazově vynikající. Bohužel opět představuje částečně zahozenou příležitost už třeba kvůli neschopnosti nabídnout konzistentní ovládání a operativní vypnutí obrazu. Pokud vám tohle nevadí, a nevadí vám Android TV a zejména ještě ne zcela nedotažený firmware (v době testu…), pak dostanete zvukově i obrazově výjimečný televizor s výtečným osvícením pozadí, byť i zde musíme zmínit nedotažené ovládání. Právě nesystémovost v přístupu k ovládání a neschopnost ho dotáhnout, a také ho alespoň dva roky (pls, pls…) držet, mrzí u tohoto přijímače asi nejvíce.

Samotný Bowers & Wilkins odvedl – v rámci zadání – výtečnou práci ne nepodobnou té u Philips 55OLED903. TP Vision mohlo – a mělo – udělat podstatně víc. A ještě jedna věc: to vážně nikoho u výrobce nepřesvědčí ani to, že když Samsung, jednička na „televizním“ trhu dlouhá předlouhá léta, má už několik let oboustranné Bluetooth Audio i v přijímačích za zlomek ceny tohoto televizoru, že by něco takového prospělo, zejména při zvuku Bowers & Wilkins, i značce Philips?

Hodnocení

  • PRO: vynikající zvuk společně s bytelnou a až neuvěřitelnou zvukovou lištou, výtečný obraz, rozumí si s mnoha systémy HDR, rychlý běh prakticky bez čekání, při zadání upozornění v EPG se televizor probudil z pohotovosti, možnost operativního vypnutí obrazovky hned po ruce, ale…
  • PROTI: …jen někdy (např. nikoli v TV tuneru na TV kanálech), neuspořádané a nesystémové ovládání, chybí oboustranné Bluetooth Audio a klasické zrcadlení obrazovky, levné balení TV, EPG bez zvuku i obrazu, drobné firmwarové problémy

 

Samsung The Serif QE55LS01BA (2022) Excelentní matná obrazovka, parádní pokoukáníčko

Samsung QE55LS01BA Serif (140 cm, 27.990 Kč, matná obrazovka!) – koupit hned teď

Vynikající designový televizor je podle nás perlou českého trhu a neměl by uniknout vaší pozornosti. Pozor si dejte zejména na letos změněné uživatelské rozhraní domovské obrazovky a tady na tom asi budete podobně, jako u kompaktního dálkového ovladače Samsungu – buď ano, nebo ne.

Nové televizory značky se v době testu upravovaly doslova za pochodu a bylo to vidět i u tohoto Serifu, kde se nově objevila funkce „i“, nebo také „Info“. Matná obrazovka byla zcela bez odlesků (nevidíte se v ní) a byla impozantní stejně, jako skvělý obraz a resamplování i z jednoduše šířených stanic a mizerných videí na Youtube. Kvalit obrazu si u tohoto televizoru nelze nevšimnout stejně, jako nesmírně originálního provedení a nikdo jiný vám něco takového v současnosti nenabídne.

A proč si vzít raději Serif než Frame, který má letos taktéž matnou obrazovku (to jsou jediné dva výrobky na světě…)? Pokud nechcete televizor dávat na stěnu (pak má Frame smysl), možná u Serifu oceníte originalitu provedení a tuhost konstrukce, nemluvě o podlahovém podstavci rovnou šroubovaném do panelu. Jako solitérní řešení je podle nás „patkový šerif“ nedostižný a bezkonkurenční!

Hodnocení

  • PRO: vynikající matná obrazovka (!), skvělý obraz ze všech možných zdrojů, řada aplikací IPTV/VoD, výborné obousměrné Bluetooth Audio, stabilní, kvalitní a stále svižný operační systém Tizen i když…
  • PROTI: …díky novému uživatelskému rozhraní s horší ovladatelností, komplikovanější práce s HbbTV a barevnými tlačítky, chybí konektor RJ-45, zhoršené zrcadlení obrazovky z mobilu, obvyklá absence slibovaného eko balení

 

OLED televizor Samsung QE55S95B Kvalitní Tizen, spolehlivý šetřič obrazovky

Samsung QE55S95B (140 cm, 38.990 Kč, OLED) – koupit hned teď

Největší výrobce po dlouhých letech vrátil k televizoru bez podsvícení, tedy s obrazovkou OLED. Proč? Někteří lidé si zjevně na OLED natolik zvykli, že asi nic jiného nechtějí a proč dávat korunky někomu jinému?

Přijímač nabízí na náš vkus hodně živé, až plakátové barvy, které ale většina, možná drtivá, požaduje. Zápůjčka přišla hned po modelu s rozlišením Ultra HD (8K), Samsung QE65QN800 (test), a v podání barev byl zřetelný rozdíl. Až na černou se nám, po pravdě řečeno, více líbilo LCD, které mělo sklon až k jisté přirozenosti. Někdo má ale rád vdolky, jiný zase holky a další obojí.

Tady se jasně ukázalo, že ti, co touží po OLED a svižném a spolehlivém operačním systému Tizen dostanou to, po čem touží, což je nepochybně dobrá zpráva. Jsme u OLED, takže v tomto ohledu je výtečnou zprávou i to, že nebyly žádné problémy s šetřičem obrazovky, který se spouštěl třeba i při čekání v instalaci nebo v IPTV/VoD z externího zdroje. A to překvapivě často bývá u konkurence problém.

Hodnocení

  • PRO: kvalitní obraz i resamplování, výborný šetřič obrazovky (jsme u OLED!), možnost ovlivnit, co se vám po spuštění televizoru objeví na obrazovce, výtečné režimy PiP a Multi View, DO bez baterek jen se solárním článkem a dobíjením přes USB-C, stabilní operační systém, ale…
  • PROTI: …pomalejší a s komplikovanějším ovládáním, včetně práce s domovskou nabídkou (oproti 2021), ikonu pro vstup do živého TV vysílání, bylo zapotřebí odmačkávat 2x, pro někoho i lesklá obrazovka, slíbeno nám bylo eko balení…

 

Televizor Samsung QE65Q70A prokázal své kvality i v dvouměsíčním testu

Samsung QE65Q70A (165 cm, 26.990 Kč, odkaz vede na dlouhodobý test)

Náš první dlouhodobý test z praktického provozu přijímače v nižší střední třídě modelů s obrazovkami LCD (QLED). Q70A s úhlopříčkou 165 cm vystřídal, na stěně u autora, špičkovou plazmu Panasonic VT20 podstatně menších rozměrů.

U těchto modelů občas někde zahlédnete výtku na pohledové úhly. Ty ale z našeho hlediska nejsou a nebyly problémem. Ten pro někoho mohou představovat samovolně mizející ikony umístěné přímo na základní lištu (přehrávač BD, server…). Upozorňujeme ale, že zjevně šlo o firmwarový problém, který už může (ale také nemusí) být odstraněn.

Samsung QE65Q70A je určen pro průměrně náročného diváka (někdo by mohl říci i méně náročného, záleží na úhlu pohledu), který chce rozměrnou úhlopříčku za přijatelné peníze a zároveň požaduje co nejlepší obraz, řadu domácích aplikací a rychlý a spolehlivý operační systém. Tady dostane vše. Pokud mu samozřejmě vyhovuje dálkový ovladač. Doporučujeme tedy ho někde vyzkoušet a týká se to vlastně skoro celé loňské a zejména letošní (2022) produkce Samsungu. Toto je loňský mode, letošní už má zcela (naprosto) předělané uživatelské rozhraní, včetně domovské stránky, upraven je i dálkový ovladač. Více v testu prvního letošního modelu, Samsung QE55QN95B.

Hodnocení (oproti krátkodobému testu upraveno)

  • PRO: slušné resamplování, spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající PiP a Multi View, vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu, parádní obousměrné Bluetooth Audio, dálkový ovladač s akumulátorem a dobíjením přes USB-C, výborné EPG (na absenci přímého skoku na jiný den si jde zvyknout a poslední aktualizace pro zrychlený posun pomohly)
  • PROTI: nelze vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, hodně lesklá obrazovka, komplikovanější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka

 

Luxusní Samsung QE65QN800B Vynikající obraz 8K i z DVB-T2

Samsung QE65QN800 (165 cm, 59.990 Kč, 8K) – koupit hned teď

To, čeho se hodně zákazníků u takovéhoto televizoru s rozlišením Ultra HD (8K) obává nejvíce, totiž kvality obrazu z běžného televizního vysílání, tady vůbec nemusí řešit. Výrobce to totiž skvěle pořešil za ně!

Výtečný televizor (až na nové UR, což je věc názoru) dokáže i z mizerně šířených stanic udělat obraz lepší, než byste čekali a možná daleko lepší. Kvalita kanálů České televize, která vysílá ve Full HD, ovšem s nijak vysokým datovým tokem, byla výborná a bylo znát, že se obrazový procesor činí. Rozdíl třeba mezi ČT a FTV Prima, která nevysílá dokonce ani v HD Ready, byl sice evidentní, ale i takovéto kanály dokázal televizor vylepšit do překvapivě koukatelné podoby.

Kvalita zpracování obrazu byla jednoduše skvělá a i to dokazuje, proč firma patří už více než patnáct let na čelo světové špičky. Nové domovské rozhraní a vůbec ovládání celé kolekce 2022 se sice podle autora moc nepovedlo, ale to nemění nic na faktu, že kvality televizoru s rozlišením 8K a obrazovkou LCD jsou nesporné.

Firemní operační systém Tizen je i letos vynikající, nové prostředí ho ale zjevně dost zatěžuje, takže běh televizoru byl v době testu pomalejší než loni a předloni. Škoda, že výrobce nejprve nedal uživatelům vybrat, zda chtějí předchozí uživatelské rozhraní (UR) nebo to nové a pak si vše nevyhodnotil.

Hodnocení

  • PRO: výtečný obraz i resamplování z nízkých rozlišení a nízkého datového toku, včetně DVB-T2, možnost ovlivnit co se vám má po spuštění televizoru objeví na obrazovce, výtečné režimy PiP a Multi View, obousměrné Bluetooth Audio, koncepce s odděleným boxem s tunery a většinou elektronky, DO bez baterek jen se solárním článkem a dobíjením přes USB-C
  • PROTI: zhoršené ovládání a práce s domovskou nabídkou (oproti 2021), zhoršený dálkový ovladač, pro někoho i lesklá obrazovka, slíbeno nám bylo eko balení…

 

Sencor SLE 65US800 v dlouhodobém testu Potvrdil stabilitu i kombinaci cena/výkon

Sencor SLE 65US800 (165 cm, 13.990 Kč, odkaz vede na dlouhodobý test)

Třetí z našich dlouhodobých testů měl odhalit, jak se v praxi chová velmi levný a velmi rozměrný televizor (165 cm) s operačním systémem WebOS, který je tu zabudován díky licenci.

Již dříve jsme ve stejné řadě testovali Sencor SLE 43US800 s výrazně menší obrazovkou s úhlopříčkou 109 cm. Po klasickém testu naopak podstatně rozměrnějšího Sencor SLE 65US800 přichází na řadu jeho test dvouměsíční, dlouhodobý, a můžeme říci, že potíže byly jen drobné a v podstatě na úrovni těch dříve odhalených. Navíc jich bylo velmi málo, a i to je hodně příjemné překvapení! Po pravdě: licencovaných TV s tímto o. s. jsme moc neměli a obecná důvěra ve WebOS od LG byla v poslední době spíše nižší než vyšší. Nicméně autor svůj názor na licencovaný operační systém provozovaný na pomalém hardwaru (což pochopitelně souvisí s cenou televizoru) patřičně upravil a k jeho překvapení dokonce dospěl do situace vyjádřitelné větou: „vlastně by se s tím v pohodě dalo žít…“

Naše doporučení je tedy jasné s jednou výjimkou: pokud hledáte obří a velmi levný televizor a nejste až tak nároční na obraz (někdy se ovšem slušně předváděl…) a nepotřebujete zrcadlení obrazovky z mobilu, tento Sencor s WebOS může být výbornou volbou. Může být dobrou alternativou i k LG jako takovému a obrazově vás možná překvapí, jak na kanálech v HD, tak na některých streamovacích službách.

Hodnocení (oproti krátkodobému testu upraveno)

  • PRO: cena/výkon, stabilní a výborně implementovaný systém, dva ovladače (!), spousta aplikací pro naše podmínky, samostatné tlačítko menu nastavení, upravitelná nabídka (domovská i menu nastavení), výtečná formátová kompatibilita u multimédií, při nastaveném upozornění v EPG se TV probudí z pohotovosti
  • PROTI: na DVB-T2 subjektivně vzato méně citlivý přijímací člen, v průběhu zkoušení zmizelo zrcadlení přes Wi-Fi Miracast a začalo vyžadovat speciální aplikaci LG

 

Strong SRT 24HE4203 Vidaa Stabilní platforma s výborným obrazem i cenou

Strong SRT 24HE4203 (61 cm, 3.990 Kč) – koupit hned teď

Malý televizor s plošným podsvícením (značka ani jiné nenabízí) přichází s operačním systémem Vidaa od firmy Hisense, která ho před nedávnem nabídla i ostatním. A v prvním nám zapůjčeném modelu vysloveně zářil!

Televizor, resp. platforma, překvapil i tím, že po instalaci nebyla v části aplikace k dispozici jediná česká a nebyla dokonce ani v rámci zavedené nabídky, což bylo možná dáno testováním naprosté novinky. Aplikace se tak museli manuálně vyhledat, ovšem s výjimkou Disney+, které zcela chybělo; osud aplikace stále není jasný, ale na novějším Vidaa U6 je a pracuje. Zde byla a je použita verze čtyři a přijímač máme na dlouhodobý test, článek v prosinci.

Strong SRT 24HE4203 představuje výborně odvedenou práci ke které sice můžete mít dílčí výhrady, ale jako celek je televizor nesporně výborný a hlavně s parádním poměrem cena/výkon! Výrobce sice nabízí i přijímače s Android TV a někdy dobré, jako Strong SRT 50UC6433, ale po pravdě řečeno, kam se zmiňovaným poměrem hrabou! Systém Hisense Vidaa se ve Strong SRT 24HE4203 předvedl na výbornou, a to včetně HbbTV a provozu ryze českých aplikací. Škoda, že nemá napájení 12/24 V…

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon (!), překvapivý obraz a místy dokonce i zvuk, spolehlivá, rychlá a kvalitní platforma Vidaa, obrazovku lze kdykoli lehce vypnout a poslouchat jen zvuk, výborné EPG bez zvukového výpadku, excelentní řazení kanálů, HbbTV 2.0 (hodně malá úhlopříčka), často výborné ovládání, včetně programovatelného tlačítka na DO, ale s…
  • PROTI: …málo přehlednou domovskou nabídkou (Home), pro někoho i to, že Wi-Fi je pouze na 2,4 GHz