Za posledních několik let začaly tuzemské (především tedy komerční) televize aktivně bojovat proti pirátskému sdílení svého obsahu.

Tato činnost je mezi českými uživateli internetu velmi populární, čemuž pomáhá dostupná infrastruktura i slabé právní ošetření problematiky. Nyní dochází k zásadnímu průlomu, protože se provozovatelům tří velkých tuzemských televizí (Nova, Prima a Óčko) podařilo prostřednictvím Asociace komerčních televizí (AKTV) uzavřít dohodu se společností I&Q GROUP, vztahující se k platformám pro sdílení obsahu na doménách Hellshare.cz, Hellspy.cz a Hellspy.sk.

Až dosud byly aktivity televizí omezené a vztahovaly se na aktivní monitoring a následné nahlašování nelegálního obsahu a v některých vzácných případech také na konkrétní právní kroky. Podstata nové dohody spočívá v aplikaci automatizovaných filtrů názvů, délek a typu souborů při jejich vyhledávání i uploadu uživateli. Tyto filtry budou průběžně upravovány a doplňovány tak, aby reflektovaly chování těch uploaderů, kteří nelegálně šíří audiovizuální díla.

Lidé nevidí na stahování nic špatného, říká bojovník proti pirátství Radim Horák

Ve zkušebním provozu od začátku podzimní sezóny

„Filtry připravené ve spolupráci s AKTV jsme vyvinuli a nasadili na počátku podzimní televizní sezóny, a máme tak za sebou již několik týdnů jejich testování v praxi. Můžeme tedy konstatovat, že poskytují relativně snadnou a účinnou filtraci autorsky chráněného obsahu, což je pro služby našeho typu zejména důležité ve světle přicházející novely autorského zákona, která nám v této oblasti ukládá nové povinnosti,“ doplňuje Jan Hřebabecký, jednatel společnosti I&Q GROUP.

Pro soukromé televize je omezení šíření nelegálních kopií jejich obsahu zásadní především v tom, že ubírá diváky u jejich placených služeb. To se týká především televize Nova, která láká diváky na prémiový obsah v podobě seriálů a originálních minisérií.

Pirátství je OK pro čtvrtinu Američanů Může za to fragmentace obsahu

Image by rawpixel.com on Freepik