Na setkání v Praze byla k vidění zejména nová generace osvětlení zadní části televizoru Ambilight NG, nový zobrazovací styl Philips Aurora a například také televizor se skromným jménem Philips The One, který u nás nedávno vstoupil do prodeje. Hlavně ale šlo o praktické ukázky, což bylo po letech půstu veskrze příjemné.

Podzimní setkání s novinkami pro druhou polovinu roku 2022 společnosti TP Vision, dnes často označované jako „Philips TV & Sound“ (drží licenci na značku Philips pro televizory a audio), se neslo v duchu nové generace osvětlení Ambilight, televizoru s honosným jménem The One a také praktického předvádění DTS Play-Fi. To je plně bezdrátový audio systém z něhož vytvoříte nejen audio doplněk k televizoru (přidáte např. subwoofer), ale klidně také plnohodnotné domácí kino se skutečným prostorovým zvukem.

O většině novinek jsme vás už informovali v krátkých aktualitách, takže si vše shrňme na jednom místě a hlavně dodejme něco z praktického předvádění.

Novinky Philipsu na veletrhu IFA Televizory pro podzim a přelom roku

K osahání byly…

  • Televizor Philips OLED807 (od 34.990 Kč) s opravdu nádherným podstavcem a novou generací osvětlení Ambilight NG umístěným po všech čtyřech stranách. Nově ho můžete mít, vedle 140, 165 a 196 cm, i ve velikosti 122 cm (Philips 48OLED807). Test některého z modelů byl přislíben.
  • Televizor Philips OLED937 (od 84.990 Kč) se zvukem od legendární značky B&W, což ovšem výrobce nemá v názvu nijak zohledněno. Bohužel ani u této tržní novinky není možné se na zvukovou lištu Bowers & Wilkins dostat zvenčí, a to ani přes Bluetooth, což je skutečně smutný příběh! Televizor je (bude) k dispozici ve dvou velikostech: 165 cm (65″) a 196 cm, tedy 77″ za 119.990 Kč, s modelem 55 palců (140 cm) se nyní nepočítá. Podívejte se na test jiného televizoru Philips, ale s obdobnou zvukovou výbavou B&W.

Philips 65OLED807 s nejnovější generací Ambilightu, který zvládá řídit každou žárovku… Foto v úvodu + foto: TP Vision

  • Philips The One (Philips 8807, více zde) je/bude ke koupi od 17.990 Kč (Philips 43PUS8807) v úhlopříčkách od 109 cm (43″) do 218 cm (86″). Je, podle výrobce, zaměřen na co nejlepší poměr cena/výkon a už se začíná prodávat. Test byl přislíben, takže si to – doufáme – ověříme v praxi.

I takto vypadá Philips 8807 The One. Foto: TP Vision

  • Audio patřící zejména do ranku DTS Play-Fi, jako Philips Fidelio S1/W1, k vidění bylo ale také vidět několik klasických přenosných a odolných Bluetooth reproduktorů. Uvidíme, jak to bude se zápůjčkou, ale o nějaká zařízení s DTS Play-Fi, která by měla představovat velmi snadné zvukové rozšíření kompatibilních televizorů Philips se snažíme už několik let a zatím nula od nuly pošla. Na setkání jsme také viděli poslední verzi obslužného softwaru, která je o poznání dále a působila velmi dobře.
  • Nová funkce Aurora – i tu je zapotřebí zmínit a vidíte ji zapnutou na fotografii v úvodu. V podstatě jde o doplněk osvětlení Ambilight, které můžete mít spuštěné i při vypnutém televizoru. A aby obrazovka nebyla černá, jde v tomto režimu ukázat fotografie a také video. A protože Aurora je vlastně aplikace, která si data tahá z internetu (hodiny, snímky z přírody, atd., atd.) musí být k němu televizor připojen jinak pracuje pouze omezeně. Pokud následně v aplikaci kliknete na ikonu „+“ zobrazí se informace o připojení k internetu pro více obsahu. Funkci najdete ve všech letošních OLED a také např. v LCD televizoru The One.

 

Philips OLED807 s novým Ambilightem. Jak vidíte, u obrazovek OLED nejsou žárovky ani v této generaci na horním okraji obrazovky (ani být nemohou…), takže se musí navíc řešit i jejich světelný výkon (potřebují rozumně dosvítit na zeď). Foto: TP Vision

Ambilight Next Generation nebo také Ambilight Next Gen či Ambilight NG

O téhle věcičce se zatím nikde moc nedozvíte a chyběla (v době psaní článku, tj. den před jeho zveřejněním) i na oficiálních stránkách.

TP Vision se nyní rozhodlo sáhnout do Star Treku a označit podle jeho názoru přelomovou inovaci jediného integrovaného osvětlení pozadí televizoru na světě, jako „Novou generaci“.

Budiž!

V každém případě to vypadá, že vysvětlení proč tomu tak je sedí a osvětlení působilo propracovaněji už jenom tím, že přesněji barevně navazovalo na danou scénu na obrazovce i když vynést verdikt po krátké ukázce s definitivní platností nejde a počkejme si na test některého takto vybaveného televizoru.

A v čem je nová generace nová? Zatímco původní osvětlení Ambilight pracovalo vždy se skupinou LED žárovek (dvě nebo tři skupiny – jde o to, jak se osvětlení v dané úhlopříčce TV poskládalo) a tyto tzv. segmenty se braly jako jeden, Ambilight Next Gen už k tomu přistupuje jinak. Zvládá totiž adresovat v podstatě každou žárovku LED, která je součástí osvětlení pozadí.

Konkrétní provedení závisí od toho, zda je Ambilight NG umístěn v LCD (zatím jediný model, viz dále) nebo v OLED. Problém je totiž v druhém případě – opět – v marketingu. Ten chce bohužel mít televizor proveden jako pár milimetrů hlubokou placku (obrazovku) „s hrbem“ ideálně v co nejmenší velikosti. Takto je provedena drtivá většina televizorů OLED, což způsobuje řadu problémů, včetně instalačních. Konkrétně v případě Ambilightu to znamená, že žárovky LED nejsou fyzicky umístěny na okraji obrazovky a někdy jsou ve zmiňovaném hrbu o dost níže, takže se musí řešit i problém dosvitu na zeď.

Ambilight Next Generation je na zadní straně takto vybavených televizorů umístěn pouze ve verzi po všech čtyřech stranách a najdete ho v letošních modelových řadách OLED807, OLED 907 a OLED937 (plus případné varianty). U LCD pak jde pouze o Philips PML9507 s podsvícením Mini LED (co to je) konkrétně v podobě Philips 55PML9507 (140 cm, 36.990 Kč) a Philips 65PML9507 (165 cm, zatím není u nás k dispozici).

A ještě drobnost: letošní televizor Philips OLED707 používá, stejně jako drtivá většina uvedených LCD, původní verzi Ambilightu.

Při předvádění nového osvícení bylo vidět, že barvy nesrovnatelně lépe odpovídají tomu, co je na obrazovce. Zatímco dříve některé seděly a jiné ne i když jste si toho v té záplavě neměli šanci všimnout, nyní je osvětlení tak nějak hladší a plynulejší a skoro podvědomě působí na našince lépe.

Pro ty, kteří mají Ambilight doma a už o něm něco vědí, bude hodně důležité také to, že v Next Generation jsou jeho dřívější funkce zachovány, včetně možnosti nastavit jednolité osvětlení (ta jeden čas skoro zmizela) a zachována zůstala i spolupráce s vynikajícím LED osvětlením Philips hue (jednoduše řečeno Wi-Fi žárovky), které vyrábí společnost Signify mající licenci na značku Philips pro tuto oblast. Pokud vás to zajímá, což by v souvislosti s krizí „všude kam se podíváte“ mělo, přečtěte si něco o podzimních novinkách na digirevue. À propos pokud byste chtěli osvětlit pozadí: ) něčeho jiného než Philipsu a tak typicky šetřit vaše oči, podívejte se i na nedávný test Philips Hue Play Gradient Lightstrip od společnosti Signify, což je LED světlo určené za televizor nebo monitor.

Ambilight je podle nás parádní v jakékoli podobě i když pokud je integrovaný, umí toho přece jen více, resp. to umí snadněji a pohodověji.

Reprosystémy Philips Fidelio kompatibilní s DTS Play-Fi – FB1, FW1 a FS1. Fotogalerie: TP Vision

DTS Play-Fi: poslech i ve více pokojích i plné domácí kino

V propagaci tohoto audio systému, který se postupně vyvíjí a dopracovává, včetně ovládací aplikace, má jak společnost dts, tak TP Vision značné mezery. Jak máte o něčem fundovaně psát, když není možnost si to v praxi vyzkoušet? Což výborně klaplo u spolupráce Philips TV Ambilight se žárovkami Signify Philips hue, což opravdu stojí za vyzkoušení nebo alespoň za zhlédnutí!

Z výrobků pro tuto oblast jsme mohli vidět reprosystémy z řady Fidelio, které jdou často použít jak samostatně, tak v nějaké sestavené skupině. Třeba jako stereo, tedy 2.0, nebo jako stereo se subwooferem (2.1) nebo jako 3.1, 5.1 a v neposlední řadě i jako systém u něhož televizor obstarává funkci centrálního reproduktoru (reprosystému).

Další informace na toto téma například zde…