Před rapidně se rychle blížícím koncem roku tu máme druhou vlnu přehledů toho nejlepšího co jsme letos vyzkoušeli. V tomto případě jde přímo o TOP 10 a začínáme od multimediálních přehrávačů, tzv. MMC (multimediální centra), které představují velmi snadné a často i levné rozšíření možností staršího televizoru.

MMC nebo třeba multimediální přehrávač, box s Androidem, atd., atd. se dnes dá rozdělit na dva, spíše možná na tři typy. Poté, co segment opanoval Google Android (najdeme tu ale i některá jiná zařízení s Linuxem) tu máme jednak zařízení s Androidem a Android TV a jednak to, kam Google dlouhodobě směřuje, totiž Google TV. Tato uživatelská nadstavba nad o. s. Android, ať už je jakýkoli (pozor, u zařízení, které jsme zkoušeli se nedala odinstalovat), se momentálně vyznačuje horší ovladatelností, resp. upravitelností prostředí domovské obrazovky (Home) a naopak nad ním dává vyšší kontrolu výrobci, tedy Googlu. Pokud půjdete touto cestou, připravte se (momentální stav) na nemožnost vymazávat vodorovné pruhy s nabídkami a omezené operace s ikonami jednotlivých služeb (aplikací). Vzhledem ke stavu z roku 2021 se letos sice něco málo změnilo, ale nic převratného nečekejte a ve srovnání se značným posunem ovládacího komfortu od verze Android TV 8 jde v podstatě o prkotiny. I takovéto zařízení však pochopitelně posune váš starší, či starý, plochý televizor s rozhraním HDMI do éry „Smart TV“. A hlavně v něm budete mít aktuální verze aplikací, včetně těch neplacených. To je nejdůležitější.

Přehrávače s Android TV a Google TV Co je na výběr nejen ke starším TV

Pokud se podíváte na náš přehled video přehrávačů, který jsme dělali v září vidíte, že takto vybavených přístrojů je na domácím trhu více než dost (našli jsme jich pomalu 30), a to i v okamžiku, kdy omezíme nabídku pouze na Android TV a Google TV a tudíž vynecháme klasický Android z mobilu. Ostatně pro IPTV/VoD (příjem internetových televizí a on-line videoték) je Android TV/Google TV vždy lepší volbou, protože nejste omezeni v kompatibilitě aplikací jdoucích na rozměrnou obrazovku.

A co NEJ se objevilo? Seznam námi doporučovaných přehrávačů zveřejněných v červenci 2022 rozšiřujeme o další prověřené novinky z druhé poloviny roku a do přehledu opět zařazujeme i některé kombinované set-top boxy pro DVB-T2, včetně nejnovějšího specializovaného přijímače O2 TV, který se dá využit i jinak.

Řazení výrobků je v následujícím článku opět abecední, odkazy na recenze najdete v úvodu a ceny jsou aktualizovány. Nezapomeňte, že se u boxů od doby našeho testu mohlo něco změnit (nový firmware), takže pokud se vám nějaký líbí ovšem „s ale…“, vyplatí se zjistit u výrobce, nebo dovozce, aktuální stav.

 

AB IPBox Two Combo Android TV a DVB-T2 (skoro) se vším všudy

AB IPBox Two Combo (3.290 Kč)

Set-top box kombinovaný s multimediálním centrem MMC s o. s. Android TV 8.0 vyniká řadou tunerů, včetně českého DVB-T2/HEVC. Nechybí čtečka přístupové karty a zvládá rozlišení až do Ultra HD (4K).

AB IPBox byl výborný a hlavně za provozu spolehlivý. V průběhu práce možná zjistíte, že nejde o čistý Android TV, resp. že tam sice je, ale zřejmě (nejspíše) kvůli snížení poplatků za cosi je prostředí děláno tak, jak je děláno. Včetně nutnosti manuálně a poměrně složitě instalovat přístup do oficiálního tržiště aplikací Google Store/Play.

Za danou cenu získáte univerzální přístroj s jehož zprovozněním, včetně případné přístupové karty, si sice musíte poměrně dost vyhrát, ale na druhou stranu si za to jednoduše můžete připlatit (je to jako služba), takže jste bez starostí. Vždy pak dostanete spolehlivou a všestrannou mašinku s vysokým stupněm aplikační kompatibility a se stabilním chodem aplikací. To společně se solidním chováním DVB-T2 na které jsme se vzhledem k zaměření časopisu orientovali, pokládáme za nejdůležitější.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý chod aplikací i set-top boxu na DVB-T2, výborná kompatibilita s lokálními aplikacemi, slušný obraz i na horších TV kanálech, velmi dobré EPG i seznam stanic vyvolatelný OK/Enter, výborné ovládání set-top boxu (v rámci možností Android TV)
  • PROTI: složitější zprovoznění přístupu na oficiální tržiště aplikací Googlu, nutnost manuálně zprovoznit přístupovou kartu k placenému vysílání (pokud potřebujete); vše lze ale pořídit jako službu u dodavatele

 

Homatics Box R a Homatics DVB-T2/C2 Trochu jinak na DVB-T2 a video služby

Homatics Box R plus Homatics DVB-T2/C2 (2.390 Kč + 450 Kč)

Tento multimediální přehrávač s Android TV jsme zkoušeli v provedení s dokoupitelným externím tunerem pro příjem DVB-T2/C2, který se zapojuje do rozhraní USB-C. Box ovšem může pracovat zcela samostatně a tuner je vysloveně externí řešení, které obsluhuje samostatná aplikace.

Homatics Box R s čistokrevným Android TV potěší i překvapivě vysokým rozsahem regulace hlasitosti a při výstupu na starší Full HD televizor Panasonic VT20 (HDMI) to bylo příjemně znát. Zřejmá byla i stabilita a bezproblémovost chodu; opět zdůrazňujeme, že na dané verzi firmwaru.

Ovládání bylo v rámci možností Android TV velmi dobré a příjemné jsou zejména drobnosti typu „často snadný přechod mezi poslední a předposlední aplikací“. Tohle nebývá zcela zvykem, ale tady to fungovalo solidně! Opět zdůrazňujeme, že na dané verzi firmwaru, protože dnes je situace dosti proměnlivá na což si dejte pozor. Při hraničním příjmu, který u autora panuje, musíme zmínit i subjektivně vzato vysokou citlivost a stabilitu pozemního signálu DVB-T2/HEVC.

Hodnocení (celé řešení)

  • PRO: parádní poměr cena/výkon, citlivý tuner, výtečná práce s živým TV vysíláním plus snadná instalace externího tuneru a jeho nízká cena, Android TV 11 (ne Google TV!), výtečná dostupnost živého TV vysílání a menu nastavení (tlačítka na DO), výborný i zvukově, chytře vymyšlené základní DO (!) plus jedno programovatelné tlačítko
  • PROTI: nespolehlivý šetřič obrazovky (klasika u Android TV), absence češtiny v EPG a dalších informacích (menu DVB-T2 lokalizováno), příliš lehký přístroj (možný posun), pro někoho i to, že MMC neumí zpracovat médium s exFAT

 

Mecool KD1 s Android TV Spolehlivý doplněk vašeho televizoru

Mecool KD1 (1.495 Kč)

Zařízení, jedno z mála tohoto druhu, si na nic nehraje a určitě ne na nějakou komplexnost. Na těle o miniaturním půdorysu 33 x 84 mm vidíte jen rozhraní microUSB a HDMI přes které ho zapojíte přímo do TV. Získáváte tak čistý multimediální přehrávač zasouvaný rovnou do rozhraní.

Mluvit o tlačítku úplného vypnutí zde nemá smysl, stejně, jako o absenci vstupu pro přehrávání multimédií přes USB. To by v dané koncepci bylo jednak zbytečné a jednak nejspíše problémové. Na tomto řešení se nám líbil rozumný přístup bez zbytečných okras a jasné směřování k cíli. A tím je zde snaha nabídnout co nejmenší a co nejméně komplikovaný „neviditelný“ video přehrávač s Android TV. Tohle se podle nás povedlo stejně, jako sázka na vyladěnou verzi operačního systému a soulad s daným hardwarem.

Mecool KD1 si vaši pozornost rozhodně zaslouží a patří k tomu nejlepšímu nejen v dané koncepci. Operační systém a aplikace byly stabilní a sladěnost s hardwarem výjimečně vysoká; alespoň během náročného vánočního přehrávání. Za stávající cenu je to výborná volba!

Hodnocení

  • PRO: sladěný hardware se softwarem (stabilní prostředí), Wi-Fi i na 5 GHz, vysoká aplikační kompatibilita, výborný poměr cena/výkon, multimédia až do rozlišení Ultra (4K), kompatibilita s řadou systémů HDR
  • PROTI: chybí klasické zrcadlení obrazovky z mobilu, pro někoho nutnost dokoupit další dálkový ovladač (závisí na používaných aplikacích)

 

Mecool KM7 Přehrávač s vyladěným Android TV

Mecool KM7 (1.990 Kč)

Obvyklá malá a pasivně chlazená krabička míří tam, kde nevyžadují napojení digitálního zvukového výstupu na zesilovač, nebo mají nějaký modernější s HDMI a nevadí jim jít touto cestou. Tím se zákaznická skupina jasně vymezuje.

Mecool KM7 je malá a lehounká (105 g) plastová krabička a tudíž musíte šikovně umístit kabely tak, aby se vám neposouvala. Tomu napomáhají i rozměrné gumy na spodku přístroje, což je také jediné místo kde vidíte otvory pro chlazení. I přesto se KM7 nijak moc nehřál, a to ani po pěti, šesti hodinách provozu. To, co je na něm ale nejlepší, je vynikající sladěnost hardwaru se softwarem, resp. s firmwarem, a za provozu opravdu nebylo na co si stěžovat.

Co se týče ovládání a zvláště menu nastavení Googlu to je takové, jaké je a musíte si zkrátka zvyknout. Naštěstí se poslední dobou zdá, že Android TV si s moderním televizorem rozumí podstatně lépe než se starším. Rozladění výstupní obrazové plochy, což je u těchto zařízení vcelku obvyklá věc, tady nebylo – při napojení na novou Hisense 65U8GQ (4K) – pozorováno ani jednou.

Hodnocení

  • PRO: výborně sladěný hardware se softwarem, stabilní běh bez potíží, Wi-Fi i na 5 GHz, Android TV a tudíž výborná aplikační kompatibilita
  • PROTI: chybí klasické zrcadlení obrazovky z mobilu (pouze Chromecast), pro někoho nutnost dokoupit další ovladač (závisí na používaných aplikacích) a to, že tu není digitální audio výstup

 

Nokia Streaming Box 8000 Přehrávač s výtečnou kompatibilitou

Nokia Streaming Box 8000 (2.599 Kč)

Malá hranatá a opět plně plastová krabička je určena pro ty, kteří chtějí co nejkompatibilnější multimediální přehrávač a spokojí se – co do hardwaru – se základem. Nevyžadují tudíž nějakou velkou paměť RAM či nějaké rozšíření. Když se to vezme kolem a kolem, vlastně by tu nemusel být ani digitální audio výstup.

Z parametrů je zřejmé pro koho je video přehrávač určen. To samozřejmě není nic proti ničemu. Škoda ale že výrobce nešel cestou originality vnějšího návrhu a provedl ho klasicky s pasivním chlazením. I když to, že se Nokia nehřeje ani během hodně dlouhého provozu (šest, osm, deset hodin v kuse) je, vzhledem ke konstrukci, jisté překvapení. To co je ale nejpříjemnější, je výtečné sladění hardwaru a softwaru. Rozhodně výborné je pak samostatné tlačítko vyvolávající přes dálkový ovladač menu nastavení a na něj narazíte málokdy. Pomohou i barevné klávesy a rozumné je také rozložení tlačítek. Tady je jasně vidět, že výrobce ví koho oslovuje a kam míří.

Pokud nejste nároční na hardware a jste spíše typičtější uživatel, tohle je jeden z nejlepších boxů s Android TV na jaký můžete v současnosti narazit.

Hodnocení

  • PRO: výtečná aplikační kompatibilita, excelentní pasivní chlazení, výborné ovládání, zvládne dobít mobil i přes USB PD, kvalitní nožičky na spodní straně, plnohodnotný, podsvícený ovladač, včetně barevných tlačítek a vstupu menu nastavení, ale…
  • PROTI: …někomu mohou vadit zbytečně malé znaky, velmi špatně viditelná LED

 

O2 TV Box s Android TV Drahý, ale všestranně využitelný

O2 TV box (4.140 Kč)

Sice specializovaný box pro příjem zmiňované internetové televize, ale zároveň také představuje víceúčelové obecně použitelné zařízení à la klasické MMC s přístupem na další aplikace z tržiště Google Store.

I když si využití O2 TV můžete zařídit levněji, O2 TV Box míří především na ty, kteří nechtějí mít starosti, chtějí mít kompatibilitu s jejich službou IPTV/VoD zaručenu a od věci je také pět let záruky! V průběhu testu bylo natočeno hodně přes 80 provozních hodin během nichž novinka prokázala svou stabilitu a sladěnost hardwaru se softwarem.

Zvyknout si musíte na jisté zpoždění u některých funkcí, na dané verzi firmwaru jsme narazili i na to, že se v průběhu instalování dodatečných aplikací objevil jakýsi měkký restart a potíže vykazovalo i prosté objednání filmu z videotéky, což nejspíše souviselo se zapůjčeným testovacím účtem. O2 TV bohužel pro novináře nemá stálý ostrý provoz à la běžný zákazník.

Hodnocení

  • PRO: podsvícený dálkový ovladač, výborná aplikační kompatibilita pro další IPTV/VoD, pět let záruky, výborně dělané připojení k internetu přes Wi-Fi (byť bez WPS), výborný obraz i na televizoru s rozlišením 8K, stabilní chod a výborná sladěnost hw/sw, příliš se nehřeje ani po mnoha hodinách provozu
  • PROTI: nepříliš dobře provedené přihlašování ke službě O2 TV, chybný kód QR u přihlašování k HBO Max (v rámci nejvyššího tarifu O2 TV)

 

Multimediální přehrávač Strong Leap-S1 nabídne vyladěný „televizní“ systém Android TV a řadu aplikací

Strong Leap-S1 (1.999 Kč)

Levný nástupce vynikajícího modelu SRT 202 Ematic s novým jménem a novou výbavu, který nyní můžete mít i s nižší cenou. Výtečnou výbavu mj. vidíte zejména v USB 3.0, klasickém síťovém vypínači (sláva!) a verzi Wi-Fi 5, což udělá radost těm, kteří nemají k televizoru dotažen ethernetový kabel.

Tenhle multimediální přehrávač se povedl. Pár problémů tu sice je a odstranit by často šly firmwarově, ale to nejdůležitější, tedy stabilita chodu a aplikační kompatibilita je na výši a o to jde v praxi nejvíce. Výrobce by se měl především vypořádat s trojicí informačních LED na přední straně. Ty totiž signalizují chybně a s rozdílnou intenzitou, bohužel přesně opačnou, než by bylo zapotřebí. Zamrzí i omezený Chromecast, ale po pravdě řečeno zrcadlení obrazovky z mobilu nebo tabletu se spíše očekává u televizoru než u takovéhoto přehrávače.

Potěší především dobrá cena a vysoký stupeň výbavy, jakou momentálně najdete zřídka. A samozřejmě operační systém Android TV. Po pravdě – pokud si nechcete koledovat o zvýšené problémy, vůbec si takovýto přístroj s mobilovým Androidem nepořizujte.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, stabilní a dobře vyladěné prostředí, Android TV a s tím spojená vysoká aplikační kompatibilita, oproti předchozí verzi výrazně vylepšená výbava, včetně např. rychlejší Wi-Fi, tradiční síťový vypínač
  • PROTI: špatné provedení informačních LED na čelní straně, Chromecast pouze s aplikacemi, které ho podporují, na spodu chybí gumy, otočený konektor HDMI (možná komplikace s kabelem – zařízení je velmi lehké)

 

Strong SRT 41 Google TV Drobný multimediální přehrávač do HDMI

Strong SRT 41 Google TV (1.590 Kč)

Výborné a levné MMC v podobě „tyčinky“ zasouvající se rovnou do rozhraní HDMI vašeho televizoru. Určeno je pro ty, kdo nevyžadují nic navíc a chtějí co nejjednodušší zařízení pro přehrávání multimédií (ze serveru) a zejména aplikací IPTV/VoD.

Výhodou je rovněž nenápadnost provedení, uživatelsky to ale žádná sláva není, protože jsme u Google TV a tady si prostředí prakticky neupravíte. Pochopitelně pokud chcete například digitální audio výstup, musíte jinam, což už bylo naznačeno, ale takových lidí dnes mnoho není.

Strong SRT 41 je výborný počin a pokud vám nižší ovládací komfort nevadí, díky stabilnímu prostředí, sladěnému hardwaru se softwarem a v našem případě (a na dané verzi firmwaru) také naprosto bezproblémovému běhu dobře poslouží. Jen vezměte v potaz, zda se „tyčinka“ zasouvaná do HDMI do vaší TV vejde a případně si rovnou pořiďte nějaký mezikus nebo adaptér „zahnutý za roh“.

Hodnocení

  • PRO: výborný přehrávač pro začátečníky nebo pro někoho, který neřeší dodatečné funkce, vyladěné hardwarovo softwarové prostředí, o něco vylepšené ovládání (vzhledem k prvním verzím Google TV) a dálkový ovladač s přímým vyvoláním nastavení, už v základní dodávce MMC uplatníte v jakékoli TV s HDMI
  • PROTI: DO bez programovatelného tlačítka, ve srovnání s Android TV 8 a vyšší výrazně zhoršené uživatelské prostředí nabídky Home

 

Set-top box VBox Android TV XTi 4144 nabízí DVB-T2 dokonce 4x a má vyladěný operační systém

VBox Android TV XTi 4144 (4.790 Kč)

Neotřelý, solidně rozměrný přijímač, který může přijímaný televizní signál předat do domácí počítačové sítě (LAN). Je postaven na operačním systému Android TV, tedy na tom, který je používán v televizorech a dá se použití zcela samostatně jako MMC.

VBox Android TV XTi 4144 rozhodně není pro každého a musíte zvládat techničtější věci, včetně nějaké té základní „síťařiny“. Nutným předpokladem je také vyladěná domácí síť LAN, kvalitní Wi-Fi směrovač a již připravené ethernetové rozvody. Bez toho posledního jsme ostatně VBox nedokázali ani naladit. Řadě znalejších lidí, kteří se ale snaží pochopit svět kolem nás i jinak než jen dotykem přes displej mobilu, může tenhle technický zázrak sednout. Dá se ostatně používat i jako hodně vyspělý set-top pouze pro jeden televizor.

Případné problémy se streamováním televizních kanálů, které nejspíše tu a tam nastanou, jsou podle nás slušnou cenou za rozvod televize po domácnosti bez nutnosti tahat anténní svod do každé místnosti. A to ještě nemluvíme o mobilním televizním příjmu třeba na zahradě. Je to ale pochopitelně něco za něco. To ostatně vždy.

Hodnocení

  • PRO: vynikající kvalita obrazu, vynikající sladěnost hardwaru s firmwarem a neméně vynikající implementace Android TV, „chytat televizi“ můžete na nejrůznějších zařízeních s přístupem k LAN bez vlastních tunerů, poslouží i jako velmi kvalitní multimediální centrum, podpora obsahu s HDR10 a HLG, HDMI (CEC), prakticky všestranné zařízení pro distribuci TV signálu, ale…
  • PROTI: …chybí HbbTV a klasický síťový vypínač, mizerná příručka, dálkový ovladač někdy/často nepracoval přes Bluetooth, ale jen přes infra

 

VU+ Yay Pro: Stabilní multimediální přehrávač Výborný dálkový ovladač a Android TV

VU+ Yay Pro (3.290 Kč)

Abecedně řazenou desítku uzavírá opět malá plastová klasika bez síťového vypínače nabízející jinak kompletní výbavu plus dvojici dálkových ovladačů a konektor typu USB-C určený pro napájení mobilu. Větší ovladač je pak vysoce nadstandardní.

Vylepšené je jednoznačně ovládání a rozdíl oproti běžným boxům s Androidem a Android TV (rozumějte „drtivé většině z nich“) je prakticky na úrovni třídy. I když barevná tlačítka dálkového ovladače nepracovala zcela přesně, resp. byl problém s jejich přepínáním z funkčních kláves (Pause, Play), tlačítka menu byla rozhodně šikovná a pohodová; funkce záleží na konkrétní aplikaci. Menu nastavení boxu je ovšem tradiční „Google hrůza“ a doufat, že se s ním po mnoha letech něco stane, je naprosto iluzorní.

I přes to patří VU+ Yay Pro k tomu nejlepšímu, co můžete na trhu s MMC s Android TV najít a výborné je i to, že se přehrávač ani po mnoha hodinách provozu (deset i více) nijak nehřál. Pasivní chlazení pracovalo parádně a byl na pomalu pokojové teplotě.

Hodnocení

  • PRO: vyladěný Android TV 10, spolehlivý a stabilní běh, prakticky se nehřeje (vhodný i pro hodně dlouhý a souvislý provoz), výtečná kompatibilita s aplikacemi IPTV/VoD, oproti jiným boxům s Androidem (drtivé většině) nesrovnatelně lepší dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …možné potíže s funkcí barevných (teletextových) tlačítek